Greek Vegan 4

Ο ι ωοθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αναπαραγωγικό σύ- στημα της γυναίκας, καθώς είναι υπεύθυνες για την παραγωγή: 1. των ωαρίων, δηλαδή του γενετικού υλικού 2. των θηλυκών ορμονών. Μία από τις συχνότερες ενδοκρινολο- γικές παθήσεις των ωοθηκών, δηλαδή παθήσεις στις οποίες έχουμε διαταρα- χή ορμονών, είναι το σύνδρομο PCOS (Polycystic ovary syndrome), το οποίο οδηγεί σε μη ικανοποιητική λειτουργία των ωοθηκών. Αυτή η διαταραχή έχει τα παρακάτω αποτελέσματα: • Ανωμαλίες στην περίοδο. Παρατηρού- νται κύκλοι μεγαλύτερης διάρκειας από το φυσιολογικό (21 - 35 ημερών), που μπορεί να φτάνουν μέχρι και μήνες ή ακόμη και χρόνια σε σπάνιες περιπτώ- σεις. Αυτό συνεπάγεται υπογονιμότητα, δηλαδή μειωμένη ικανότητα σύλληψης, αφού απελευθερώνονται λιγότερα ωά- ρια από το φυσιολογικό ανά έτος. • Αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, που σημαίνει δυσκολία στη μεταφορά της γλυκόζης που κυκλοφορεί στο αίμα μέσα στα κύτταρα, κατάσταση που οδη- γεί σε παχυσαρκία. • Υπερανδρογοναιμία (αύξηση των αν- δρικών ορμονών), με συνέπεια αυξημέ- νη τριχοφυΐα και ακμή. Γυναίκες με PCOS βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη χρό- νιων παθήσεων, όπως: διαβήτης, υπέρταση, καρκίνος μαστού ή ενδομητρίου. Παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση του συνδρόμου Ένα ποσοστό 40-60% των γυναικών με πολυκυστικές ωο- θήκες είναι υπέρβαρες. Η απώλεια βάρους βελτιώνει τα συμπτώματα, συνεπώς οι διατροφικές αλλαγές είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας. Οι γλυκοτοξίνες, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη κι όσα περιέχουν κο- ρεσμένα και τρανς λιπαρά, επιβαρύνουν την κατάσταση. 1. Γλυκοτοξίνες [AGEs] Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, επιστη- μονικές έρευνες δείχνουν ότι οι γλυκο- τοξίνες, που είναι μόρια με ιδιαίτερα οξειδωτική δράση, δηλαδή προκαλούν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία χρό- νιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς και του PCOS. Γυναίκες με το σύνδρομο τείνουν να έχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα γλυκοτοξινών στο αίμα τους. Οι γλυκοτοξίνες υπάρχουν ως συστα- τικά των τροφών, κυρίως όμως δημιουρ- γούνται κατά τις διάφορες μαγειρικές παρασκευές, με αποτέλεσμα την αύξηση των ανδρογόνων σε γυναίκες με PCOS. Στις ωμές τροφές περιέχονται σε αμελη- τέες ποσότητες, αυξάνεται όμως πολύ η παρουσία τους, όταν μαγειρεύονται και κυρίως κατά το τηγάνισμα, το ψήσιμο στον φούρνο ή στη σχάρα, πολύ δε πε- ρισσότερο αν προσθέσουμε λίπος κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Τρόφιμα πλούσια σε αυτές είναι τα: • κρέας • τυριά (όσο πιο πλούσια σε λιπαρά, τόσο περισσότερες γλυκοτοξίνες περι- έχουν) • ζωικά λίπη, όπως όσα βρίσκονται σε κρέας, βούτυρο, μαγιονέζα • φυτικά λίπη, όπως όσα βρίσκονται σε μαργαρίνη, ελαιόλαδο, λινέ- λαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, ξηρούς καρπούς • υδατάνθρακες, κυρίως επεξερ- γασμένοι, που συνήθως βρίσκο- νται σε μεγάλη ποσότητα σε ξηρά τρόφιμα που έχουν προσθήκη λιπα- ρών ουσιών (π.χ. πατατάκια, μπισκότα, κρουασάν και γενικά προϊόντα ζύμης). Σημείωση: οι ωμοί ξηροί καρποί έχουν τριάντα φορές λιγότερες γλυκοτοξίνες από τους ψημένους. 2. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως: • ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες (άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, πίτσα, λευκά μακα- ρόνια) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PCOS 1 ΣΤΙΣ 10 ΓΥΝΑΊΚΕΣ ΠΆΣΧΕΙ ΑΠΌ PCOS Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ενδοκρινικές διαταραχές στη γυναίκα. Είναι ο σημαντικότερος λόγος υπογονιμότητας και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως κατάθλιψη, παχυσαρκία, διαβήτη των ενηλίκων, καρκίνο του ενδομητρίου, καθώς και ηπατικές και καρδιαγγειακές διαταραχές. 10% - 15% των γυναικών σε αναπαρα- γωγική ηλικία πάσχουν από PCOS 50% από τις πάσχουσες δεν έχουν διαγνωσθεί 50% από τις πάσχουσες θα παρουσιάσει προ- διαβήτη ή διαβήτη ενηλίκων μέχρι την ηλικία των 40 ετών 3x Τριπλάσιο ρίσκο ανάπτυ- ξης καρκίνου του ενδομη- τρίου 63 «Ένα ικανοποιητικό διατροφικό πλάνο για γυναίκες με PCOS πρέπει να αποτελείται από χαμηλό ποσοστό λίπους και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.»

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=