Greek Vegan 4
• σπόροι (λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, σπόροι chia) • μούρα (βατόμουρα, μύρτιλλα, φραγκο- στάφυλα) • σιτηρά ολικής (μαύρο ρύζι, κινόα, άλευρα ολικής) 2. Σόγια Χρησιμοποιείται ως τροφή στις χώρες της Ασίας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι φυτό που περιέχει όλα τα βασικά αμινο- ξέα, οπότε αποτελεί πηγή πλήρους πρω- τεΐνης, χαμηλής σε λιπαρά και πλούσιας σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Περιέχει ουσίες που δρουν ως φυ- τοοιστρογόνα, δηλαδή μιμούνται τα οιστρογόνα (θηλυκές ορμόνες), αλλά με φυσικό τρόπο και πολύ πιο ήπια δράση από αυτά (100-1.000 φορές μι- κρότερη). Όταν καταναλώνεται με σύνεση, σε μικρές ποσότητες, λίγες φορές την εβδομάδα, δεν επιφέρει διαταραχή στη δράση του θυρεοειδούς αδένα. Αυτό μπορεί να συμβεί με την κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων σόγιας (π.χ. σκόνη από πρωτεΐνη σόγιας, υδρογονω- μένο σογιέλαιο, εναλλακτικά προϊόντα κρέατος από σόγια). Η σωστή κατανάλωσή της φαίνεται να επιφέρει βελτίωση στο PCOS, αν και οι σχετικές μελέτες είναι περιορι- σμένες. Μία τυχαιοποιημένη μελέτη του 2018 (ncbi.nlm.nih.gov. J Hum Nutr Diet 2018 Aug. 31) έκανε σύγκριση δίαιτας πλούσιας σε σόγια με δίαιτα πλούσια σε υψηλής συγκέντρωσης ζωική πρωτεΐνη σε γυναίκες με PCOS. Και τα δύο γκρουπ κατανάλωναν την ίδια ποσότητα θερμίδων, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. Η ομάδα των γυναικών που κατανάλωσε τη σόγια είχε σημαντικά περισσότερη απώλεια βάρους και πόντων από την περιφέρεια, μείωση των επιπέδων ινσουλίνης και της αντίστασης σε αυτήν, του σακχάρου του αίματος, των τριγλυκεριδίων και των ελεύθερων ανδρογόνων. Συνεπώς, η κατανάλωση σόγιας βοήθησε να επα- νέλθει σε μεγαλύτερο βαθμό ορμονική ισορροπία στον οργανισμό, ενώ η ζωική πρωτεΐνη φαίνεται ότι αύξησε την αντί- σταση στην ινσουλίνη κι επιδείνωσε τη φλεγμονή. Συμβουλές για την προσθήκη σόγιας στη διατροφή: • Κατανάλωση προϊόντων σόγιας μη επεξεργασμένης και γενετικά μη τροπο- ποιημένης (non- GMO) • Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ποσο- τήτων εναλλακτικών μορφών κρέατος • Αποφυγή τροφίμων που περιέχουν πρωτεΐνη σόγιας και υδρογονωμένα σογιέλαια • Χρήση τόφου και τέμπε • Παρασκευή smoothies με γάλα σόγιας ή και τόφου μαλακής υφής • Χρήση σάλτσας σόγιας ή μίσο για την παρασκευή σάλτσας ή μαγειρευτού φα- γητού • Κατανάλωση φασολιών σόγιας edamame. Συμπέρασμα Από την παραπάνω παράθεση των στοιχείων είναι σαφές τι είδους δια- τροφή ενδείκνυται για την πρόληψη κι αντιμετώπιση του PCOS. Όσα αναφέρα- με στηρίζονται σε ένα μεγάλο αριθμό δημοσιευμένων μελετών. Συγκεκριμένα, μία από αυτές που δημοσιεύτηκε το 2017 αναφέρει ότι ένα ικανοποιητικό διατροφικό πλάνο για γυναίκες με PCOS πρέπει να αποτελείται από χαμηλό πο- σοστό λίπους και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Προτείνεται η κατανάλωση των παρακάτω τροφών: • Όσπρια • Ολικής αλέσεως υδατάνθρακες • Λαχανικά • Φρούτα Λ Λ Τόπος Γέννησης: Αθήνα 1969 Λ Λ Σπουδές: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 1989-1996 Λ Λ Επιμέλεια χειρουργείων Μαιευτηρίου Ιασώ 2005-2016 Λ Λ Μαιευτικό Γυναικολογικό Ιατρείο 2005- σήμερα Χειρίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία και κατανόηση προβλήματα γυναικολογικής φύσεως. Υποστηρίζει ένθερμα τον φυσιολογικό τοκετό, διεκπεραιώνοντάς τον υπό τις πλέον φυσικές και φιλικές συνθήκες. Εκτελεί καισαρική τομή μόνο όταν είναι ιατρικώς απο- λύτως επιβεβλημένη. Νιώθει βαθιά αγάπη κι ειλικρινή σεβασμό για κάθε έμβιο ον και ως αποτέλεσμα αυτού επέλεξε τον vegan τρόπο ζωής. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση, σχετι- κά με τα πλεονεκτήματά του (ηθικά, κοινωνικά και σωματικά). Επιστημονική συνεργάτις: Βασιλική Σκαλαφούρη MD Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος / Vegan www.skalafouri.gr ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΡΜΊΔΩΝ (θερμίδες/ημέρα) 1800-2000 25 gm 50-55 gm 400-450 gm 21 mg 1200 mg 600 mg Διάγραμμα Προγράμματος Διατροφής PCOS 65
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=