Greek Vegan 5

57 Σ την περίπτωση του συνθετικού κρέατος δεν μιλάμε για «εναλ- λακτικό» κρέας, τύπου «Beyond Meat», «Veganact» κ.λπ. , που παράγεται από φυτικά προϊόντα, αλλά για ζωικό κρέας που όμως δεν προέρχεται από ζώο που σφαγιάσθηκε, αλλά από ένα κύτταρο ζώου που πολλαπλασιάσθηκε στο εργαστήριο. Το αρχικό αυτό κύτ- ταρο μπορεί, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, να συνεχίσει να πολλαπλα- σιάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποδίδοντας εξαιρετικά υψηλές ποσό- τητες καλλιεργημένου κρέατος. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή: παίρνουμε ένα κύτταρο από ζωντανό ζώο (μπορεί να είναι μυϊκό κύττα- ρο ή κύτταρο εμβρύου), του προ- σφέρουμε έναν «υποστηρικτικό ιστό» πάνω στον οποίο θα ανα- πτυχθεί (συνήθως κολλαγόνο), το εισάγουμε σε έναν βιοαντι- δραστήρα με τα θρεπτικά συστα- τικά που χρειάζεται για να ανα- πτυχθεί, και μετά από το κατάλληλο χρονικό διάστημα, παίρνουμε το καλ- λιεργημένο κρέας και το στέλνουμε για συσκευασία. Αν και η θεωρία για τη δημιουργία συνθετικού κρέατος χρονολογείται του- λάχιστον από το 1930, χρειάσθηκε να φτάσουμε στη δεκαετία του 1970, για να γίνει η πρώτη πειραματική καλλι- έργεια σε εργαστήριο. Το 2001 ο Ολ- λανδός γιατρός Willem van Eelen κι οι συνεργάτες του επινόησαν και κατοχύ- ρωσαν νομικά μια αποτελεσματική δι- αδικασία για την ανάπτυξη clean meat και το 2013, μέσα σε μεγάλη δημοσιό- τητα, το πρώτο burger από καλλιεργη- μένο κρέας ψήθηκε και φαγώθηκε μπρο- στά στην κάμερα. Δημιουργός ήταν ο Ολλανδός καθηγητής Mark Post κι η δημιουργία του πρώτου αυτού «clean burger» χρειάσθηκε δύο χρόνια και κό- στισε 300.000 δολάρια! Στα χρόνια που ακολούθησαν, πολ- λές εταιρείες μπήκαν στο παιχνίδι, οι χρηματοδοτήσεις των επενδυτών πολ- λαπλασιάσθηκαν, η τεχνολογία προχώ- ρησε και τα προϊόντα «clean meat» είναι πλέον προ των πυλών. Τα οφέλη… Κατά τη γνώμη αυτού του περιοδι- κού, το μεγαλύτερο όφελος που μπορεί να προκύψει από την επικράτηση του εργαστηριακού κρέατος στην αγορά θα είναι, αναμφίβολα, η σταδιακή κα- τάργηση κάθε μονάδας βιομηχανικής εκτροφής πάσης φύσεως ζώων. Τέρμα οι γιγάντιες βιομηχανικές mega-farms, που αποτελούν κολαστήρια για αγελά- δες, κοτόπουλα, γουρούνια, ακόμα και ψάρια, αλλά και που είναι υπεύθυνες σε σημαντικό βαθμό για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Προφανώς, μια τέτοια κοσμο-ιστορι- κή εξέλιξη δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη! Θα χρειαστεί να περάσουν δεκαετίες, για να φτάσουμε στο σημείο αυτό, κι ασφαλώς η αντιπέρα όχθη θα αντιδράσει με τα δικά της μέσα (ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες μελέτες κατά του εργαστηριακού κρέατος). Η αρχή, όμως, θα γίνει με την εμφάνιση των πρώτων προϊόντων συνθετικού κρέατος στα σουπερμάρκετ και με τη σταδιακή υιοθέτησή τους από τον καταναλωτή. Άλλα οφέλη που προσφέρει το καλ- λιεργημένο κρέας απέναντι στο παρα- δοσιακό είναι ότι παράγεται μόνο ό,τι πρόκειται να καταναλωθεί, δηλαδή κα- τά βάση μυϊκός ιστός κι όχι κόκαλα, όργανα κ.λπ. Όπως είχε οραματιστεί και ο Winston Churchill το 1931, « [Σε πενήντα χρόνια]…θα είμαστε σε θέση να «Έχουμε ηθική υποχρέωση να στηρίξουμε αυτού του είδους την έρευνα. [Το clean meat] βαθμολογείται με άριστα από ηθική σκοπιά.» Julian Savulescu, καθηγητής Βιοηθικής

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=