Greek Vegan 5

61 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΌ ΚΡΈΑΣ: HIGHLIGHTS ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝ… Η βρετανική start-up εταιρεία, Higher Steaks, ανακοίνωσε πως κατάφερε να παράξει το πρώτο στον κόσμο μπέικον από εργαστηριακό κρέας. Η εταιρεία, που έχει την έδρα της στο Κέμπριτζ, παρουσίασε μάλιστα όχι μόνο μπέικον, αλλά και χοιρινή πανσέτα από εργαστηριακό κρέας. Τα προϊόντα έχουν δημιουργηθεί χωρίς να υπάρχει σφαγή ζώων και στόχο έχουν να αποτε- λέσουν μία εναλλακτική λύση στο χοιρινό κρέας. Η πανσέτα αποτελείται κατά 50% από καλλιεργημένο κρέας και κατά 50% από φυτικές πρώτες ύλες. Στο συνθετι- κό μπέικον της εταιρείας, οι αντίστοι- χες αναλογίες είναι 70% και 30%. Όραμα της Higher Steaks είναι η παραγωγή των προϊόντων της να αποκτήσει μαζικότητα και να καλύψει διατροφικές ανάγκες σε διεθνές επίπεδο. Η BluNalu είναι μ ι α ε τ α ι ρ ε ί α στο San Diego, που ειδικεύεται στο εργαστηριακά καλλι- εργημένο ψάρι. Τον Δεκέμβριο του 2019, η εταιρεία παρέθεσε γεύμα σε επενδυτές και διεθνείς συνεργάτες, με βασικό πιάτο ψάρι «μαγιάτικο», σερβιρι- σμένο με τέσσερεις δι- αφορετικούς τρόπους. Ολόκληρη η ποσότητα ψαριού που κατανάλω- σαν οι συνδαιτυμόνες ήταν, ασφαλώς, καλλιεργημένη στα εργαστήρια της εταιρείας και δεν κόστισε τη ζωή (ή την ταλαιπωρία) σε κανέναν ζωντανό οργανισμό. Μετά το γεύμα, ο CEO της BluNalu, Lou Cooperhouse, δήλωσε « Με τη σημερινή μας επίδειξη, η εταιρεία πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο. Ξεκινώντας από κύτταρα του συγκεκριμένου ψαριού, δημιουργήσαμε στο εργαστήριο φιλέτο μυϊκού ιστού του ψαριού, το οποίο συμπεριφέρεται ακριβώς όπως το αντίστοιχο ζωικό. » Ο Chef Gerard Viterito που επιμελήθηκε του γεύματος δήλωσε « Είμαι εν- θουσιασμένος που είχα τη δυνατότητα να μαγειρέψω με φιλέτα του ψαριού. Δεν χρειάσθηκε να ασχοληθώ με κόκαλα, λέπια, φιλετάρισμα, ή να πετάξω άχρηστα μέρη. Επιπλέον, γνωρίζω ότι η μέθοδος αυτή υποστηρίζει την υγεία των ωκεανών και τη βιοποικιλότητα. » Έως το 2022, η BluNalu σχεδιάζει να έχει ξεκινήσει εμπορικές δοκιμές των προϊόντων της. T ον Αύγουστο του 2019, πέντε καινοτόμες εταιρείες των ΗΠΑ προχώρησαν στη δημιουργία του «Alliance for Meat, Poultry & Seafood Innovation» (AMPS Innovation), μίας συμμαχίας με στόχο τη συνεργασία με φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εμπορική διάθεση εργαστηριακά καλλιεργημένου κρέατος (clean meat) στις ΗΠΑ. Μεταξύ τους περιλαμβάνεται η JUST του Joshua Tetrick, ενός χα- ρισματικού vegan entrepreneur, o οποίος αφού γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία με τα εναλλακτικά αυγά και την εναλλακτική μαγιονέζα που δημιούργησε η εταιρεία του, προχώρησε τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία «clean chicken», δημιουργώντας κατ’ αρχάς nuggets από καλ- λιεργημένο κοτόπουλο. Το πιο ενδιαφέρον -κι ελαφρώς εξωπραγματικό- είναι ότι, όπως φαίνεται στο σχετικό video https://www.youtube.com/watch?v=iIqeP7DQEFQ, το κοτόπουλο από το φτερό του οποίου πάρθηκε το αρχικό κύτταρο (ο περίφημος «Ian») χαίρει άκρας υγείας, ενώ στο διπλανό τραπέζι η παρέα τεχνικών της JUST καταβροχθίζει τα nuggets που «προέρχονται» από τον Ian! Σύμφωνα με τον Tetrick, η JUST είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή και διάθεση clean nuggets και περιμέ- νει μόνο το ρυθμιστικό πλαίσιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά κι άλλων κρατών, σχετικά με το συνθετικό κρέας. Και το… κοτόπουλο ολόκληρο, και τα… nuggets στο πιάτο! Στις πιο πάνω φωτογραφίες: αριστερά ο Ian, το διάσημο πλέον κοτόπουλο από το οποίο πάρθηκε το αρχικό κύτταρο. Δεξιά βλέ- πουμε nuggets που έχουν παραχθεί από την καλλιέργεια του αρ- χικού εκείνου κυττάρου του Ian. Κάτω βλέπουμε τους τεχνικούς της JUST να καταναλώνουν τα nuggets του Ian, ενώ ο ίδιος ο Ian περπατά δίπλα τους. Clean Fish από τη Blu Nalu Το συνθετικό μαγιάτικο που ετοίμασε ο σεφ για τους καλεσμένους της Blu Nalu. …Και Συνθετικό Bacon

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=