Greek Vegan 5

76 Παιδιά & Vegan διατροφή σε ολοένα και μεγαλύτερες συγκεντρώ- σεις, καθώς ανεβαίνουμε στην τροφική αλυσίδα. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βρίσκονται στα ψάρια και στα ζωικά προϊόντα. Δεδομένου ότι οι ενώσεις αυ- τές είναι λιποδιαλυτές, διέρχονται τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό κι επιδρούν στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Η κατανάλωση ζωικών προϊόντων ενέ- χει κίνδυνο για βακτηριδιακή μόλυνση και για έκθεση σε συνθετικές ή μη αυξη- τικές ορμόνες, στεροειδή κι αντιβιοτικά. Η λήψη αντιβιοτικών μέσα από την τροφική αλυσίδα συμβάλλει στην αντί- σταση των βακτηριδίων στην αντιβίω- ση. Πρώιμη έκθεση σε αντιβιοτικά κατά τη βρεφική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, αλλεργία, άσθμα, ατο- πική δερματίτιδα και φλεγμονώδεις νό- σους του εντέρου. Επιπλέον, η μη κατανάλωση ζωικών προϊόντων σημαίνει μειωμένη πρόσλη- ψη χοληστερόλης και κορεσμένων λι- πών, που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και κακοήθειες, καθώς και μειωμένη έκθεση σε αυξητικό παράγοντα IGF-1 ζωικής προέλευσης, που συνδέεται με ανάπτυξη κακοήθειας. Επίσης, η μη κατανάλωση ζωικών προϊόντων συνε- πάγεται μειωμένη έκθεση σε αιμικό σι- δήρο ζωικής προέλευσης, που προάγει αθηροσκλήρυνση, σακχαρώδη διαβή- τη τύπου 2 και καρκίνο του εντέρου, σε καρνιτίνη ζωικής προέλευσης, που σχετίζεται με μικρόβια που παράγουν ΤΜΑΟ - μεταβολίτης που προάγει τη φλεγμονή, σε αθηροσκλήρυνση, καρδι- αγγειακά συμβάματα - σε χημικές ουσίες που σχηματίζονται κατά το μαγείρεμα ζωικών προϊόντων, όπως ετεροκυκλι- κές αμίνες, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, και τελικά σε προϊόντα που έχουν καρκινογόνες προφλεγμονώ- δεις ιδιότητες. Την ίδια στιγμή, η vegan διατροφή αποδεικνύεται περισσότερο φιλική στο περιβάλλον κι εξυπηρετεί τη βιοποικιλό- τητα, η διατάραξη της οποίας εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Μια επαρκώς σχεδιασμένη φυτοφαγι- κή διατροφή μπορεί να προσφέρει στα παιδιά τα απαραίτητα συστατικά και θερμίδες. Ειδικά τα πρώτα δύο χρόνια ζωής, τα παιδιά χρειάζονται αυξημένο ποσοστό θερμίδων από το λίπος. Έχο- ντας αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, μι- κρότερο στομάχι και μικρότερη περίοδο που διατηρούν την προσοχή είναι ση- μαντικό να καταναλώνουν τροφές με αυ- ξημένη ενεργειακή αξία και υψηλή περι- εκτικότητα σε σύμπλοκους υδατάνθρα- κες, πρωτεΐνη και λίπη σε κάθε γεύμα. Σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή του παιδιού Η πρωτεΐνη Η πρωτεΐνη αποτελεί σημαντικό συ- στατικό για τη δόμηση, την επισκευή και τη διατήρηση των οστών, των μυών του δέρματος και του αίματος. Επίσης, παρέχει δομικά συστατικά για ένζυμα, ορμόνες και βιταμίνες. Τα παιδιά, ειδικά στη βρεφική και την πρώτη παιδική ηλικία, έχουν μεγαλύ- τερες ανάγκες πρωτεΐνης για το βάρος τους σε σχέση με τους ενήλικες. Τα φυτά παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα κι ο συνδυασμός πηγών πρωτεΐνης δεν είναι αναγκαίος. Παρ’ όλα αυτά, ορισμέ- νοι συστήνουν αύξηση της προσλαμ- βανόμενης πρωτεΐνης κατά 10 - 15%. Έχει αποδειχθεί ότι παιδιά με vegan δια- τροφή καλύπτουν ή υπερκαλύπτουν τις ανάγκες τους, ειδικά όταν περιλαμβά- νεται πηγή πρωτεΐνης σε όλα τα γεύμα- τα. Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έχουν τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, η σόγια (τόφου και τέμπε), τα ολικής αλέσεως σιτηρά και τα λαχανικά. ΗΛΙΚΊΑ ΗΜΕΡΉΣΙΑ ΣΥΝΙΣΤΏΜΕΝΗ ΠΡΌΣΛΗΨΗ ΣΙΔΉΡΟΥ mg 0 - 6 μηνών ΜΓ 0,2 - 0,4mg/860ml 7 - 12 μηνών 11mg 1 - 3 ετών 7mg 4 - 8 ετών 10mg 9 - 13 ετών 8mg κορίτσια αγόρια 14 - 18 ετών 15mg 11mg Institute of Medicine ΗΛΙΚΊΑ ΣΥΝΙΣΤΏΜΕΝΗ ΗΜΕΡΉΣΙΑ ΠΡΌΣΛΗΨΗ ΙΩΔΊΟΥ ΑΝΏΤΑΤΟ ΌΡΙΟ ΗΜΕΡΉΣΙΑΣ ΠΡΌΣΛΗΨΗΣ ΙΩΔΊΟΥ Γέννηση-6 μηνών 110mcg - 7 - 12 μηνών 130mcg - 1 - 3 ετών 90mcg 200mcg 4 - 8 ετών 90mcg 300mcg 9 - 13 ετών 120mcg 600mcg 14 - 18 ετών 150mcg 900mcg Κύηση 220mcg 900 - 1.100mcg Θηλασμός 290mcg 900 - 1.100mcg Institute of Medicine

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=