Greek Vegan 8
14 VEGAN News Μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από τη UNICEF διαπιστώνει ότι ένα δισεκατομμύριο παιδιά –σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πλη- θυσμού τους– βρίσκονται σε «ακραίο» κίνδυνο εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλα- γής. Ο Παιδικός Δείκτης Κινδύνου για το Κλίμα (Children’s Climate Risk Index – CCRI) είναι η πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση του κλιματικού κινδύνου από την πλευρά των παιδιών και κα- τατάσσει τις χώρες με βάση την έκθεση σε κλι- ματικά «σοκ». Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνο- νται κυκλώνες και καύσωνες: μερικές μόνο από τις φυσικές καταστροφές που επιταχύνθηκαν από την κλιματική αλλαγή. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν από παράκτιες πλημμύρες, καθώς και από ασθένειες που μεταδίδονται από φαι- νόμενα όπως ο καύσωνας και η έλλειψη νερού. Κυρίως, όμως, ένα δισεκατομμύριο παιδιά κιν- δυνεύουν από τα υψηλά επίπεδα έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η έρευνα ανέδειξε επίσης πόσο άδικες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δείχνοντας το χάσμα μεταξύ του πού δημιουρ- γούνται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πού βρίσκονται τα παιδιά τα οποία επηρεά- ζονται περισσότερο. Η Henrietta Fore, διευθύντρια της UNICEF, δή- λωσε: «Η κλιματική αλλαγή είναι βαθιά άδικη. Ενώ κανένα παιδί δεν ευθύνεται για την άνοδο της πα- γκόσμιας θερμοκρασίας, θα πληρώσει το υψηλότε- ρο κόστος. Τα παιδιά από τις λιγότερο υπεύθυνες χώρες θα υποφέρουν περισσότερο από όλα». Ο αντίκτυπος στο κλίμα που προκαλεί η βιομη- χανία κρέατος είναι τεράστιος. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναφέρουν ότι ο vegan τρόπος ζωής είναι η «μοναδική καλύτερη λύση» για να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές μας επιπτώσεις στη Γη. 1 ΔΙΣ ΠΑΙΔΙΆ ΣΕ ΚΊΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΉ ΑΛΛΑΓΉ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ: ΥΠΕΥΘYΝΗ ΓΙΑ ΤΟ 57% ΤΩΝ ΑΕΡΊΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΊΟΥ Μια νέα μελέτη, που ανέλυσε τον αντίκτυ- πο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων στον πλανήτη, διαπίστωσε ότι το κρέας ευθύνεται σχεδόν για το 60% του συνό- λου των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHGs). Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι η παραγωγή κρέατος παράγει 28 φορές περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα φυ- τικά τρόφιμα. Αυτά τα ευρήματα όπως και πολλά άλλα υποδηλώνουν πε- ραιτέρω τα περιβαλλοντικά οφέλη της vegan διατροφής. Η μελέτη είναι επίσης η πρώ- τη που έλαβε υπόψη τις εκπο- μπές καθαρού διοξειδίου του άνθρακα (CO 2 ), μεθανίου και οξειδίου του αζώτου από όλους τους υποτομείς που εμπλέκο- νται στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, όπως τις καλλιέργει- ες για την εκτροφή ζώων, την άρδευση, τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και τη μετα- φορά τροφίμων. Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από πε- ρισσότερες των 200 χώρες, συμπεριλαμ- βανομένων των πληροφοριών από 171 καλλιέργειες και 16 ζωικά προϊόντα για να δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους στο «Nature Food». Τα δεδομένα που προέκυψαν έδειξαν ότι η παραγωγή τροφίμων αντιπροσωπεύει το 35% όλων των ανθρώπινων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου – περίπου 17,3 δισε- κατομμύρια τόνους αερίων θερμοκηπίου. Μόνο η παραγωγή κρέατος αντιπροσωπεύ- ει το 57% των αερίων. Από αυτές τις εκ- πομπές, το 25% προέρχεται αποκλειστικά από βόειο κρέας. Στον αντίποδα, η καλλι- έργεια φυτικών τροφίμων παράγει μόνο το 29% του GHG στο σύνολο. Η μελέτη ανέδειξε επίσης τη διαφορά στις εκπομπές μεταξύ κρέατος και φυτικής πα- ραγωγής. Ένα κιλό σιτάρι δημιουργεί 2,5 κιλά αέρια θερμοκηπίου, ενώ ένα κιλό βοδινό εκπέμπει 70. Ο Atul Jain, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και συγγραφέας της μελέτης, δήλω- σε: «Οι εκπομπές είναι σε υψη- λότερο επίπεδο από ό,τι περι- μέναμε. Αυτή η μελέτη δείχνει ολόκληρο τον κύκλο του συστή- ματος παραγωγής τροφίμων και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να θέλουν να χρησιμο- ποιήσουν τα αποτελέσματα για να σκεφτούν πώς να ελέγξουν τις εκπομπές αερίων του θερμο- κηπίου».
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=