Greek Vegan 5
παράγουμε το στήθος ή τη φτερούγα του κοτόπουλου ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο μέσον, και δεν θα χρειάζεται να παράγουμε ένα ολόκληρο κοτόπουλο, για να καταναλώσουμε απλώς αυτά τα τμή- ματα. » Σε σχέση με το περιβάλλον, τα οφέλη είναι σαφή - η εργαστηριακή παραγωγή καλλιεργημένου κρέατος απαιτεί 45% λιγότερη ενέργεια, 99% λιγότερη κατα- νάλωση γης, 82%-96% λιγότερη κατα- νάλωση νερού και παράγει 78%-96% λιγότερα αέρια θερμοκηπίου. Από πλευράς υγείας, η εργαστηρι- ακή διαδικασία επιτρέπει την παρα- γωγή καλλιεργημένου κρέατος που είναι πραγματικά καθαρό, χωρίς μι- κρόβια, τοξίνες, αντιβιοτικά και λοι- πές ανθυγιεινές ουσίες, με αποτέλε- σμα να μπορούν να αποφευχθούν στο μέλλον ασθένειες, όπως η νόσος των τρελών αγελάδων, η γρίπη των χοί- ρων, των πτηνών κ.λπ . Παράλληλα, η εξέλιξη των διαδικασιών παραγωγής θα επιτρέπει να ελέγχεται και να ρυθ- μίζεται η ποσότητα κι η ποιότητα του λίπους που θα προστίθεται για λόγους γεύσης, ώστε το τελικό προϊόν να εί- ναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά ή να μην υπάρχουν καθόλου ακόρεστα λί- πη, με πρόσθετο πλεονέκτημα να εξα- λειφθούν πολλά από τα προβλήματα υγείας των κρεατοφάγων συνανθρώ- πων μας. …και τα πιθανά μειονεκτήματα Ένα πρώτο επιχείρημα που έχει δια- τυπωθεί κατά του clean meat είναι ότι η παραγωγή καλλιεργημένου κρέατος απαιτεί τεχνογνωσία κι εξοπλισμό που δεν είναι εύκολα διαθέσιμος σε επίπεδο μικρών κοινοτήτων. Έτσι, είναι πιθανόν να δυσκολέψει την «αυτάρκεια παραγω- γής» κρέατος στις μικρές κοινότητες, με αποτέλεσμα την αύξηση της εξάρτησής τους από τις μεγάλες βιομηχανίες καλ- λιεργημένου κρέατος που θα δημιουρ- γηθούν στο μέλλον… Ένα δεύτερο επιχείρημα, που στα- διακά έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε διάφορες μελέτες, είναι ότι, μελλοντι- κά, η υποκατάσταση των βιομηχανικών mega-farms από εργαστήρια παραγω- γής clean meat θα μειώσει ασφαλώς την παραγωγή μεθανίου κι άλλων συναφών αερίων θερμοκηπίου, ενδέχεται όμως να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής CO2, λόγω της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα συντελείται στις εργα- στηριακές μονάδες. Κι ένα τρίτο επιχείρημα, που αποτελεί και πάγια θέση πολλών vegans, είναι ότι η νέα αυτή τεχνολογία απαιτεί μεγάλες επενδύσεις, έως ότου ωριμάσει, και για ποιο λόγο όλη αυτή η επένδυση (χρό- νου, χρήματος, ιδεών κ.λπ. ) να μην επεν- δυθεί άμεσα σε έρευνα κι υποδομή για την παραγωγή plant-based προϊόντων. Η τρέχουσα ηθική και θρησκευτική αντιμετώπιση Ο γνωστός Julian Savulescu, καθηγη- τής Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει σχετικά « Το συνθετικό κρέας καταργεί τη βάναυση μεταχείριση απέναντι στα ζώα, είναι καλύτερο για το περιβάλλον, είναι ασφαλέστερο και πιο υγιεινό [για τον καταναλωτή]. Έχουμε ηθι- κή υποχρέωση να στηρίξουμε αυτού του είδους την έρευνα. [Το clean meat] βαθμο- λογείται με άριστα από ηθικής σκοπιάς. » Από θρησκευτικής πλευράς, το Ισλα- μικό Ινστιτούτο στην Καλιφόρνια έχει τοποθετηθεί θετικά, δηλώνοντας ότι « Δεν υπάρχουν αντιρρήσεις θρησκευτι- κού περιεχομένου σε σχέση με την κα- τανάλωση αυτού του κρέατος », ενώ η Διεθνής Ισλαμική Ακαδημία δήλωσε ότι « με εξαίρεση κρέας που θα προέλθει από αρχικό κύτταρο χοίρου, σκύλου ή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΌ ΚΡΈΑΣ 58 Παίρνουμε ένα δείγμα από μυϊκό ιστό αγελάδας με μια απλή βιοψία. Ανάμεσα στις μυϊκές ίνες υπάρχουν βλαστοκύτταρα, η βασική λειτουργία των οποίων είναι η αναγέννηση του μυϊκού ιστού της αγελάδας σε περίπτωση τραυματισμού. Στα εργαστήρια, οι επιστήμονες καλλιεργούν τα κύτταρα αυτά με την προσθήκη θρεπτικών υλικών σε έναν βιοαντιδραστήρα, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό τους. Η όλη διαδικασία δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτήν που ακολουθεί το ζώο υπό φυσιολογικές συνθήκες για την αύξηση του μυϊκού του ιστού. Με την κατάλληλη επεξεργασία τα κύτταρα μετατρέπονται σε μυϊκό ιστό (κρέας).
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=