Greek Vegan 5
88 ΣΟΥΤΖΟΥΚΆΚΙΑ ΦΑΚΉΣ Βαθμός δυσκολίας: δύσκολο | Χρόνος προετοιμασίας: 45΄ | Μερίδες: 25 σουτζουκάκια ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΆΚΙΑ: • 600 γραμμάρια βρασμένες φακές • 4 κ.σ. βρώμη • 30 γρ. καθαρισμένο καρότο • ½ πιπεριά Φλωρίνης • 4 κ.σ. ελαιόλαδο • 1 μεγάλο κρεμμύδι (περίπου 180 γρ.) • 6-8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο • 1 κ.γ. αλάτι • 1 κ.γ. πιπέρι • ½ κ.γ. κανέλα • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη • ½ κ.γ. κουρκουμά • 1,5 κ.γ. κύμινο ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΗ ΣΆΛΤΣΑ ΝΤΟΜΆΤΑΣ: • 1 κιλό έτοιμη σάλτσα ντομάτας με βασιλικό • 1 κρεμμύδι μεγάλου μεγέθους • 2 κ.σ. μελάσα • Αλάτι, πιπέρι, κανέλα, κύμινο στη δοσολογία που εσείς θέλετε ΕΚΤΕΛΕΣΗ Αλέθουμε στο μούλτι τη βρώμη, ξεχωρι- στά από τα άλλα υλικά. Συνεχίζουμε με το καρότο, την πιπεριά και το κρεμμύδι, κι έπειτα προσθέτουμε τις φακές μαζί με το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν σαν κιμάς. Προσωπικά, χωρίζω το μείγμα σε δύο δόσεις. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τις φακές, τα λαχανικά, τη βρώμη και το κοσκινι- σμένο αλεύρι, προσθέτουμε τα μπαχα- ρικά κι ανακατεύουμε πολύ καλά, με ένα μεγάλο κουτάλι. Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια, σε τέτοιο μέγεθος, ώστε να βγουν περίπου 25. Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε λάδι και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια μας, μέ- χρι να πάρουν έντονο καφέ χρώμα, σαν φαλάφελ. Παράλληλα, βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα το κρεμμύδι να τσιγαριστεί, και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη μελάσα και τα καρυκεύματα. Θέλου- με να πάρει βράση η σάλτσα μας. Σε ένα μεγάλο πυρέξ τοποθετούμε όλα τα σουτζουκάκια, αφήνοντας ένα μικρό διάστημα μεταξύ τους, και τα περιχύ- νουμε με την κόκκινη σάλτσα. Βάζουμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς (πάνω και κάτω αντίσταση), στη μεσαία θέση, μέχρι να ροδίσουν τα σουτζουκάκια, για περί- που 20’. Tips: Ο λόγος για τον οποίο αυτή η συνταγή είναι δύσκολη, είναι επειδή οι φακές και το αλεύρι πρέπει να έχουν την κατάλληλη αναλογία. Επίσης, υπάρχει περίπτωση τα σουτζουκά- κια να βγουν αρκετά μαλακά, γι’ αυτό και θέλει προσοχή στο στήσιμο, αλλά και στο σερβίρισμα. Καλύτερα είναι να τα βάλετε σε σκεύος το ένα δίπλα στο άλλο και να τα σερβίρετε ένα-ένα.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=