Greek Vegan 4

88 ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΆΔΕΣ με γέμιση κινόα, αμάρανθο και μπασμάτι Βαθμός δυσκολίας: μέτριο | Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες | Μερίδες: 4 ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Βράζουμε πρώτα τον αμά- ρανθο για περίπου μισή ώρα και τον σουρώνουμε. 2. Κόβουμε περιμετρικά το σκληρό κομμάτι στην κάτω πλευρά του λάχανου. 3. Βάζουμε το λάχανο ολόκλη- ρο σε μία κατσαρόλα με βρα- στό νερό και το βράζουμε για περίπου 15 λεπτά. 4. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι τα 2/3 από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να κα- ραμελώνει το κρεμμύδι, σβή- νουμε με το κρασί, περιμένου- με να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε κινόα, αμάρανθο και μπασμάτι. Τα περνάμε από το λάδι για ένα λεπτό και βά- ζουμε νερό να τα σκεπάσει και 2 δάχτυλα πιο πάνω. Ρίχνουμε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπά- ζουμε το τηγάνι και μαγειρεύ- ουμε, μέχρι να στεγνώσει το μείγμα από τα υγρά. 5. Απλώνουμε στον πάτο μίας κατσαρόλας τις ροδέλες από το κρεμμύδι και 2 φύλλα από το λάχανο. 6. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα από το λάχανο, με προσοχή να μην τα σπάσουμε, γυρνάμε το φύλλο από την έξω πλευρά και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό κομμάτι στο κεντρι- κό κάτω μέρος του φύλλου. Γεμίζουμε το κάθε φύλλο με μία κ.σ. από τη γέμιση και τυ- λίγουμε σε ντολμαδάκια όλα τα φύλλα (όσο προχωράμε προς το κέντρο του λάχανου μικραίνουν και τα φύλλα, οπό- τε μειώνουμε αναλογικά και τη γέμιση). 7. Τοποθετούμε τους ντολ- μάδες τον έναν δίπλα στον άλλον μέσα στην κατσαρόλα, χωρίς να αφήνουμε κενά, και σε στρώσεις, μέχρι να βάλουμε όλους τους ντολμάδες. 8. Βάζουμε μέσα στην κατσα- ρόλα ένα πιάτο ανάποδα, για να συγκρατεί τους ντολμάδες να μην ανοίξουν, και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό ντομάτας. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να αρχίσει να φαίνεται γύρω από το πιάτο. 9. Σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα και τη βάζουμε στο μάτι σε μέτρια φωτιά για περί- που 30 με 40 λεπτά. ΥΛΙΚΆ • 1 λάχανο μεσαίου μεγέθους • 100 γρ. αμάρανθο • 100 γρ. κόκκινη κινόα • 30 γρ. ρύζι μπασμάτι • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες • 6 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο • 6 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο • 6 κ.σ. φύλλα από τα καρότα ψιλοκομμένα • 1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο • 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες • 200 γρ. χυμό ντομάτας • 1 πρέζα ρίγανη • 1 ποτηράκι λευκό κρασί • αλάτι / πιπέρι κατά βούληση

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=