Greek Vegan 8

15 UK: ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΕΜΠΌΡΙΟ ΠΤΕΡΥΓΊΩΝ ΚΑΡΧΑΡΊΑ Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει μια παγκόσμιας σημασίας απαγόρευση στο αμφιλεγόμενο εμπόριο πτερυγίων καρχα- ρία, σηματοδοτώντας ένα τέλος σε όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές. Η κίνηση έρχεται για να προωθήσει τη διατήρηση του καρχαρία, απο- τελώντας και μέρος ευρύτερων στόχων για την προστασία της θαλάσ- σιας ζωής από «μη βιώσιμες» αλιευτικές πρακτικές. Η νέα νομοθεσία ανακοινώθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος, Τρο- φίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, το DEFRA δεν έχει ακόμη περιγράψει πότε ακριβώς θα τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία. Εικάζεται ότι το μέτρο αυτό θα προστατεύσει ένα πλήθος απειλού- μενων ειδών. Επί του παρόντος, 143 από τα 500 είδη «απειλούνται» σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι καρχαρίες Shortfin Mako και Blue, οι οποίοι φαί- νεται να έχουν μειωθεί σε πληθυσμό λόγω του τρόπου αλίευσής τους. Ενώ η «απερίγραπτα σκληρή» πρακτική της αφαίρεσης του πτερυγίου του καρχαρία απαγορεύεται στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, το εμπόριο συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο. Αυτό γίνεται με σκοπό την παραγωγή παραδοσιακών εδεσμάτων, όπως τη σούπα από πτερύγια καρχαρία. Η διαδικασία περιλαμβάνει τον τεμαχισμό του πτερυγίου του καρχαρία, ενώ το ψάρι είναι ακόμα ζωντανό, και την απόρριψη του υπόλοιπου σώματός του. «Η δράση μας όχι μόνο θα βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των καρχαριών, αλλά θα στείλει και ένα σαφές μήνυμα ότι δεν υποστηρίζου- με μια βιομηχανία που οδηγεί πολλά είδη στο χείλος της εξαφάνισης», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας των Ζώων, Λόρδος Goldsmith. ΑΣΤΈΡΙΑ MICHELIN ΣΕ 24 VEGAN ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΑ Φέτος, οι κριτές Michelin βράβευσαν 57 εστιατόρια για χορτοφά- γους και 24 vegan εστιατόρια με τα πολυπόθητα αστέρια τους. Ο οδηγός Michelin, ο οποίος είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος, βαθμολογεί με ένα αστέρι για ένα πολύ καλό εστιατόριο μέχρι τρία αστέρια για το εξαίσιο. Η αναγνώριση από το «απόλυτο σήμα κατατεθέν της μαγειρικής αριστείας» είναι ένα σημάδι για την αυξανόμενη προβολή της plant- based διατροφής. Οι πιο αξιόλογοι πρωτοπόροι που έλαβαν το βραβείο συνεργάζο- νται με τα εστιατόρια: Joia στο Μιλάνο, Eleven Madison Park στη Νέα Υόρκη, Le Comptoir στο Λος Άντζελες, Atelier Crenn στο Σαν Φρανσί- σκο και King’s Joy στο Πεκίνο. Η διάσημη Γαλλίδα σεφ Dominique Crenn ήταν η πρώτη που έλαβε αναγνώριση αστεριού Michelin για το meat-free εστιατόριο Atelier Crenn στο Σαν Φρανσίσκο το 2019. Η VEGAN FASHION WEEK ΕΠΈΣΤΡΕΨΕ Η Vegan Fashion Week επέστρεψε για τρίτη φορά στην «Πόλη των Αγγέλων» στις 8 και 9 Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας μια επι- λεγμένη ομάδα διεθνών σχεδιαστών. Το θέμα αυτής της σαιζόν (Expansion – Επέκταση) διερεύνησε τις προκλήσεις που αντιμε- τωπίζει ο πλανήτης μας, υπό το πρίσμα της μόδας. Η Vegan Fashion Week μετέτρεψε τον ορίζοντα του Λος Άντζε- λες σε φόντο για τις φθινοπωρινές της επιδείξεις μόδας στο ρετιρέ του USC Tower, ενός ουρανοξύστη 138 μέτρων στη γειτονιά South Park του Λος Άντζελες, αδελφή γειτονιά της Fashion District.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=