Greek Vegan 5

60 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΌ ΚΡΈΑΣ 60 Το κόστος σήμερα… και αύριο Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το 2013 το κόστος του πρώτου συνθε- τικού burger ξεπέρασε τα 300.000$. Όμως, το 2016 το κόστος της Memphis Meats (εκ των πρωτοπόρων εταιρειών του χώρου) για την παραγωγή ενός κι- λού εργαστηριακού κρέατος είχε ήδη πέσει στα 40.000$, για να φτάσει το επόμενο έτος στα 5.250$ και το 2018 στα 3.700$. Την ίδια χρονιά, η ισραηλι- νή Aleph Farms δημιούργησε το πρώτο της burger, με κόστος 50$, ενώ τον Ιού- λιο του 2020 η Mosa Meat (η εταιρεία του Mark Post που το 2013 μας έδωσε το πρώτο εκείνο burger) ανακοίνωσε ότι πέτυχε να μειώσει κατά 80 φορές (!) το κόστος του «διαλύματος ανάπτυξης» που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του συνθετικού κρέατος. Έως τότε, το «growth medium» που χρησιμοποιείτο από τις περισσότερες εταιρείες ήταν το FBS (Fetal Bovine Serum) το οποίο -πέρα από το υψηλό κόστος- έθετε κι ηθικά θέματα, αφού προέρχεται από εγκύους αγελάδες μετά τη σφαγή τους. Η νέα μέθοδος της Mosa Meat, που δεν χρησιμοποιεί διάλυμα ανάπτυξης ζωι­ κής προέλευσης, επιτρέπει πλέον την περαιτέρω «απενοχοποίηση» της όλης διαδικασίας. Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ότι το κό- στος ενός συνθετικού burger θα έχει πέ- σει στα 10$ έως το 2022, ενώ η μαζική παραγωγή και διάθεση των προϊόντων εργαστηριακού κρέατος θα έχει επιτευ- χθεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Τελικά είναι vegan το clean meat; Με την παραδοσιακή έννοια του βιγκανισμού, το εργαστηριακό κρέας ασφαλώς και δεν είναι vegan. Μην ξε- χνάμε ότι, παρά τη μέθοδο παραγωγής του, που δεν απαιτεί σφαγιασμό ζώου, το συνθετικό κρέας παραμένει… κρέας. Από την άλλη μεριά, όπως λέει κι ο ιδρυτής του Animal Outlook, ο γνωστός vegan συγγραφέας Paul Shapiro, « …Το πρόβλημα της βιομηχανικής εκτροφής ζώων είναι τεράστιο κι απαιτεί πολλαπλές λύσεις. Όπως ακριβώς η αντιμετώπιση της χρήσης ορυκτών καυσίμων δεν αρκείται μόνο στη λύση της αιολικής ενέργειας, αλλά συμπεριλαμβάνει την ηλιακή καθώς και άλλες μορφές ενέργειας, έτσι και στο θέμα της βιομηχανικής εκτροφής ζώων, το εναλλακτικό κρέας είναι μια θαυμάσια λύση, αλλά χρειαζόμαστε και άλλες, όπως το clean meat. Σήμερα, στις βιομηχανικές φάρμες, τα ζώα υφίστανται πραγματικά βασανιστήρια. Ζουν μέσα στις ίδιες τις ακαθαρσίες τους, δεν βλέπουν ποτέ τους φυσικό φως ή γρα- σίδι, και όσον αφορά τον σφαγιασμό τους, οι περισσότεροι άνθρωποι θα προτιμού- σαν να μη γνωρίζουν τίποτα για τη συγκε- κριμένη διαδικασία. Όταν αναλογισθούμε τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες παράγεται σήμερα το κρέας, οι δι- αδικασίες παραγωγής συνθετικού κρέατος είναι σαφώς προτιμότερες. » Κατά τη γνώμη του Shapiro, το συν- θετικό κρέας δεν απευθύνεται στους vegans, αλλά στους κρεατοφάγους εκείνους, που έχουν ένα ενδιαφέρον για την κακομεταχείριση των ζώων κι αποκτούν έτσι την εναλλακτική να κα- ταναλώνουν κρέας, κάνοντας όμως πο- λύ μικρότερη ζημιά στα ζώα αλλά και στο περιβάλλον. Και συμπληρώνει « Οι vegans θα πρέπει να υποστηρίξουν τις καινοτομίες που εισάγει το συνθετικό κρέ- ας, δεδομένου ότι αυτές βοηθούν τα ζώα, τον πλανήτη και τη δημόσια υγεία – τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους επιλέξαμε να γίνουμε vegans. » O Richard Branson, ο γνωστός Βρετανός entrepreneur που δημιούργησε σειρά καινο- τόμων επιχειρήσεων, πιστεύει ότι το συνθετικό κρέας θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο σύστημα διατροφής και θα ελαχιστο- ποιήσει την επιβάρυνση που προ- καλεί στο περιβάλλον η βιομηχανία κρέατος. « Προσεγγίζουμε ένα μέλλον στο οποίο δεν θα σφαγιάζονται πια ζώα για τη διατροφή των ανθρώπων», λέει ο δημιουργός της Virgin, o οποίος θεωρεί ότι σύντομα το ζωικό κρέ- ας που θα καταναλώνεται από τους κρεατοφάγους θα παράγεται σε ερ- γαστήρια. Ο Branson έχει ήδη κάνει μια σοβαρή επένδυση στη «Memphis Meats», μία από τις πρωτοπόρες εταιρείες παραγωγής συνθετικού κρέατος, η οποία πρόσφατα εξασφά- λισε νέα χρηματοδότηση 161 εκατ. δολαρίων από τράπεζες αλλά και ιδι- ώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων ο Bill Gates. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επένδυ- ση που έχει γίνει ποτέ σε εταιρεία παραγωγής εργαστηριακού κρέατος και σχολιάσθηκε πολύ θετικά από την αγορά. Ο Bruce Friedrich, διευ- θυντής του μη-κερδοσκοπικού ιν- στιτούτου GFI (Good Food Institute), δήλωσε ότι «Μια επένδυση αυτού του ύψους αποτελεί απόδειξη ότι η συγκε- κριμένη τεχνολογία είναι ήδη παρούσα σήμερα και δεν αποτελεί ζητούμενο κάποιου μακρινού μέλλοντος. » Ο Βranson, ο οποίος μετέχει και στη νέα επένδυση, δήλωσε « Πιστεύω ότι στις επόμενες δεκαετίες το εργαστη- ριακό καθώς και το εναλλακτικό plant- based κρέας θα αποτελούν την καθε- στηκυία τάξη πραγμάτων και δεν θα υπάρχει πια λόγος σφαγής των ζώων για λόγους διατροφής. Είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες γενιές θα αντιμετωπί- ζουν με αποτροπιασμό τις τρέχουσες πρακτικές της βιομηχανίας κρέατος. » Ό πως θα διαβάσατε στη στήλη της ειδη- σεογραφίας του τεύχους, το πρώτο εστιατόριο που σερβίρει εργαστηριακό κρέας άνοιξε ήδη στο Τελ Αβίβ από την εταιρεία Supermeat. Η κίνηση αυ- τή σηματοδοτεί ασφαλώς νέες εξελίξεις στην αγορά και εγκαινιάζει -λίγο νωρί- τερα από το αναμενόμενο- την εποχή της εμπορικής διάθεσης clean meat στον τελικό καταναλωτή. ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑΣ ΣΤΙΓΜΉΣ

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=