Greek Vegan 5
23 Ιταλική λέξη ενετικής προέλευσης. Σχετί- ζεται με το νούμερο σαράντα (quaranta στα ιταλικά), καθότι τόσες ήταν οι ημέρες που έπρεπε να μείνουν απομονωμένοι οι Βενετοί ναυτικοί που επέστρεφαν στην επικράτεια της «Γαληνοτάτης», μετά τα ταξίδια τους σε χώρες χτυπημένες από πανούκλα. Κι ενώ μέχρι πρό- σφατα πιστεύαμε πως αυτός ο όρος σχετίζεται με το μακρινό ιστορικό παρελθόν, ένας ιός, ο πολυσυζητημένος και διαβόητος SARS-CoV-2, ο οποίος κι αποτελεί την αιτία της ασθένειας Covid-19, τον έφερε στο παρόν μας. Και αν στα τέλη του 2019 βλέπαμε από απόσταση ασφαλείας στους τηλεοπτικούς μας δέκτες τη σύγχρονη καραντίνα στη Γουχάν της Κίνας, με τη βεβαιότητα ότι είναι κάτι πολύ μακρινό, το 2020 είχε άλλα σχέδια. Μας έβαλε σε κα- ραντίνα όχι μία, αλλά δύο φορές. Άλλαξε τις καθιερωμένες συνήθειες της κοινωνικότητάς μας, δοκίμασε τις ψυχικές κι οικονομικές μας αντοχές κι, ενδεχομένως, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη ζωή και τον κόσμο. Προσωπικά, στο πρώτο άκουσμα της είδη- σης της καραντίνας μπήκα σε σκέψεις. Αν και δεν θα κολυμπούσα σε αχαρτογράφητα νερά -όπως όλοι οι άντρες που έχουμε κάνει Στρα- τό- η ιδέα ότι συρρικνώνονται τα όρια της ελευθερίας μου προκάλεσε μέσα μου ερωτη- ματικά. Εκ των υστέρων, βέβαια, τολμώ να πω ότι η περίοδος της καραντίνας (εις διπλούν) ήταν από τις καλύτερες της ζωής μου. Γιατί; Γιατί βρήκα να κάνω πολλά ωραία πράγμα- τα που σχετίζονται με τη vegan πλευρά του εαυτού μου, τα οποία ομόρφυναν την καθη- μερινότητά μου. Δράσεις και δραστηριότητες που ήρθαν για να μείνουν, τις οποίες θέλω να μοιραστώ μαζί σας. ΚΑΡΑΝΤΊΝΑ Καταρρίπτοντας μαγειρικούς μύθους Το να βάζεις τον εαυτό σου σε δημιουργικές προ- κλήσεις είναι μια από τις πτυχές του ευ ζην. Αυτό το προσωπικό συμπέρασμα με κινητοποίησε ένα απόγευ- μα Κυριακής, όταν είπα στον εαυτό μου ότι θα μάθω μόνος μου να ανοίγω φύλλο για πίτα. Χωρίς ιδιαίτερες συμβουλές, μαγείρεψα επιτυχώς την πρώτη μου σπα- νακόπιτα, και μάλιστα με αλεύρι ολικής άλεσης που ανοίγει δύσκολα. Όλες οι φήμες κι αστικοί μύθοι, ότι είναι φοβερά δύσκολο να φτιάξεις την πίτα που έφτια- χνε η μάνα σου / η γιαγιά σου, πάνε περίπατο, αν έχεις θέληση και διάθεση. Μαγειρεύοντας αργά Με δεδομένο ότι είμαι ο vegan chef του σπιτιού μου, διαρκώς ψάχνω να βρω νέες συνταγές και προτάσεις μαγειρικής. Ορισμένες που μου είχαν κεντρίσει την περιέργεια παλαιότερα ήταν απαγορευτικές, λόγω του χρόνου της μαγειρικής διαδικασίας. Η καραντίνα, ωστόσο, μου έδωσε αυτή την ευκαιρία. Χαρακτηριστι- κό παράδειγμα το spaghetti al pomodoro της Povera κουζίνας, στις φτωχογειτονιές του ιταλικού νότου, το οποίο απαιτεί πολύωρη διαδικασία. Έτσι, μία ωραία πρωία, έριξα λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τη γέμισα με φρέσκες ντομάτες, σκόρδα κι αλάτι, και την τοποθέ- τησα στο μάτι σε χαμηλότατη φωτιά. Εννιά ώρες μετά, τα spaghetti ενσωματώθηκαν στη σάλτσα ντομάτας, έβρασαν μαζί της μέχρι να φτάσουν στο στάδιο al dente, και λίγο αργότερα μου προσέφεραν μια υπέρτα- τη γευστική απόλαυση. Εμπειρία πρωτόγνωρη, με ένα, κατά τα λοιπά, συνηθισμένο πιάτο. ΔΡΑΣΗ 1 ΔΡΑΣΗ 2
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=