Greek Vegan 8

νης μορφής καρκίνου, ενός καρκίνου που πλήττει 1 στις 8 γυναίκες στον δυτικό κόσμο. Ναι, είναι γεγονός λοιπόν πως γε- μίζοντας το πιάτο μας με τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (όπως φρούτα, λαχανικά, μη επεξεργασμένα δημητριακά και όσπρια) και αφήνοντας απ’ έξω το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα λιπαρά ζωικά προϊόντα προάγουμε την υγεία του μαστού. Όσο περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα καταναλώνουν οι γυναίκες, τόσο χαμη- λότερος είναι ο κίνδυνος για καρκίνο. Οι φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανι- κά, δημητριακά και όσπρια (κυρίως φα- σόλια) είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία του μαστού, επειδή βοηθούν στην εξάλειψη των περιττών οιστρογό- νων. Γνωρίζουμε ότι οι αυξημένες τιμές οιστρογόνων οδηγούν και σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μα- στού. Πολλά φυτικά τρόφιμα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, βήτα καροτίνη και σελήνιο, τα οποία συνδέονται με χα- μηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συ- νιστά τουλάχιστον 2,5 φλιτζάνια λαχα- νικά και 2 φλιτζάνια φρούτα κάθε μέρα. Αυτή η σύσταση είναι ένας οδηγός που θα βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνι- σης καρκίνου γενικά, όχι συγκεκριμένα καρκίνου του μαστού. Πείτε ναι σε μία plant-based whole-food διατροφή Πρωτοποριακή μελέτη (Women’s Health Initiative) που ξεκίνησε το 1993 στις ΗΠΑ και όπου συμμετείχαν 48.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναί- κες, ηλικίας 50, 60 και 70, οι οποίες δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ με καρ- κίνο του μαστού, έδωσε πραγματικά μία νέα διάσταση σε αυτό που λέμε «είσαι ό,τι τρως». Για 8,5 χρόνια, 20.000 από τις γυναί- κες κατέγραφαν τι έτρωγαν και προσπα- θούσαν να καταναλώνουν λιγότερα λι- παρά, συμπεριλαμβανομένου του κόκ- κινου κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά. Επικεντρώ- θηκαν στην κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης. Αναλύοντας τα αποτε- λέσματα μετά από σχεδόν 20 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που διατηρούσαν μια διατροφή χαμη- λών λιπαρών φυτικής προέλευσης, κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις αντίστοιχες γυναίκες, που ακο- λουθούσαν δίαιτα με υψηλότερα λιπαρά ζωικής προέλευσης. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτε- λέσματα παρέχουν την πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δο- κιμή που αποδεικνύει ότι η διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου μετεμ- μηνοπαυσιακών γυναικών από καρκίνο του μαστού. Επίσης, υπάρχει σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου του μαστού. Όσο περισσότερα κακά λιπαρά κατανα- λώνουμε, τόσο περισσότερα οιστρογόνα έχουμε και τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε. Τα οιστρο- γόνα είναι φυσικές ορμόνες που παίζουν ρόλο στη σεξουαλική ανάπτυξη και άλλες λειτουργίες του σώματος. Πριν από την εμμηνόπαυση, τα περισσότερα οιστρογό- να παράγονται στις ωοθήκες. Μετά την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες δεν παράγουν 93 Η κατανάλωση 20% ζωικής πρωτεΐνης επιφέρει 4 φορές μεγαλύτερο ρίσκο θανάτου από καρκίνο.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=