Greek Vegan 8

πράξουν νωρίτερα στη ζωή και όχι αρ- γότερα. Φυσικά, επειδή το κόκκινο κρέας δεν είναι ο μόνος παράγοντας για τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, προτεί- νει στις γυναίκες να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής: να πίνουν λιγότερο αλκοόλ, να μην καπνίζουν και να ασκού- νται. Συνήθειες τις οποίες, φυσικά, και συνυπογράφω. Είναι τα γαλακτοκομικά ο καλύτερος φίλος του καρκίνου του μαστού; Ας αφήσουμε τις έρευνες να μιλήσουν! Η πρόσληψη γαλακτοκομικού γάλα- κτος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυ- νο καρκίνου του μαστού στις γυναί- κες, σύμφωνα με νέα μελέτη που διε- ξήχθη από ερευνητές στο Loma Linda University Health. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο «International Journal of Epidemiology», έδειξε ότι ακόμη και σχετικά μέτριες πο- σότητες κατανάλωσης ζωικού γάλακτος μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρ- κίνου του μαστού στις γυναίκες έως και 80% ανάλογα με την ποσότητα με την οποία καταναλώνεται. Ο πρώτος συγγραφέας της εργασίας Gary E. Fraser, MBChB, PhD ανέφερε ότι η μελέτη παρατήρησης οδηγεί σε « αρ- κετά ισχυρές αποδείξεις ότι είτε το ζωικό γάλα είτε κάποιος άλλος παράγοντας που σχετίζεται στενά με την κατανάλωση ζωικού γάλακτος είναι αιτία καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ». « Η κατανάλωση μόλις 1/4 έως 1/3 φλι- τζανιού ζωικού γάλακτος ημερησίως συ- σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 30% », δήλωσε ο Fraser. « Πίνοντας έως και ένα φλιτζάνι την ημέρα, ο σχετικός κίνδυνος αυξήθηκε στο 50% και για όσους πίνουν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, ο κίνδυνος αυξήθηκε περαιτέρω στο 70% έως 80% ». Για τη μελέτη αξιολογήθηκαν διατρο- φικές προσλήψεις σχεδόν 53.000 γυ- ναικών της Βόρειας Αμερικής, που ήταν αρχικά απαλλαγμένες από καρκίνο και παρακολουθήθηκαν για σχεδόν οκτώ χρόνια. Μέχρι το τέλος της περιόδου μελέτης, υπήρχαν 1.057 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας συμ- φωνούν και με την πρόσφατη έκθεση AHS-2 που φανερώνει ότι οι vegan, αλλά όχι οι lacto-ovo vegetarians, εμφάνισαν μικρότερα ποσοστά καρκίνου του μα- στού από τους μη χορτοφάγους. Πιθανοί λόγοι για αυτές τις συσχετί- σεις μεταξύ του καρκίνου του μαστού και του ζωικού γάλακτος μπορεί να εί- Πολλά φρούτα, ιδιαίτερα τα πλούσια σε φυτικές ίνες μούρα και τα εσπεριδοει- δή, έχουν πολλαπλά αντι- καρκινικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών ποσοτήτων φολικού οξέος, βιταμί- νης C, πολυφαινολών και αντιοξειδωτικών. Καθε- μιά από αυτές τις ενώσεις μπορεί να έχει άμεση επί- δραση στην πρόληψη του καρκίνου, ενώ είναι χρήσι- μη στη μείωση του κινδύ- νου υποτροπής. ΤΑ ΦΡΟΎΤΑ ΣΎΜΜΑΧΟΙ ΦΡΆΟΥΛΕΣ ΚΡΆΝΜΠΕΡΙ ΒΑΤΌΜΟΥΡΑ ΜΎΡΤΙΛΑ ΣΜΈΟΥΡΑ ΛΕΜΌΝΙΑ ΓΚΡΈΙΠΦΡΟΥΤ ΜΉΛΑ ΡΟΔΆΚΙΝΑ Βάλτε στη ζωή σας: 95

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=