Greek Vegan 8

πλέον οιστρογόνα και η ορμόνη προέρχε- ται κυρίως από τον λιπώδη ιστό. Υψηλό- τερες ποσότητες οιστρογόνων στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκί- νου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Θα ήταν ειρωνικό βέβαια να πούμε πως μία plant-based whole-food διατροφή και η παχυσαρκία χωρούν στην ίδια πρόταση. Ο κίνδυνος που ονομάζεται «κόκκινο κρέας» Αξίζει σε αυτό το σημείο να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και να μιλήσουμε για την κατανάλωση κόκκινου και επεξερ- γασμένου κρέατος. Μελέτες, όπως η UK Women’s Cohort Study, δείχνουν ότι το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, λ.χ. το hot dog ή το μπέικον, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μα- στού. Η μελέτη NIH-AARP, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 200.000 γυναίκες, κατέδειξε 25% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε εκείνες που κατα- νάλωναν το περισσότερο κόκκινο κρέας, σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν το λιγότερο. Η μελέτη NHANES III (1994) –με 7.000 άτομα και διάρκεια 18 ετών– ανέδειξε ότι η κατανάλωση 20% ζωικής πρωτεΐνης επιφέρει 4 φορές μεγαλύτερο ρίσκο θανάτου από καρκίνο. Η υψηλή κατανάλωση αιμικού διατροφικού σι- δήρου, δηλαδή σιδήρου προερχόμενου από το κρέας, έχει συσχετισθεί με τον καρκίνο του μαστού. Το 50% των γονιδί- ων που συμβάλλουν στην εκδήλωση του καρκίνου του μαστού σχετίζονται με τον μεταβολισμό του σιδήρου. Μια νέα θε- ραπεία είναι οι δεσμευτές σιδήρου, δη- λαδή ουσίες που τον απομακρύνουν από το αίμα και από τα καρκινικά κύτταρα. Μία ακόμα σημαντική ανακάλυψη πά- νω στον συσχετισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και καρκίνου του μα- στού, όσον αφορά τις νεαρές γυναίκες, ήρθε και από τη δρα Maryam Farvid του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Βάσει έρευ- νάς της, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενη- λικίωση είχαν αυξημένο κίνδυνο να ανα- πτύξουν καρκίνο του μαστού αργότερα στη ζωή τους. Μία αύξηση ημερησίως στην πρόσληψη κόκκινου κρέατος κατά την εφηβεία συνδέθηκε με 22% υψηλό- τερο κίνδυνο για προεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού και κάθε αύξηση ημερησίως κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή συνδέθηκε με 13% υψηλότερο κίν- δυνο καρκίνου του μαστού συνολικά. Φυσικά, το κόκκινο κρέας δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Και αυ- τή είναι μια μελέτη παρατήρησης, οπό- τε δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος ήταν ο μόνος λόγος εξαιτίας του οποίου αυτές οι γυναίκες έπασχαν από τη συγκεκρι- μένη ασθένεια. Αλλά η ανάλυση έλαβε υπόψη τους περισσότερους από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου και το κόκκινο κρέας αναδείχθηκε ένας από τους πιο σημαντικούς. Η ίδια μάλιστα η δρ. Farvid προτείνει την αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με άλλες πηγές πρωτεϊνης: ανάμεσά τους βρίσκονται τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Οι γυναίκες θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος αν το Vegan Διατροφή Θα χρειαζόμασταν όλες τις σελίδες του περιοδικού, για να αναλύσουμε τα οφέ- λη που έχει η vegan διατροφή στην υγεία της γυναίκας σε οποιαδήποτε ηλικία. Ενώ όλα τα λαχανικά θεω- ρούνται υγιεινά, υπάρχουν αρκετά που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την πρόληψη του καρκίνου. Τα λαχανικά της οικογένειας Brassica (σταυροειδή λαχανι- κά) περιέχουν ενώσεις θείου, οι οποίες μπορεί να έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου, αποτελώντας αποτελεσματικό συμπλήρω- μα της τυπικής θεραπείας του καρκίνου για την πρόλη- ψη ή και την υποτροπή. ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΆ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΎΝ ΚΟΥΝΟΥΠΊΔΙ ΜΠΡΌΚΟΛΟ KΕΪΛ–ΛΑΧΑΝΊΔΑ ΡΌΚΑ ΛΆΧΑΝΟ ΛΑΧΑΝΆΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΏΝ ΚΆΡΔΑΜΟ ΦΎΤΡΕΣ ΜΠΡΌΚΟΛΟΥ ΜΠΟΚ ΤΣΌΙ Τα λαχανικά που περιέχουν θείο είναι: 94

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=