Greek Vegan 9

10 VEGAN News ΤΟ BURGER KING ΑΝΟΊΓΕΙ ΤΟ ΠΡΏΤΟ 100% ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΌ ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΟ Το Burger King άνοιξε το πρώτο του πλήρως χορτοφαγικό εστια- τόριο στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Η κίνηση της εταιρείας είναι μια προσπάθεια να προσεγγίσει τό- σο τους ανθρώπους που βασίζουν τη διατροφή τους σε φυτικά προϊόντα όσο και εκείνους που τρώνε κρέας, αλλά μειώνουν την κατανάλωσή του. Το pop-up κατάστημα στη δημοφιλή οδό Paseo el Prado μετο- νομάζεται σε Vurger King και θα σερβίρει αποκλειστικά χορτο- φαγικά είδη για έναν ολόκληρο μήνα. Το μενού περιλαμβάνει φυτικό Whopper, vegan κοτομπουκιές και μια νέα φυτική επιλογή που ονομάζεται Long Vegetal με «κρέας» από το The Vegetarian Butcher. Η νεότερη προσθήκη είναι εμπνευσμένη από ένα από τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της μάρκας, το Long Chicken, και αποτελείται από ψωμί, μαρούλι, μαγιονέζα και ένα υποκατάστατο κοτόπουλου με σόγια και σιτάρι. Η μαγιονέζα μπορεί να παραλει- φθεί για μια πλήρως vegan επιλογή. Επί του παρόντος, το The Vegetarian Butcher και το Burger King εργάζονται για να φέρουν φυτικά μπιφτέκια στο μενού σε 25 χώρες και η ομάδα έχει λανσάρει Whoppers φυτικής προέλευσης αλλά και άλλες επιλογές χωρίς κρέας στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Μεξικό, την Κίνα και, πιο πρόσφατα, στη Νότια Αφρική. Η κίνηση έπεται πρόσφατης έρευνας, η οποία δείχνει ότι περίπου το 13% των Ισπανών ακολουθεί κυρίως ή εξ ολοκλήρου χορτοφαγική ή vegan διατροφή -περίπου 8% είναι χορτοφάγοι με το ένα τέταρτο αυτών να είναι vegans- με πολλούς να περιγράφουν τον εαυτό τους ως «pescatarians» που τρώνε ψάρια μόνο περιστασιακά. ΜΙΚΡΈΣ ΠΡΆΞΕΙΣ, ΜΕΓΆΛΑ ΕΓΚΛΉΜΑΤΑ «Μικρές Πράξεις, Μεγά- λα Εγκλήματα» ονομά- ζεται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για το περι- βάλλον, το οποίο πραγ- ματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Ραφήνας. Πρόκειται για μια πρω- τοβουλία διεθνών προ- διαγραφών γύρω από την αλόγιστη απόρρι- ψη των πλαστικών μιας χρήσης, που περιλαμβά- νει ειδικούς συλλεκτήρες για τα αποτσί- γαρα, ειδική σηματοδότηση για την ευαι- σθητοποίηση των πολιτών, αλλά και ένα καινοτόμο δορυφορικό πρόγραμμα που μέσω χρήσης υψηλής τεχνολογίας «υπο- δεικνύει» τις περιοχές που είναι περισ- σότερο περιβαλλοντικά επιβαρυμένες. Στο πλαίσιο του προγράματος, σε κεντρι- κά σημεία της Ραφήνας τοποθετήθηκαν ειδικοί συλλεκτήρες για τα αποτσίγαρα και σηματοδότηση για την ευαισθη- τοποίηση κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής. Κάθε χρόνο ένας πολύ μεγά- λος αριθμός από αποτσίγαρα καταλήγει στο περιβάλλον. Η ρίψη αποτσίγαρων στο έδαφος μπορεί να φαίνεται ότι εί- ναι μια «μικρή πράξη», αλλά στην πραγ- ματικότητα είναι ένα «μεγάλο έγκλημα» με σημαντικό αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς μεγάλο μέρος από αυτά τα τοξικά απορρίμματα καταλήγουν στη θάλασσα όπου πα- ραμένουν πολλά χρόνια μέχρι να διασπαστούν, με «αθώα θύματα» πουλιά και ψάρια που τα κατανα- λώνουν ως τροφή. Το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήμα- τα», που πραγματοποιείται από την Aegean Rebreath σε συνεργασία με τον Δή- μο Ραφήνας-Πικερμίου, τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, την Επιτροπή Βι- ώσιμο Περιβάλλον Ραφή- νας-Πικερμίου και την BAT Hellas. Αναπτύσσεται στην περιοχή της Ραφήνας, μια περιοχή με εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ζητήματα της θαλάσσιας ρύπανσης, που συνδυάζει μελέτη και ευαισθητοποίηση γύρω από την αλόγιστη απόρριψη των πλαστικών μίας χρήσης, στην κατεύθυν- ση της συμβολής στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για αυτόν τον σκοπό.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=