Greek Vegan 8

O όρος «vegan» δεν προσδιορίζεται νομικά σε καμία χώρα του κόσμου. Για τον λόγο αυτό, οι απλοί ισχυ- ρισμοί από τον κατασκευαστή ότι ένα προϊόν είναι vegan, ουσιαστικά, στερούνται αξιοπιστίας. Και ναι μεν στα συσκευασμένα τρόφιμα είναι πιο εύκολο να διακρίνει κάποιος ενδιαφερόμενος τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, χρειάζεται ωστόσο να είναι αρκετά ενημερωμένος ώστε να γνωρίζει ακρι- βώς ποια συστατικά είναι vegan και ποια όχι. Εδώ έρχονται οι εταιρείες πιστοποίησης, οι οποίες αναλαμ- βάνουν τον ρόλο του «ελεγκτή», βεβαιώνοντας τους κατανα- λωτές ότι το προϊόν που πιστοποιούν πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να ονομαστεί vegan, με τη σημασία που όλοι γνωρίζουν και αποδέχονται. Ποιες είναι όμως αυτές οι αναγκαίες προϋποθέσεις; Σε γενικές γραμμές, ένα vegan προϊόν δεν πρέπει, φυσικά, να περιέχει κρέας, ψάρι, πουλερικά, ζωικά υποπροϊόντα, αυγά ή προϊόντα αυγών, γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι ή προϊ- όντα μέλισσας, έντομα ή προϊόντα από έντομα –όπως μετάξι–, χρωστικές και ζάχαρη φιλτραρισμένη με κάρβουνο οστών ή επεξεργασμένη με οποιαδήποτε ζωικά προϊόντα ή υποπροϊό- ντα. Επίσης, δεν πρέπει να περιέχει ή να προέρχεται από δέρ- μα, γούνα, πούπουλα, κόκαλα, κέρατα, κελύφη, μαλλί, κασμίρ, ανγκορά, σουέτ ή μοχέρ. Το ίδιο ισχύει και για το ανεξάρτητο μέρος κάθε είδους έρευνας που περιλαμβάνει δοκιμές ζωοτροφών ή διατροφής, δοκιμές τοξικότητας ή δοκιμές σε ζώα. Η πιστοποίηση «Vegan» είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τις αγοραστικές αποφάσεις των vegan, δίνoντας έτσι την ευκαιρία στις εταιρείες και τα προϊόντα τους να πολλαπλασιάσουν τις πωλήσεις τους. Tης Μαύρας Σαραντοπούλου Vegan Πιστοποίηση Οι εταιρείες που πιστοποιούν vegan προϊόντα στην Ελλάδα ΕΡΕΥΝΑ 80

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=