Greek Vegan 8
69 η μητέρα του ετοίμαζε συχνά, μιας και ήταν το αγαπη- μένο της χόμπι. Από παιδί, επίσης, υπήρξε παθιασμένος με το περιβάλλον, τη θάλασσα, τον βυθό της αλλά και με κάθε θαλάσσιο είδος. Από την πρώτη φορά που είδε από κοντά δελφίνια σε ένα πάρκο αναψυχής, δεν έπαψε να γοητεύεται από τη θαλάσσια ζωή, ενώ τα ινδάλματα των παιδικών του χρόνων ήταν οι διάσημοι ωκεανογράφοι Jacques-Yves Cousteau, Robert Ballard και Sylvia Alice Earle. Ο Ali Tabrizi αρχικά μπήκε στο London College of Communication για να σπουδάσει δημοσιογραφία και φωτορεπορτάζ, αλλά τελικά ήταν η παραγωγή ταινιών εκείνη που τον κέρδισε σαν αντικείμενο. Πα- ράλληλα, συνήθιζε να καθαρίζει τις ακτές από τα σκουπίδια και τα πλαστι- κά, ενώ έβρισκε τρόπους να μη χρησι- μοποιεί πλαστικό: είχε πάντα μαζί του τη δική του κούπα για τον καφέ και τα ροφήματά του ή δεν χρησιμοποιούσε καλαμάκια, γνωρίζοντας ότι τα μικρο- πλαστικά που υπάρχουν στις θάλασσες διεισδύουν σε όλους τους οργανισμούς – αρά και ότι φτάνουν μέχρι το πιάτο μας, συ- νεπώς εντός και του ίδιου μας του οργανισμού. Όλα αυτά όμως δεν του φάνταζαν καθόλου αρκετά και καθόλου αποτελεσματικά. Έτσι, το «Seaspiracy» αποτελεί, από τη μία, την πρώ- τη του κινηματογραφική προσπάθεια συνδυασμένη με ένα είδος ερευνητικής δημοσιογραφίας, βασισμένης εν πολλοίς σε παγκόσμια στατιστικά δεδομένα, και από την άλλη ένα δριμύ κατηγορώ στη βιομηχανία της αλιείας. Στο ντοκιμαντέρ αγγίζει από ζητήματα ρύπανσης και διαφθοράς μέχρι περιπτώσεις δουλεμπορίου ή ακόμα και δολοφονιών. Από τη στιγμή που θα το δει κανείς, είναι σίγουρο πως η επιλογή ενός ψαριού από το σούπερ μάρκετ ή η αγορά και η παραγγελία από ένα εστιατόριο με θαλασσινά… δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια. Π ολλές φορές, οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε ένα πιάτο να προσγειώνεται με τις απαλές και επιδέξιες κινήσεις των σερβιτόρων ακριβώς μπροστά μας, όταν επισκε- πτόμαστε τα αγαπημένα μας εστιατόρια ή τα νέα που κατά καιρούς, με θέρμη, εξερευνούμε. Πολλοί μπορεί να αφιερώσουμε ορισμένα δευτερόλεπτα απαθανατίζοντας στο μυαλό μας τη μυρωδιά αλλά και την όμορφη εικόνα του πιάτου μας, ορισμένοι ίσως και να το βγάλουμε μια πραγματική φωτογραφία με το κινητό μας, την οποία ενδεχομένως και να μοιραστούμε στα κοινωνικά δίκτυα πριν «χαλάσουμε» την εντυπωσιακή εικόνα με την πρώτη πιρουνιά. Κάποιοι όμως σε αυτό το στρογγυλό αντικεί- μενο, το οποίο μπορεί να «φιλοξενήσει» κάθε είδους βρώσιμη πρώτη ύλη αλλά και δημιουρ- γία, βλέπουν... την ίδια τη Γη! Το περιεχόμενο ενός πιάτου αντιστοιχεί για τους τελευταίους σε ένα μικρό μέρος ενός τεράστιου οικοσυστήματος, μιας αλληλοεξαρτώμενης αέναης αλυσίδας, όπου κάθε κίνηση που συντελείται συσχετίζεται με τη βιωσιμότητα, τη γνώση, τη φροντίδα αλλά και με το μεράκι των ανθρώπων. Κάθε κίνηση μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο μπορεί δυνάμει να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά και κάθε κίνηση που ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο, εκείνο της σπατάλης, ενδέχεται να σπάσει την αλυσίδα, δημιουργώντας ανι- σορροπία, δυσλειτουργικότητα ακόμα και καταστροφή. Ιδιαίτερα όταν το πιάτο μας περιέχει θαλασσινά, είναι ορισμένες φορές αναπόφευκτο για μερι- κούς να σκεφτούν τον κύκλο ενός ζωντανού οργανισμού μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας και στο δικό μας –αντίστοιχα κυκλι- κό συνήθως– πιάτο. Και δεν αναφερόμαστε στα εστι- ατόρια σε πολλά μέρη της Ευρώ- πης που διαθέτουν τα –για άλ- λους εντυπωσιακά και για άλλους άκρως περίεργα– ενυδρεία με τα ζωντανά ψάρια και θαλασσινά, τα οποία αργά ή γρήγορα θα κάνουν και εκείνα τον «κύκλο» τους, από το σημείο όπου βρίσκονται στην κατσαρό- λα και από εκεί στο τραπέζι μας, αλλά τα θαλασσινά που καταλήγουν στο πιάτο μας από κάθε μέρος της Γης. Σπάνια γνωρίζουμε από πού στ’ αλήθεια προέρχονται τα ψάρια που καταναλώνουμε – για την ακρίβεια, πολύ πιο σπάνια από όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε. Το γεγονός αυτό μαζί με άλλα σκληρά στοιχεία για το τι συμβαίνει στους ωκεανούς όλου του κόσμου μάς το παρουσίασε το καθηλωτικό ντοκιμαντέρ «Seaspiracy», που προβάλλεται από το Νetflix και μετατρέπεται σε μια γερή γροθιά σε ένα… γεμάτο στομάχι. Λίγα λόγια για τον δημιουργό του σοκαριστικού ντοκιμαντέρ Ο δημιουργός και σκηνοθέτης του «Seaspiracy» Ali Tabrizi είναι γεννημένος το 1993 και κατάγεται από την Αγγλία. Από μικρός συνήθιζε να τρώει τα vegan κέικ που Το 50% των σκουπιδιών που φτάνουν στους ωκεανούς αφορά προϊόντα εμπορικής αλιείας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που μας παραθέτει το «Seaspiracy». Ο Ali Tabrizi, δημιουργός και σκηνοθέτης του Seaspiracy
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=