Greek Vegan 4
51 τερη περίπτωση 15 ευρώ το κιλό, με τις πιο συνηθισμένες τιμές να είναι γύρω στα 18 με 20 ευρώ το κιλό. Έτσι, το να αγοράσει κανείς ξηρούς καρπούς αυτού του κόστους, να τους πολτοποιήσει, να τους στραγγίσει και να πετάξει μετά την ψίχα τους, για να πάρει ένα λίτρο γάλα, είναι κάτι που ίσως αποφύγει να κάνει συχνά. Αντίθετα, η ίδια διαδικασία με τη βρώ- μη, όχι μόνο είναι εύκολη αλλά συμφέρει κιόλας, αφού το κόστος για την αγορά της είναι πολύ χαμηλό. Τώρα, για ποιον λόγο το γάλα βρώμης πωλείται κι αυτό σε τιμές γύρω στα 3 ευρώ είναι κάτι που δεν έχει λογική και πιθανότατα μόνο οι εταιρείες θα μπορούσαν να απαντήσουν. Η βρώμη είναι σαφές πως δεν χρειάζεται μεγάλη επεξεργασία για να φτάσει στο ράφι κι ως πρώτη ύλη είναι πολύ φθηνή. Λογικά σκεπτόμενος κάποιος, θα μπο- ρούσε να υποθέσει πως ένα λίτρο γάλα βρώμης θα έπρεπε να έχει τιμή αντίστοι- χη του αγελαδινού γάλακτος, πράγμα που ωστόσο δεν συμβαίνει. Τα οφέλη για το περιβάλλον, το πρόβλημα του κόστους Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το γάλα αμυγδάλου και το γάλα καρύ- δας, παρ’ όλο που όπως προαναφέρθηκε προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον, είναι σαφώς προτιμότερα από το αγελαδινό γάλα. Η παραγωγή του τελευταίου κάνει πολλαπλάσια ζημιά στο περιβάλλον και περιλαμβάνει κι όλα τα άλλα προβλήμα- τα που συνοδεύουν την παραδοσιακή γαλακτοπαραγωγή. Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι το κόστος που καλείται να καταβάλλει κανείς, αν επιλέξει να απορ- ρίψει το αγελαδινό γάλα από τη διατρο- φή του και να στραφεί σε κάποιο φυτικό προϊόν. Οι τιμές στα φυτικά γάλατα κυ- μαίνονται στα 3 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο, σε αντίθεση με το αγελαδινό που πωλείται κατά μέσο όρο στα 1,3 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει υπερδιπλασιασμό του κόστους για τις ανάγκες σε γάλα. Και όταν συζητάμε για οικογένειες με παιδιά, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισ- σότερο. Πάρα, όμως, το γεγονός αυτό, τα στοι- χεία από τις μετρήσεις κατανάλωσης για τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ έδειξαν ότι το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρί- ου 2018 οι πωλήσεις vegan γαλακτοκο- μικών εμφάνισαν αύξηση των πωλήσεων κατά 57% σε αξία και κατά 64% σε όγκο, όταν η παραδοσιακή αγορά γάλακτος το ίδιο διάστημα εμφάνισε μεικτή εικόνα, με μικρή πτώση του όγκου των πωλήσε- ων κι οριακή αύξηση σε αξία πωλήσεων. Αντιστοίχως, το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019 καταγράφηκε περαι- τέρω αύξηση στις πωλήσεις φυτικού γά- λακτος κατά 33,2%. Η τάση αυτή συνε- χίζεται κι εντείνεται μέχρι και σήμερα και αυτό διαπιστώνεται από το γεγονός πως εμφανίζονται όλο και περισσότερα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως σε αυτή τη μάχη έχουν μπει και παραδοσιακές γαλακτοβιομηχανίες στη χώρα μας που πλέον προσφέρουν και φυτικό γάλα. Τα οφέλη για την υγεία Καταναλώνοντας φυτικό γάλα, ο αν- θρώπινος οργανισμός μπορεί στις πε- ρισσότερες των περιπτώσεων να καλύ- ψει πλήρως τις διατροφικές του ανάγκες. Ακόμη και στην περίπτωση που το πο- σοστό της πρωτεΐνης είναι χαμηλό, οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι, μέσω της μεσογειακής διατροφής, μπορούν κάλλιστα να καλυφθούν οι ανάγκες σε πρωτεΐνες. Επιπλέον, το φυτικό γάλα έχει βιταμίνες και ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός, ενώ παράλληλα δεν έχει σάκ- χαρα, αν δεν έχει προστεθεί με τεχνητό τρόπο ζάχαρη στο προϊόν, και δεν ανεβά- ζει τη χοληστερίνη. Σε σύγκριση με το ζωικό γάλα, έχει μό- νο θετικά στοιχεία να παρουσιάσει από όλες τις απόψεις. Τέλος, να μη μας δια- φεύγει πως για μια σωστή διατροφή και λήψη των απαραίτητων συστατικών θα μπορούσε κανείς να συνδυάζει διάφο- ρα είδη φυτικού γάλακτος. Όπως και να ‘χει, φαίνεται ήδη πως αργά ή γρήγορα το φυτικό γάλα θα αποτελέσει κυρίαρ- χο είδος διατροφής για το σύνολο του πληθυσμού, ιδίως αν με την πάροδο του χρόνου υπάρξει σε κάποια είδη και μείωση της τιμής. Πηγή: GreekVeganMagazine Οι αναγνώστες ψηφίζουν Τον περασμένο Μάϊο στη fb page του περιοδικού έτρεξε ένα poll με θέμα το είδος εναλλακτικού γάλακτος που προτιμούν οι αναγνώστες μας. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν το γάλα αμυγδάλου ‘πρωταθλητή’ με 48%, ενώ στις δύο επόμενες θέσεις βρίσκουμε το γάλα σόγιας με 19% και την ‘ανερχόμενη δύναμη’, το γάλα βρώμης με 14%. Ακολουθεί το γάλα καρύδας με 12% ενώ τελευταία στην προτίμηση του κοινού έρχονται το γάλα ρυζιού, τα «ανάμικτα» και οι λοιπές γεύσεις.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=