Greek Vegan 8
ναι η υψηλή περιεκτικότητα του ζωι- κού γάλακτος σε ορμόνες, καθώς οι αγε- λάδες που το παράγουν βρίσκονται σε περίοδο γαλουχίας και συχνά περίπου το 75% της αγέλης γαλακτοπαραγωγής είναι έγκυες. Ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες είναι ένας καρκίνος που ανταποκρίνεται στις ορμόνες. Τέλος, η πρόσληψη γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών πρωτεϊνών σε ορισμένες αναφο- ρές σχετίζεται επίσης με υψηλότερα επί- πεδα στο αίμα μιας ορμόνης, παρόμοιας με την ινσουλίνη, τον αυξητικό παρά- γοντα-1 (IGF-1), ο οποίος πιστεύεται ότι προάγει ορισμένους τύπους καρκίνου. Γαλακτοκομικά Δύο ακόμα έρευνες αξίζει να ανα- φερθούν: Mία μελέτη του 2017, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστι- τούτο Καρκίνου, συνέκρινε τις δίαιτες των γυναικών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού με εκείνες χωρίς καρκίνο του μαστού και διαπίστωσε ότι όσες κατανάλωναν λιπαρά τυριά, όπως το τσένταρ και το cream cheese, είχαν 53% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αλλά και η μελέτη Life After Cancer Epidemiology διαπίστωσε ότι, μεταξύ των γυναικών που είχαν διαγνω- στεί προηγουμένως με καρκίνο του μα- στού, εκείνες που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (π.χ. τυρί, παγωτό, πλήρες γά- λα) είχαν 49% υψηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από το μισό σερβίρισμα καθημερινά. Σόγια Η αντίληψη ότι τα προϊόντα σόγιας συνδέονται με αυξημένη υποτροπή καρ- κίνου είναι ένας μύθος που έχει προω- θηθεί ευρέως και λανθασμένα. Ευρήμα- τα ερευνών φανερώνουν ότι η κατανά- λωση τροφών σόγιας, όπως το τόφου, το τέμπε και το γάλα σόγιας, φαίνεται να έχει προστατευτικό αποτέλεσμα όχι μό- νο στη μείωση κινδύνου εμφάνισης καρ- κίνου του στήθους αλλά και του προ- στάτη για τους άντρες και του παχέος εντέρου γενικότερα. Ακόμα, βάσει ερευνών, οι γυναίκες που καταναλώνουν προϊόντα σόγιας, έχουν χαμηλότερες πιθανότητες ανά- πτυξης καρκίνου του στήθους σε σύ- γκριση με τις γυναίκες που δεν κατα- ναλώνουν. Μελέτη του 2018 έδειξε ότι γυναίκες που κατανάλωναν 1 φλιτζάνι γάλα σόγιας ή περίπου 1/2 φλιτζάνι τό- φου καθημερινά είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στήθους, σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν συμπεριελάμβαναν καθόλου προϊόντα σόγιας στη διατροφή τους. Ωστόσο, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι για να λάβουμε τα προστατευτικά οφέλη της σόγιας, συστήνεται η κατανάλωσή της από μικρή ηλικία, καθώς στην εφηβι- κή ηλικία αρχίζoυν να αναπτύσσονται οι μαστοί της γυναίκας. Η κατανάλωση της σόγιας συνδέεται επίσης με καλύτερους δείκτες επιβί- ωσης. Μελέτη του 2017, η οποία δη- μοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδι- κό «Cancer», ανέδειξε ότι γυναίκες με hormone-receptor-negative-tumours, οι οποίες κατανάλωναν τα υψηλότερα επί- πεδα ισοφλαβόνων από σόγια –στη δι- άρκεια 9,4 χρόνων– μείωσαν τον κίνδυ- νο θνητότητας από καρκίνο κατά 21%, σε αντίθεση με τις γυναίκες που κατα- νάλωναν μικρότερες ποσότητες. Όπως βλέπετε, τα ευρήματα είναι πολλά! Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να θέλουμε να αλλάξουμε Είναι σίγουρα επιβραβευτικό να δημι- ουργείτε καλές διατροφικές συνήθειες, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυ- νο καρκίνου ή την επανεμφάνισή του. Ενώ δεν είναι πάντα εύκολο να κάνετε σαρωτικές αλλαγές στη διατροφή σας, μικρές προσπάθειες (για παράδειγμα, παραλείποντας το μπέικον στο σάντου- ιτς, λέγοντας ναι στα λαχανικά και τα φρούτα, αντικαθιστώντας το ζωικό γάλα με κάποιο φυτικό ρόφημα και βάζοντας στη ζωή σας το τόφου) μπορούν να κά- νουν μεγάλη διαφορά, όχι μόνο για τον κίνδυνο καρκίνου αλλά και για τη συνο- λική σας υγεία και ευεξία. Vegan Διατροφή Λ Λ Τόπος Γέννησης: Αθήνα 1969 Λ Λ Σπουδές: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 1989-1996 Λ Λ Επιμέλεια χειρουργείων Μαιευτηρίου Ιασώ 2005-2016 Λ Λ Μαιευτικό Γυναικολογικό Ιατρείο 2005-σήμερα Χειρίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία και κατανόηση προβλήματα γυναικολογικής φύσεως. Υποστηρίζει ένθερμα τον φυσιολογικό τοκετό, διεκπεραιώνοντάς τον υπό τις πλέον φυσικές και φιλικές συνθήκες. Εκτελεί καισαρική τομή μόνο όταν είναι ιατρικώς απο- λύτως επιβεβλημένη. Νιώθει βαθιά αγάπη και ειλικρινή σεβασμό για κάθε έμβιο ον, και ως αποτέλεσμα αυτού επέλεξε τον vegan τρόπο ζωής. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, σχε- τικά με τα πλεονεκτήματά του (ηθικά, κοινωνικά και σωματικά). Επιστημονική συνεργάτις: Βασιλική Σκαλαφούρη MD Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος / Vegan www.skalafouri.gr 96
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=