Greek Vegan 5
6 VEGAN News VEGAN News Ειδήσεις για τον vegan τρόπο ζωής από όλο τον κόσμο! «The Chicken» είναι το όνομα του εστιατορίου που άνοιξε πρό- σφατα στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, και σερβίρει γεύματα με ερ- γαστηριακό κρέας κοτόπουλου. Πρόκειται για burgers που έχουν καλλιεργηθεί από κύτταρα κοτόπουλου με τη διαδικασία που περιγράφεται αναλυτικά στο αφιέρωμα του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας. Το εστιατόριο, μάλιστα, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο εργαστήριο που παράγει το κρέας και είναι σε κοινή θέα των πελατών, όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό video της εταιρείας (https://vimeo.com/473309639 ). Το περίεργο είναι βεβαίως πως επελέγη η συγκεκριμένη περί- οδος για το άνοιγμα του εστιατορίου στο κοινό, εν μέσω δηλαδή πανδημίας και με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μία ακόμη ιδιαιτερότητα του εστιατορίου είναι ότι προς το παρόν οι πελάτες τρώνε… δωρεάν. Η μόνη πληρωμή είναι πως πρέπει μετά το γεύμα να πούνε ειλικρινά τη γνώμη τους για τη γεύση του κρέατος, ώστε να αποφασίσει η εταιρεία αν θα προχω- ρήσει σε μαζική παραγωγή του προϊόντος. Το νέο εστιατόριο εγκαινίασε η εταιρεία SuperMeat που φιλοδο- ξεί να λανσάρει τα προϊόντα «clean chicken» στην παγκόσμια αγο- ρά. Σύμφωνα με την ισραηλινή start up, το «κλειδί» για την επιτυχία της προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός συνθετικού προϊόντος με νόστιμη γεύση και υψηλή διατροφική αξία και η δυνατότητα μαζικής παραγωγής του, με κόστος ανάλογο των ζωικών προϊόντων - κάτι που οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι έχουν ήδη επιτύχει... Τα γεύματα που σερβίρονται αυτή τη στιγμή στο εστιατόριο είναι δύο διαφορετικές εκδοχές συνθετικού burger κοτόπουλου, ενώ το υπόλοιπο μενού είναι από φυτικά τρόφιμα. Χρειάσθηκαν τρία χρόνια έρευνας και δοκιμών, για να παρουσιάσει η SuperMeat το συγκεκριμένο αποτέλεσμα στο κοινό. Σεφ και πελάτες που το έχουν δοκιμάσει τονίζουν ότι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ότι δεν είναι κανονικό κοτόπουλο. Η προοπτική της καλλιέργειας κρέατος θεωρείται μια βιώσιμη επιλογή για το περιβάλλον. Βεβαίως, το προϊόν προέρχεται από κύτταρα ζώων και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί vegan, o αντίκτυπος όμως στο περιβάλλον είναι κατά πολύ χαμηλότερος σε σύγκριση με την κτηνοτροφία, ενώ δεν υπάρχει κανένας σφαγια- σμός ζώου. Μία ανάλυση που δημοσιεύθηκε πέρυσι για τα τρόφιμα εκτιμά ότι μέχρι το 2040 το 60% του κρέατος που θα καταναλώνεται θα είναι είτε φυτικό είτε εργαστηριακό. ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ ΠΡΏΤΟ ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΟ ΠΟΥ ΣΕΡΒΊΡΕΙ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΌ» ΚΡΈΑΣ !
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=