Greek Vegan 5

96 ΕΚΤΕΛΕΣΗ Αφαιρούμε από το κουνουπίδι τα φύλλα, αλλά προσέχουμε να μην κόψουμε το κοτσάνι του (εκτός κι αν χρειάζεται πολύ λίγο κόψιμο στην άκρη, που είναι πιο σκληρό). Το κοτσάνι είναι αυτό που κρατά- ει τις τούφες του κουνουπιδιού ενωμένες, προκειμένου να βγει ένα «steak». Κόβουμε το κου- νουπίδι σε φέτες των περίπου 3 εκατοστών. Από κάθε κουνουπίδι θα καταφέρουμε να βγάλουμε 2-3 «steaks», γιατί τα άλλα κομμάτια κόβονται. Δεν χρειάζεται, βέβαια, να πετάξουμε τα μικρότερα κομ- μάτια κουνουπιδιού, καθώς μπο- ρούμε να τα βάλουμε κι αυτά στο φούρνο, απλώς δεν θα έχουν το σχήμα ενός «steak». Σε γεύση θα είναι, φυσικά, το ίδιο. Αφού καθαρίσουμε και κόψουμε το κουνουπίδι, τοποθετούμε τα «steaks» σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Πάνω από κάθε «steak», προσθέ- τουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο (αν θέλου- με μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλη μία στην άλλη πλευρά). Στη συνέχεια, βάζουμε τα μπαχαρικά μας σε αρκετή ποσότητα. Όσον αφορά τα πιο μικρά κομμάτια κουνουπιδιού, προσθέτουμε με το μάτι ελαιόλαδο και στη συνέχεια τα μπαχαρικά. Βάζουμε το σκεύ- ος σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στη μεσαία θέση (πάνω και κάτω αντίσταση). Αφήνουμε τις φέτες κουνουπιδιού να ψηθούν για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε, όμως, και στα 50’, προκειμένου να μην μας καεί το κουνουπίδι, αλλά και για να δούμε πόσο έχει μαλακώσει. «STEAK» ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΟΎ Βαθμός δυσκολίας: εύκολο | Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα | Μερίδες: 4 ΥΛΙΚΆ • 1 μεγάλο κουνουπίδι • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο ανά «steak» • Αλάτι • Πιπέρι • Καπνιστό αλάτι • Πάπρικα καπνιστή γλυκιά • Σκόρδο σε σκόνη • Κρεμμύδι σε σκόνη • Εναλλακτικά, ένα έτοιμο BBQ mix μπαχαρικών Tips: Μπορούμε απλώς να προσθέσουμε ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι ένα BBQ mix της επιλογής μας, αντί για όλα αυτά τα μπαχαρικά. Ερώτηση: Γνωρίζατε ότι το κουνουπίδι θεωρείται πλέον πολύ gourmet φαγητό στο εξωτερικό; Μου το ανέφερε ένας φίλος μου που είναι σεφ.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=