Greek Vegan 4
50 Γάλα κάνναβης: προς το παρόν παραμένει στο παρασκήνιο Το γάλα κάνναβης έχει κάνει την εμφά- νισή του στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Από πλευράς βιωσιμότητας αποτελεί την πλέον ιδανική επιλογή, αφού συζητού- με για ένα φυτό που δεν χρειάζεται καν καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να ευδοκι- μήσει. Φυτρώνει παντού κι έχει άπειρες χρήσεις. Μιλάμε βεβαίως για τη βιομη- χανική κάνναβη που δεν έχει ψυχοτρό- πο επίδραση. Σίγουρα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο γάλα, με την ελπίδα μιας γλυκιάς μέθης, κι επίσης σίγουρα απογο- ητεύθηκαν. Η γεύση, όμως, είναι η χαρα- κτηριστική της κάνναβης και τολμούμε να συμπεράνουμε, χωρίς να διαθέτουμε περισσότερα στοιχεία και δεδομένα, πως αυτός είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο γάλα, παρά τη διατροφική του αξία και το θετικό περιβαλλοντικό του αποτύπω- μα, δεν έχει κερδίσει και πολύ τις προτι- μήσεις των καταναλωτών. Γάλα από άλλους ξηρούς καρπούς Το τελευταίο διάστημα έχει εμφανι- στεί γάλα από καρύδι, από κάσιους κι από φιστίκι. Το γάλα από καρύδι έχει το πλεονέκτημα της υψηλής πρωτεΐνης που φθάνει και τα 11 γραμμάρια ανά ποτή- ρι, ποσότητα που είναι εφάμιλλη του ζωικού γάλακτος. Την ίδια ώρα, όμως, είναι υψηλό σε λιπαρά και δεν έχει πο- λύ ασβέστιο. Το γάλα από κάσιους και φιστίκι είναι φτωχό σε πρωτεΐνες, πλού- σιο όμως σε βιταμίνες D, B2, B12, E και ασβέστιο. Γάλα βρώμης: ο ανερχόμενος πρωταθλητής. Το γάλα βρώμης γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στο καταναλωτικό κοινό κι υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι που συμ- βαίνει αυτό. Στους δείκτες βιωσιμότητας, το φυτό παίρνει άριστα. Ευδοκιμεί σε εύκρατα και βόρεια κλίματα, άρα δεν προκαλεί ζημιά σε τροπικά δάση, όπως συμβαίνει με τις καρύδες ή με τη σόγια. Το κοινό χαρακτηριστικό που έχει με τη σόγια είναι πως καλλιεργείται σε μεγάλες ποσότητες παγκοσμίως και πάνω από το 50% της παραγωγής χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζωοτροφής. Το πλεονέκτημα σε αυτή την περίπτω- ση είναι πως δεν χρειάζεται να δημιουρ- γηθούν νέες καλλιέργειες. Απλώς, αντί να κατευθυνθεί η βρώμη στη βιομηχανική κτηνοτροφία, θα πρέπει να κατευθυνθεί σε μεγαλύτερη ποσότητα στις εταιρείες παραγωγής και διάθεσης φυτικών τρο- φίμων. Πράγμα και το οποίο συμβαίνει, καθώς στις ΗΠΑ οι πωλήσεις γάλακτος βρώμης από 4,4 εκατομμύρια δολάρια το 2017 εκτοξεύθηκαν στα 29 εκατομμύρια δολάρια το 2019, ξεπερνώντας και το γάλα αμυγδάλου. Το γάλα βρώμης περιέχει ικανοποιη- τική ποσότητα πρωτεΐνης, φτάνοντας τα 2 γραμμάρια ανά ποτήρι. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες κι ασβέστιο κι έχει μηδέν κορεσμένα λιπαρά και μηδέν σάκχαρα -με εξαίρεση την περίπτωση να έχουν μπει ως πρόσθετα από εταιρείες παραγωγής. Φτιάξ’ το μόνος σου Το πλέον σημαντικό με τη βρώμη εί- ναι ότι μπορεί να φτιάξει κανείς το γά- λα μόνος του, στο σπίτι, πολύ εύκολα. Υπάρχουν πολλές συνταγές στο διαδί- κτυο, αλλά και βίντεο στο YouTube, που δείχνουν με πόσο απλό τρόπο μπορεί κανείς να παρασκευάσει ένα λίτρο γάλα- κτος βρώμης. Το ίδιο ισχύει, με λίγο μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, και με τα αμύγδαλα και τα φουντούκια. Η ειδοποιός διαφο- ρά εδώ είναι το κόστος. Τα αμύγδαλα και τα φουντούκια κοστίζουν στην καλύ- «Το γάλα βρώμης γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στο καταναλωτικό κοινό κι υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό.» Επιβάρυνση του περιβάλλοντος από ζωικό (αγελαδινό) γάλα σε σύγκριση με διάφορα εναλλακτικά φυτικά Πηγή: Poore & Nemecek (2018) Science Εκπομπές άνθρακα (kg CO 2 eq) Χρήση γης (m 2 ) Ανάγκες σε νερό (L) Γάλα αγελαδινό Γάλα ρυζιού Γάλα σόγιας Γάλα βρώμης Γάλα αμυγδάλου 3,2 1,2 1,0 0,9 0,7 9,0 0,3 0,7 0,8 0,5 628 270 28 48 371 Το φυτικό γάλα κυριαρχεί!
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=