Greek Vegan 4
49 λακτόζης ή ζωικών λιπαρών οξέων. Ιδιαί- τερα σημαντικό είναι επίσης ότι για την παρασκευή του δεν απαιτείται χρήση άλλων συστατικών, πρόσθετων συντήρη- σης ή βελτίωσης δομής. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως γίνονται πολλές μελέ- τες που αποσκοπούν στην αξιοποίηση των λιπαρών οξέων του φουντουκιού, με στόχο την αντικατάσταση των ζωικών λιπαρών. Επιπρόσθετα, η καλλιέργεια φουντου- κιού, σε αντίθεση με του αμυγδάλου, δεν αποτελεί πρόβλημα για το περιβάλλον, γιατί δεν απαιτεί τόσο μεγάλες ποσότη- τες νερού. Ούτως ή άλλως, η φουντουκιά ευδοκιμεί σε πιο υγρά κλίματα, όπου το νερό δεν αποτελεί πρόβλημα και δεν υπάρχει έλλειψη. Επιπλέον, δεν επηρεά- ζει τις μέλισσες, καθώς το δέντρο αναπα- ράγεται με τη δύναμη του ανέμου. Γάλα σόγιας: σταθερή αξία Αν ψάχνουμε για ένα γάλα, το οποίο να αντικαθιστά επάξια το αγελαδινό γάλα, τόσο από πλευράς διατροφής όσο κι από πλευράς βιωσιμότητας, αυτό είναι αναμ- φίβολα το γάλα σόγιας. Ο καρπός της σό- γιας περιέχει 40% πρωτεΐνες υψηλής βιο- λογικής αξίας, 15% αδιάλυτους και 15% διαλυτούς υδατάνθρακες, 20% λιπαρές ύλες και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Το γάλα σόγιας αποτελεί γαλάκτωμα που περιέχει νερό, υδατοδιαλυτές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες καθώς επίσης κι έλαια που προέρχονται από το φυτό. Το γάλα σόγιας ήταν το κυρίαρχο εναλ- λακτικό γάλα, μέχρι που έχασε την εμπι- στοσύνη των καταναλωτών. Ένας από τους λόγους ήταν η χρήση μεταλλαγμέ- νης σόγιας στις καλλιέργειες. Ένας δεύ- τερος λόγος ήταν η σύσταση της σόγιας κι οι ποσότητες ορμονών που περιέχει και που φαίνεται να συμπίπτουν με τις ανθρώπινες ορμόνες. Ειδικοί, πάντως, τονίζουν πως αυτό ναι μεν ισχύει, αλλά θα πρέπει να καταναλώσει κανείς απί- στευτες ποσότητες γάλακτος σόγιας, για να υπάρξει κάποιο πρόβλημα στον οργα- νισμό του. Η σόγια καλλιεργείται σε τεράστιες πο- σότητες παγκοσμίως, καθώς χρησιμοποι- είται ως ζωοτροφή. Γενικά, η σόγια θεω- ρείται βιώσιμο φυτό, με εξαίρεση τις πε- ριοχές του Αμαζονίου, όπου για να επε- κταθεί η καλλιέργειά της καταστρέφεται τροπικό δάσος. Για την περίπτωση αυτή ισχύει και για τη σόγια η πιστοποίηση Fair Trade, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναγράφεται ότι δεν χρησιμοποιείται μεταλλαγμένη σόγια για την παρασκευή γάλακτος. Ο πιο πάνω πίνακας αφορά ζωικό γάλα και εναλλακτικά γάλατα χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά και αναφέρεται σε ένα ποτήρι (250 ml) ΘΕΡΜΊΔΕΣ ΥΔΑΤΆΝΘΡΑΚΕΣ ΠΡΩΤΕΐΝΕΣ ΛΙΠΑΡΆ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΓΆΛΑ ΑΜΥΓΔΆΛΟΥ (30) (0g) (1g) (2,5g) 45% ΓΆΛΑ ΚΑΡΎΔΑΣ (40) (<1g) (0g) (4g) 10% ΓΆΛΑ ΒΡΏΜΗΣ (120) (7g) (2g) (5g) 35% ΓΆΛΑ ΡΥΖΙΟΎ (70) (<1g) (0g) (2,5g) 2% ΓΆΛΑ ΣΌΓΙΑΣ (110) (6g) (8g) (4,5g) 45% ΓΆΛΑ ΑΓΕΛΑΔΙΝΌ 1% (110) (12g) (8g) (2,5g) 28% ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΥΤΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ Τα φυτικά γάλατα είναι σήμερα εξαιρετικά δημοφιλή και προβλέπεται να εκτοπίσουν μελλοντικά το ζωικό γάλα. Καθένα από τα φυτικά γάλατα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά που απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα. υψηλή διατροφική αξία μέση διατροφική αξία χαμηλή διατροφική αξία Για λόγους σύγκρισης (συνιστώμενη ημερήσια δόση)
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=