Greek Vegan 5
86 BABY ΠΑΤΆΤΕΣ ΦΟΎΡΝΟΥ με μελάσα και μουστάρδα Βαθμός δυσκολίας: μέτριο | Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες | Μερίδες: 4-5 ΥΛΙΚΆ • 750 γρ. baby πατάτες (προτείνω να αγοράσετε τις πιο baby πατάτες του εμπορίου, γιατί υπάρχουν σε δύο μεγέθη) • 3-4 κλωνάρια δενδρολίβανου • 80 ml ελαιόλαδο • 4 κ.σ. μελάσα • 4 κ.σ. απαλή μουστάρδα • Αλάτι και πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε καλά τις πατάτες και με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε τα σημεία που κρίνουμε πως πρέπει να απομακρυνθούν. Κόβουμε τις πατάτες, όπως φαίνεται στη φω- τογραφία κι όπως αναφέρεται στα tips, και τις τοποθετούμε σε ένα σκεύος. Ανάμεσά τους βάζουμε και τα κλωναράκια από το δενδρο- λίβανο. Σε ένα μεγάλο ποτήρι, προσθέτου- με τα 80 ml ελαιόλαδο, τις 3 κ.σ. μελάσα, την απαλή μουστάρδα κι όσο αλατοπίπερο θέλουμε, κι ανα- κατεύουμε, μέχρι να αποκτήσει η σως μας ομοιόμορφη υφή. Πε- ριχύνουμε τις πατάτες με τη σως μας, φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνειά τους. Στη συνέ- χεια, προσθέτουμε νερό, ώστε να σκεπάζει μέχρι τη μέση τις πατάτες μας, και τοποθετούμε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρ- νο, στους 200 βαθμούς, πάνω και κάτω αντίσταση, στη μεσαία θέση. Μετά από μία ώρα, βγάζουμε το σκεύος, και προσθέτουμε πάνω στις πατάτες επιπλέον 1 κ.σ. με- λάσα και 1 κ.σ. μουστάρδα. Για ιδανικό αποτέλεσμα, βάζουμε σε ένα μικρό πιατάκι τη μελάσα και τη μουστάρδα, ανακατεύουμε το μείγμα με ένα πινέλο και με το ίδιο πινέλο, αλείφουμε μία-μία τις πατάτες. Πιστέψτε με, θα καραμε- λώσουν ακόμα περισσότερο κι η γεύση θα είναι μοναδική. Τέλος, βάζουμε το σκεύος πίσω στον φούρνο για μία ακόμα ώρα. Μπο- ρεί να χρειαστεί να τις αφήσουμε και λίγο παραπάνω. Tips: Ο μόνος λόγος για τον οποίο η συ- γκεκριμένη συνταγή είναι μέτριας δυσκολίας είναι επειδή πρέπει το κόψιμο της πατάτας να γίνει σω- στά. Σας προτείνω να αφιερώσετε αρκετό χρόνο, προκειμένου να τις κόψετε όσο πιο βαθιά γίνεται. Θα δείτε ότι κατά τη διάρκεια του ψησίματος, θα ανοίξουν από πάνω και θα γίνουν πάρα πολύ τραγανές. Προσοχή στην επιλογή μελά- σας. Μην αγοράσετε το είδος blackstrap, καθώς είναι πικρό, και δεν θα σας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν δεν σας αρέσουν οι γλυκές γεύ- σεις αλλά προτιμάτε τις ξινές, μπο- ρείτε αντί για μελάσα να βάλετε μόνο μουστάρδα και λίγο λεμόνι.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=