Greek Vegan 5
93 ΠΑΤΆΤΕΣ ΝΤΟΦΙΝΟΥΆΖ Βαθμός δυσκολίας: εύκολο | Χρόνος προετοιμασίας: 35΄ | Μερίδες: 6 ΥΛΙΚΆ • 450 γρ. πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές ροδέλες • 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση • 320 ml φυτική κρέμα μαγειρικής από σόγια • 50 γρ. vegan παρμεζάνα τριμμένη • Μοσχοκάρυδο • Αλάτι και πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Παίρνουμε τις σκελίδες σκόρδου κι αλείφουμε ένα πυρέξ (διαστάσεων 36 x 24 εκ. – βολεύει να είναι μεγάλο, για να ψηθούν καλά οι πατάτες), και στον πάτο αλλά και στα τοιχώματά του. Θέλουμε, ουσιαστικά, οι πατάτες ντοφινουάζ να ψηθούν μέσα σε ένα σκεύος, το οποίο να είναι πλούσιο σε μυρωδιά σκόρδου. Τοποθετούμε τις πατάτες στο πυρέξ, με τέτοιο τρόπο, ώστε το 1/3 της κάθε ροδέλας να είναι ακάλυπτο. Δηλαδή, βάζουμε μία φέτα πατάτας, αφήνουμε 1/3 ακάλυπτο, και καλύπτουμε τα υπόλοιπα 2/3 της με άλλη φέτα πατάτας. Συνεχίζουμε, μέχρι να καλυφθεί όλο το πυρέξ. Μπορεί να χρειαστεί να κόψουμε στη μέση τις στρογγυλές φέτες πατάτας, για να καλύ- ψουμε τα κενά στο σκεύος μας. Έπειτα, προσθέτουμε περίπου 270 ml φυτικής κρέμας μαγειρικής και προσπαθούμε να καλύ- ψουμε όλη την επιφάνεια του φαγητού μας. Μην ξεχνάμε πως οι πατάτες μας θα ψηθούν μέσα στην φυτική κρέμα μαγειρικής. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και ρίχνουμε ακόμα 50 ml κρέμα μαγειρικής από πάνω. Αλατοπιπερώ- νουμε και βάζουμε και λίγο μοσχοκάρυδο (περί- που 3 πρέζες). Τοποθετούμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρ- νο, στον αέρα, στους 200 βαθμούς (στη μεσαία θέση). Μετά από 30-35’ λεπτά, το φαγητό είναι έτοιμο, αλλά καλό είναι να ελέγξουμε με ένα πιρούνι αν έχουν μαλακώσει οι πατάτες. Αν δεν έχουν μαλακώσει αλλά η επιφάνειά τους έχει αρχίσει να ροδίζει, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180-190 βαθμούς. Αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» και να δέσουν τα υλικά (15’-20’) και σερβίρουμε. Tips: Προτείνουμε η φυτική κρέμα μαγειρικής να είναι σόγιας, καθώς έχει πιο κρεμώδη υφή, και βιολογι- κή, για πιο απαλή γεύση.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=