Greek Vegan 7
Σε ραγδαία ανάπτυξη η αγορά στην Ελλάδα Στην Ελλάδα, οι vegan καταναλωτές έχουν πολλαπλα- σιαστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά η ζήτηση για vegan προϊόντα προέρχεται από μία ακόμη μεγαλύτερη κα- ταναλωτική ομάδα, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τα συγκεκριμένα προϊόντα πιο υγιεινά. Όσον αφορά δε την αγορά του vegan παγωτού, παραμένει σε αρχικό στάδιο, αλλά η ανάπτυξή της αναμένεται να είναι μεγάλη πολύ σύντομα. Αυτό επισήμανε στο περιο- δικό «Greek Vegan» και ο κ. Γρηγόρης Μπογράκος, ιδρυ- τής της εταιρείας Plan(e)t Foods: «Η αγορά του vegan παγωτού στην Ελλάδα είναι ακόμη σχετικά μικρή, όμως βρίσκεται σε ραγδαία ανάπτυξη. Η ζήτηση υπάρχει: Αν σκεφτεί κανείς ότι τα φυτικά ροφήματα έχουν κατακτή- σει το 12% της ελληνικής αγοράς γάλακτος, τότε αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί και το vegan παγωτό. Βέβαια, αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται και την ανάλογη διαθεσιμότητά του σε πολύ περισσότερα σημεία πώλησης. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ξεκινήσαμε την Plan(e)t Foods, δηλα- δή όχι μόνο να δημιουργήσουμε ένα ποιοτικό vegan παγωτό πανομοιότυπο σε υφή, γεύση και “εμπειρία” με αυτό της κλασικής παγωτοβιομηχανίας, αλλά και να το διαθέσουμε σε vegan-friendly καταστήματα και σε σούπερ μάρκετ πανελλαδικής παρουσίας» μας ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά της, η marketing director της εταιρεί- ας Kayak, Δανάη Παπαδοπούλου, τόνισε ότι «τα vegan προϊόντα είναι μια κατηγορία που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη ζήτηση του καταναλωτή, και ειδικά των νεότερων ηλικιών. Η διατροφή του eco, bio, gluten-free, sugar-free, lactose-free και γενικά η πιο υγι- εινή σίτιση είναι μια στροφή-τάση σε πιο υγιεινά προϊ όντα που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και απλώνε- ται με ταχείς ρυθμούς παγκοσμίως. Τα vegan προϊόντα και μαγαζιά πληθαίνουν, οπότε το παγωτό δεν γίνεται να αποτελεί εξαίρεση. Η Κayak, γνωστή για τις ιδιαίτερες και φυσικές γεύσεις παγωτού της, ήταν από τις πρώτες εταιρείες παγωτού που δημιούργησε το 2020 vegan πα- γωτό, ακολουθώντας τη ζήτηση των καταναλωτών της ». Vegan παγωτό από ρύζι το 2022 Tο καλοκαίρι του 2022 αναμένεται να προστεθούν στις επιλογές των vegan –και όχι μόνο– τα επιδόρ- πια παγωτού, που δημιουργού- νται στο πλαίσιο του έργου «Rice Cream». Πρόκειται για παγωτά με πρώτη ύλη το καστανό ρύ- ζι και τα υποπροϊόντα του. Σχεδιάζονται με βάση μια και- νοτόμο συνταγή, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και τις πρωτεΐνες γάλακτος ή έχουν αυτοάνοσα νοσήματα. Αρχικά, θα κυκλοφο- ρήσει στις βασικές γεύσεις: βανίλια, σοκολάτα και, πιθανότατα, φράουλα. Το έργο «Rice Cream» χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ερευνώ–Δημιουργώ–Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επεν- δύσεων και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, σε συνεργασία με τη βιομηχανία Ιωάννου Ζαχαροπλαστική, την εταιρεία συμβού- λων Ergoplanning και το διαπιστευμένο εργαστήριο αναλύσεων QLAB. «Στόχος είναι να καταστεί εφικτή η δυνατότητα δημιουργίας τροφίμων, που δεν θα περιέχουν καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα, ούτε και λακτόζη, ενώ παράλληλα θα καλύπτουν τις απαιτήσεις ατόμων που έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, όπως των vegans ή ανθρώπων που νηστεύουν» επισήμανε σχετικά ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, δρ Δημήτρης Κατσαντώνης, επι- στημονικός υπεύθυνος του έργου «Rice Cream». Όσον αφορά τη διαδικασία, μας είπε: «Ύστερα από ειδική επεξεργασία, θα μπορεί να γίνει η παραγω- γή φυτικού γάλακτος από καστανό ρύζι ή ρυζάλευρο, για την αντικατάσταση του γάλακτος ζωικής προέλευσης στα επιδόρπια παγωτού, ενώ θα γίνει χρήση φρούτων και λαχανικών, καθώς και υποπροϊόντων αυτών, υψηλής διατροφικής αξίας, ώστε να υπο- καταστήσουν τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος αλλά και το αυγό, μειώνοντας έτσι και το ποσοστό των προστιθέμενων θερμίδων». VEGAN Παγωτό Παγωτά με πρώτη ύλη το καστανό ρύζι αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά το 2022 στο πλαίσιο του έργου «Rice Cream». ΑΠΌ ΤΙ ΠΑΡΆΓΕΤΑΙ ΈΝΑ VEGAN ΠΑΓΩΤΌ Η ποικιλία των πρώτων υλών των vegan παγωτών ακολουθεί την ποικιλία των πρώτων υλών των φυτικών ροφημάτων. Ενδεικτικά, μερικά υλικά που χρησιμοποιούνται σαν βάση για παγωτά είναι τα αμύγδαλα, τα φασόλια σόγιας, η καρύδα, τα κάσιους, η βρώμη, ο αρακάς, το αβοκάντο και η κινόα. 36
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=