Greek Vegan 5
άλλου ζώου που θεωρείται ακάθαρτο, δεν θα υπάρχει πρόβλημα ». Παρόμοια πολιτική δείχνουν να υιοθετούν κι οι Εβραίοι ραβίνοι, σε σχέση με την προ- έλευση του αρχικού κυττάρου από ζώο, που η πίστη τους θεωρεί kosher (κατάλληλο προς κατανάλωση). Σε τέ- τοια περίπτωση και το καλλιεργημένο κρέας θεωρείται kosher και μπορεί να καταναλωθεί. Ένα ακόμα ενδιαφέρον ηθικό θέμα που ανακύπτει από τη χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας είναι το αναπάντε- χο θέμα του… κανιβαλισμού! Αν κά- ποιος θελήσει να ξεκινήσει την εργα- στηριακή διαδικασία με το αρχικό κύτ- ταρο να προέρχεται, όχι από κάποια αγελάδα ή γουρούνι, αλλά από έναν συνάνθρωπό του (ή και από αυτόν τον ίδιο), αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι θα καταλήξει με «ανθρώπινο» κρέας που μπορεί να καταναλωθεί, χωρίς να έχει μεσολαβήσει ανθρώπινος θάνατος. Η κατανάλωση αυτού του… burger θα είναι τυπικά κανιβαλισμός, με διάφο- ρα ενδεχόμενα νομικά κι ηθικά ζητή- ματα. [ Όσοι αναγνώστες ενδιαφέρονται για περαιτέρω εμβάθυνση στο συγκεκρι- μένο θέμα μπορούν να ανατρέξουν στη σχετική επιστημονική δημοσίευση του Savuleskou (εδάφιο 4: Cannibalism), στο «Journal of Applied Philosophy» https:// www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/ PMC4419201/] Η άποψη του καταναλωτή Παρά το γεγονός ότι το συνθετικό κρέας είναι ακριβώς αυτό – κρέας –, πολλοί καταναλωτές αισθάνονται φο- βία κι απέχθεια στην ίδια τη σύλληψη της ιδέας. Η δημιουργία του προϊόντος στο εργαστήριο έχει ενδεχομένως λει- τουργήσει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το clean meat να θεωρείται από κάποιους «ψεύτικο» και μάλιστα να αποκαλείται… «Frankenmeat», κατά το γνωστό τερα- τώδες δημιούργημα του καθηγητού Φρανκενστάιν. Το 2017, στο επιστημονικό περιοδι- κό «PLOS ONE», δημοσιεύθηκε έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί σε δείγμα πληθυσμού στις ΗΠΑ, με αντικείμενο τη στάση τους απέναντι στο συνθετικό κρέας. Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας ακολουθούν, ενώ όσοι ανα- γνώστες επιθυμούν θα βρουν ολόκληρη την έρευνα, μπορούν να επισκεφθούν το πιο κάτω link https://journals.plos. org/plosone/article?id=10.1371/journal. pone.0171904#pone-0171904-t003 Ποσοστό 65% περίπου των ερωτηθέ- ντων δήλωσαν ότι ήταν διατεθειμένοι να δοκιμάσουν το εργαστηριακό κρέας. Από αυτούς, περίπου οι μισοί θα ήταν διατεθειμένοι να τρώνε το clean meat τακτικά ή και να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό κρέας που καταναλώνουν με το εργαστηριακό. Οι άνδρες ήταν πιο θετικοί από τις γυναίκες στο καλλιεργημένο κρέας, ενώ το ίδιο παρατηρήθηκε στους «προοδευ- τικούς» σε σχέση με τους «συντηρητι- κούς» καταναλωτές. Οι vegetarians κι οι vegans ήταν οι ομάδες που διέβλεπαν τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του clean meat, σε σχέση με τις τρέχουσες μεθόδους παραγωγής κρέατος, αλλά ήταν λιγότερο διατεθειμένοι να δοκιμά- σουν συνθετικό κρέας απ’ ό,τι οι κρεα- τοφάγοι. Σύμφωνα με την έρευνα, οι βασικές επιφυλάξεις σε σχέση με την υιοθέτη- ση του εργαστηριακού κρέατος ήταν η αναμενόμενη υψηλή τιμή, η γεύση κι η αίσθηση ότι το προϊόν είναι μη-φυσικό. Αντίθετα, οι μετέχοντες συμφώνησαν ότι το προϊόν είναι περισσότερο φιλικό στο περιβάλλον και λιγότερο πιθανόν να προκαλέσει ζωονόσο στον κατανα- λωτή, απ’ ό,τι το σύνηθες κρέας. 59 Στον κατακόρυφο άξονα, βλέπουμε την απαιτούμενη χρήση γης σε εκτάρια (ha), ενώ στον οριζόντιο την απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας σε gigajoule (GJ). To μέγεθος των κύκλων απεικονίζει την παραγωγή αερίων θερμοκηπίου σε τόνους ισοδυνάμων CO 2 . ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΚΡΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΈΣ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΉ 1.000 kg ΒΡΏΣΙΜΟΥ ΚΡΈΑΤΟΣ Χρήση γης (ha) Κατανάλωση ενέργειας (GJ) 8 7 6 5 4 3 2 1 0 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 Κοτόπουλο Εργαστηριακό κρέας Χοιρινό Αρνί Μοσχάρι Source: Life cycle assessment of cultured meat production (Hanna L. Tuomisto & M. Joost Teixeira de Mattos, 2010), Determining the environmental burdens and resource use in the production of agricultural and horticultural commodities (Williams A.G., Audsley E., Sandars D.L., 2006)
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=