Greek Vegan 9

Οπότε, μέσα από τη σχολή έμαθες και να μαγειρεύεις καλά; Ναι, από εκεί άρχισα να ενημερώνο- μαι πάρα πολύ για το φαγητό και να μαγειρεύω υγιεινά και θρεπτικά γεύμα- τα. Πριν από έναν χρόνο τελείωσα την σχολή και τολμώ να πω ότι έχω εξελιχθεί αρκετά στη μαγειρική. Τελειώνοντας τη σχολή έγινες ένας vegan chef. Σε δικαίωσε τελικά επαγ- γελματικά η απόφασή σου; Ναι, το όνειρό μου έγινε πραγ- ματικότητα, καθώς κάνω αυτό που αγαπάω. Μετά το βιγκανισμό ήταν η δεύτερη καλύτερη απόφαση που πήρα, γιατί το φαγητό είναι ένας τρόπος να πείσεις και τους άλλους να ακο- λουθήσουν αυτό το κίνημα. Η δια- τροφή είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος, δεν είναι σίγουρα μόνο αυτό ο βιγκα- νισμός, αλλά αποτελεί τεράστιο κομμάτι του. Πιστεύω, λοιπόν, ότι δείχνοντας πόσο νόστιμα γεύματα υπάρχουν, που είναι «αναίμακτα» και χωρίς να κάνεις κακό σε κανένα πλάσμα, μπορεί κάποιος να πάρει ευκολότερα την απόφαση να αλλάξει. Πιστεύεις ότι η ζωή σου είναι καλύ- τερη τώρα; Μακράν καλύτερη. Όσο τρως κρέας, κάνεις κακό στο σώμα σου. Τώρα έχω άλλη ενέργεια. Δεν τρώω πλέον καθόλου ανθυγιεινά φαγητά. Επίσης, ακολουθώ και σε άλλους τομείς τον βιγκανισμό. Είχα για παράδειγμα κάποια δερμάτινα αντικείμενα, όπως πορτοφόλι, τσάντες, μπουφάν, και τα έδωσα σε φίλους μου… Πήρα υφασμάτινο πορτοφόλι, υφασμά- τινα παπούτσια και γενικά προσέχω τι χρησιμοποιώ. Ο λογαριασμός σου στο Instagram «Vegan Reality» είναι εξαιρετικά πε- τυχημένος. Πώς το κατάφερες αυτό; Τον λογαριασμό αυτό, όπως και το όνομα, τον έφτιαξε ένας φίλος μου και μου τον έκανε δώρο. Δεν ήταν καν vegan, αλλά του άρεσε η φιλοσοφία. Ανεβάζω δύο συνταγές κάθε εβδομάδα και προ- σπαθώ να κάνω συνταγές που μπορεί εύκολα να τις παρασκευάσει κάποιος. Υπάρχει και η αλληλεπίδραση που μου αρέσει πάρα πολύ. Με ρωτάνε για τις συνταγές, τις φτιάχνουν, τις ποστάρουν, και το πιο ωραίο σε αυτή την ιστορία είναι ότι ανεβαίνει ο βιγκανισμός. Πώς σου ήρθε η ιδέα για το vegan κρεοπωλείο και τι να περιμένουμε; Η ιδέα μού ήρθε όταν είδα στο εξωτε- ρικό το vegan butcher. Μου έκανε πολύ εντύπωση και σκέφτηκα γιατί όχι και στην Ελλάδα. Από τότε που άρχισα τη μαγειρική μου άρεσαν όλα τα υποκατά- στατα, σόγια, τόφου κ.λπ ., αλλά όταν εί- δα το σεϊτάν, θέλησα πολύ να ασχοληθώ με αυτό. Κατά βάση, λοιπόν, το κρεοπω- λείο θα έχει κρέατα από σεϊτάν, αλλά και από σόγια και πολλά ακόμη πράγματα. Θέλω να έχει μέσα και μανιτάρια φρέσκα και αποξηραμένα, καθώς και μπαχαρικά, ώστε όταν κάποιος έρχεται, να μπορεί να προμηθεύεται όλα όσα χρειάζεται για να μαγειρέψει ένα εξαίσιο vegan γεύμα. Γενικά, θέλω ο κόσμος να πη- γαίνει κάπου και να μπορεί να πάρει vegan κρέας, που θα ξέρει τι έχει μέσα και θα είναι σχετικά οικονομικό. Ψά- χνω μέρος στο κέντρο για να μπορούν να έρχονται από όλη την Αθήνα και να αγοράζουν. Στόχος μου είναι μέσα στο 2022 να έχει ανοίξει το μαγαζί. Συνήθως, όταν κάποιος γίνεται σεφ, θέλει να ανοίξει εστιατόριο. Εσύ σκέ- φτηκες το vegan κρεοπωλείο, πώς έγινε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ ήθελα να ανοίξω ένα vegan εστιατόριο, αλλά με όλα αυτά τα μέτρα του Covid φοβήθηκα πολύ αυτό το βήμα. Επιχειρηματικά δηλαδή σκέφτηκα ότι είναι πιο εύκολο και πιο ασφαλές, αυτή την περίοδο, ένα κρεοπω- λείο, ώστε σε περίπτωση νέου lockdown να μην επηρεαστεί η επιχείρηση. Αν κάποιος σου έλεγε να τα ξεκινή- σεις πάλι όλα από την αρχή, θα άλλα- ζες κάτι; Δεν νομίζω ότι θα άλλαζα κάτι. Ακόμη και με τα λάθη μαθαίνεις. Οι στόχοι για το μέλλον, εκτός από το κρεοπωλείο; Θα ήθελα κάποια στιγμή να ασχοληθώ περισσότερο με τον ακτιβισμό. Μάλιστα, μπορεί να ακούγεται πολύ μακρινό, αλ- λά στο μυαλό μου έχω όταν μεγαλώσω και βγω δηλαδή στη σύνταξη, να πάω στην επαρχία και να κάνω κάτι για τα ζώα, όπως ένα καταφύγιο. «...το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, καθώς κάνω αυτό που αγαπάω. » 25

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=