Greek Vegan 9
30 VEGAN Ανασκόπηση του 2021 τα ζώα. Πριν από τέσσερα χρόνια έγινε η νεότερη ομιλήτρια της TEDx Talk. Η ομιλία της με τίτλο «Το όραμα μιας 10χρονης για τη θεραπεία του πλανήτη» αποκάλυψε τα πολλά οφέλη της plant-based διατροφής. Εξέτασε, επίσης, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατανάλωσης ζώων. Η Butler χρησιμοποιεί τώρα την πλατφόρμα και τη φωνή της για να βοηθήσει στην προώθηση των νόμων περί προ- στασίας των ζώων. Φέτος, έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κοινωνικής συμπόνιας στη νομοθεσία (SCIL). Η νομοθετική ομάδα υπεράσπισης των ζώων εργάζεται για τη δημιουργία και την αλλαγή νόμων που υποστηρίζουν τα δικαιώματα, την ευημερία και την προστασία των μη ανθρώπινων ζώων. 18 ΜΑΡΤΙΟΥ Εργαστηριακό κρέας. Μία βοήθεια για το περιβάλλον Μία νέα μελέτη, στα μέσα της χρο- νιάς, έδειξε ότι το τεχνητό κρέας, σε σύγκριση με το συμ- βατικό βόειο κρέας, μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 92%! Οι ερευνητές από το CE Delft διαπίστωσαν, ανάμεσα σε άλλα, ότι το εργαστηριακό κρέας θα μπορούσε να προκαλέσει 93% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και να χρησιμοποιήσει έως και 95% λιγότερη γη και 78% λιγότερο νερό. Οι ερευνητές διαμόρφωσαν μια μελλοντική μεγάλης κλίμα- κας μονάδα παραγωγής τεχνητού κρέατος που έδειξε ότι έως το 2030, το κόστος του κρέατος με βάση τα κύτταρα, όταν παρασκευάζεται σε μεγάλη κλίμακα, θα μπορούσε να μειωθεί στα 5,66 $ ανά κιλό. Η αξιολόγηση κύκλου ζωής (LCA) και η τεχνοοικονομική αξιολόγηση (TEA) που διενήργησε το CE Delft, με την υπο- στήριξη του The Good Food Institute και του GAIA, είναι οι πρώτες που χρησιμοποίησαν δεδομένα από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού τεχνητού κρέατος. Η LCA έδειξε ότι το τεχνητό κρέας εάν παράγεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ενέργεια, μειώνει τις σωρευτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του συμβατικού βοείου κρέατος κατά περίπου 93%, του χοιρινού κρέατος κατά 53% και του κοτόπουλου κατά 29%. Σε αυτά τα σενάρια, τα συμβατικά προϊόντα παράγονται, επίσης, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ingrid Odegard, ερευνήτρια της CE Delft, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα παρέχει μια σταθερή βάση στην οποία οι εται- ρείες μπορούν να χτίσουν, να βελτιώσουν και να προωθήσουν τον στόχο τους να παράγουν τεχνητό κρέας με βιώ- σιμο τρόπο σε μεγάλη κλίμακα και σε ανταγωνιστικό σημείο τιμών». Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από αρκετές διαπραγματεύσεις, ο πρόσφατα αποδεκτός όρος για το τεχνητό κρέας είναι «καλλιέργεια από κύτταρα». Αυτό ανακοινώθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μετά από πολλές συζητήσεις με τους μεγάλους παίκτες στη βιομηχανία καθαρού κρέατος. 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Όχι στην γούνα. Ένα πολύ ευχάριστο νέο είναι πως τη χρονιά που πέρασε πάρα πολλοί γνωστοί οίκοι μόδας απέρριψαν τη χρήση γούνας. Πρόσφατα, μάλιστα, δύο γίγαντες της μόδας απέρριψαν τη γούνα από τα σχέδιά τους. Ο λό- γος για τους Alexander McQueen και Balenciaga. Η «πολιτική χωρίς γού- να» των σχεδιαστών στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η γούνα δεν έχει θέση στη σύγχρονη κοινωνία. Όχι στη γούνα είπε φέτος και η ιταλική μάρκα μόδας Valentino, ενώ δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κλείσει τη θυγατρική της, Valentino Polar, σε μια προσπάθεια να φέρει τις συλλογές της στη σύγ- χρονη εποχή. Ο διευθύνων σύμβουλος του Valentino, Jacopo Venturini δήλωσε: «Η στάση χωρίς γούνα είναι απόλυτα σύμφωνη με τις αξίες της εταιρείας μας. Προχωρούμε πλήρως στην έρευνα για εναλλακτικά υλικά ενόψει μεγαλύτερης προσοχής στο περι- βάλλον για τις επερχόμενες συλλογές». Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που απαγορεύει την πώληση γούνας από το νέο έτος. Οι μόνες εξαιρέσεις θα είναι η χρήση γούνας για επιστημονική έρευνα, εκπαίδευση ή διδασκαλία και για θρησκευτι- κούς σκοπούς ή παράδοση. Τέλος, η Εσθονία έγινε η πρώτη χώρα της Βαλτικής που απαγορεύει την εκτροφή γούνας με νομοσχέδιο που ψηφί- στηκε στη Βουλή της.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=