Greek Vegan 7

Προσμονή στην Ελλάδα και για τα Magnum Vegan Με ιδιαίτερη προσμονή αναμένουν οι κατα- ναλωτές στην Ελλάδα τις τρεις γεύσεις του brand Magnum, το οποίο στην Ελλάδα έχει την ονομασία Magic και διανέμεται από την Unilever, όπως και τα Ben and Jerry’s. Το Magnum Vegan είναι φτιαγ- μένο από πρωτεΐνη αρακά. Έχει γεύση βανίλιας, ενώ στα συστατικά του πε- ριλαμβάνονται η σοκολάτα υγείας, το λάδι καρύδας και το βούτυρο. Η παρουσίασή του έγινε στην Αυ- στραλία και προκάλεσε την αντίδρα- ση του σωματείου Australian Dairy Farmers. Οι Αυστραλοί παραγωγοί γάλα- κτος υποστήριξαν ότι το προϊόν αυτό δεν είναι παγωτό και αποτελεί πρόβλημα για τη βιομηχανία των γαλακτομικών προϊόντων. H εταιρεία του ομίλου Unilever περιγράφει το παγωτό της ως «ένα βελούδινο φυτικό προϊ- όν που είναι κρεμώδες χωρίς να περιέχει γάλα» . Εκπρόσωπός της υποστήριξε πως το Magnum Vegan δεν κυκλοφόρησε ποτέ ως παγωτό στην αγορά, αλλά περισσότερο ως «παγωμένο γλυκό» και πιστεύει ότι θα έχει μεγάλη απήχηση τόσο σε χορτοφάγους-vegans όσο και σε μη χορτοφάγους καταναλωτές. Οι δύο πρώτες γεύσεις ήταν τα Magnum Vegan Classic και Magnum Vegan Αμύγδαλο. Ακολούθησε η γεύση Sea Salt Caramel, που αρχι- κά κυκλοφόρησε στην Αμερική και στη συνέ- χεια έκανε την είσοδό της στην Ευρώπη. Σύμ- φωνα με τη Leslie Miller, marketing director της Unilever, «το παγωτό με γεύση καραμέλας είναι από τα πιο δημοφιλή» . Η νέα γεύση κυκλοφορεί σε μπάρες και είναι διαθέ- σιμη σε συσκευασία των τριών τεμαχίων, σε τιμή περίπου 4 ευρώ. O Το 1899 , η Almeda Lambert δημοσίευσε τις πρώ- τες συνταγές για vegan παγωτό στο βιβλίο της « Guide for Nut Cookery» . Τα βασικά υλικά; Κρέμα αμυγδάλου (κάτι σαν αραιό αμυγδαλοβούτυρο) και κρέμα αραχίδας (κάτι σαν αραιωμένο φιστικο- βούτυρο από σχεδόν άψητα φιστίκια). O Η πρώτη χρήση φασολιών σόγιας για παρασκευή παγωτού ήρθε από την Ιαπωνία το 1918 . Από τότε, η έρευνα για τη χρήση φασολιών σόγιας στα παγωτά εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλον τον κόσμο. O Ο Ηenry Ford , πρωτοπόρος σε πολλές δραστηριό- τητες, χρηματοδότησε σχετικές έρευνες για παγω- τό από φασόλια σόγιας από τις αρχές του ’30 και προσέφερε παγωτό σόγιας στους καλεσμένους του σε εκδηλώσεις από το 1935. Από τότε, ο κλάδος των vegan παγωτών εξελίσσε- ται συνεχώς και προσφέ- ρει ποικιλία γεύσεων, μορ- φών και υλικών. O Φυσικά, η μεγάλη ανάπτυξή του παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, οπότε και αυξήθηκε η ζήτηση για vegan προϊόντα. Οι πρώτες συνταγές για παγωτό vegan και η εξέλιξή του ΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΈΧΕΤΑΙ ΣΤΑ VEGAN ΠΑΓΩΤΆ; Ένα vegan παγωτό δεν περιέχει, μεταξύ άλλων: μητρικό γάλα από άλλα ζώα (αγελάδες, κατσίκες, κ.λπ. ) και παράγωγά του, όπως κρέμα, καζεΐνη, λακτόζη, ορό γάλακτος κ.ά., λιπαρά οξέα που μπορεί να είναι ζωικής προέλευσης (Ε430-436, E470-E475 κ.ά.), ζελατίνη και χρωστικές ζωικής προέλευσης (π.χ. κόκκινο καρμίνιο Ε120). 37

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=