Greek Vegan 9
53 ΕΚΤΕΛΕΣΗ για τα μελομακάρονα Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λά- δι, τη ζάχαρη, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλάτι. Τα χτυπάμε καλά για να λιώσει η ζάχαρη. Στο χυμό πορ- τοκαλιού ρίχνουμε τη σόδα και καθώς αφρίζει, ρίχνουμε το μείγμα στα υπόλοι- πα υλικά και ανακατεύουμε λίγο ακόμη. Αρχίζουμε σταδιακά να ρίχνουμε το αλεύρι με το baking powder και βοηθάμε με απαλές κινήσεις να απορροφηθούν τα υγρά υλικά, χωρίς να ζυμώνουμε έντονα, για να μη βγαίνει το λάδι προς τα έξω. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και λαδερή. Αν χρειαστεί λίγο περισσότερο λάδι, προσθέτουμε, αλλά φροντίζουμε να μη γίνει η ζύμη πολύ σφιχτή. Πλάθουμε μελομακάρονα στο σχήμα και το μέγεθος που θέλουμε και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα, συνήθως μισή ώρα, αλλά εξαρτάται από τον κάθε φούρ- νο και το μέγεθός τους, οπότε είναι καλό να ελέγχουμε πόσο έχουν ψηθεί. για το σιρόπι Βράζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέ- σει το σιρόπι μας. Αφαιρούμε την κανέλα και το πορτοκάλι και το σιρόπι μας είναι έτοιμο να «μελώσει» τα μελομακάρονα. Για το μέλωμα χρειάζεται τα μελομακά- ρονα και το σιρόπι να είναι σε αντίθετες θερμοκρασίες, το ένα κρύο και το άλλο ζεστό. Μπορείτε να διαλέξετε εσείς ποιο θα είναι κρύο και ποιο ζεστό. Εγώ προ- τιμώ να είναι κρύο το σιρόπι και όπως είναι ζεστά τα μελομακάρονα, τα βουτάω με τρυπητή κουτάλα μέσα στο κατσαρο- λάκι για λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέ- χεια, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα για να φύγει το περιττό σιρόπι και μετά τα στρώνουμε σε πιατέλα, ρίχνοντας από πάνω το τριμμένο καρύδι. Επιδόρπιο ΜΕΛΟΜΑΚΆΡΟΝΑ Βαθμός δυσκολίας: 3 | Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά ΥΛΙΚΑ • 3 κούπες λάδι • 1 κούπα ζάχαρη • ½ κούπα χυμό πορτοκάλι • ½ κούπα κονιάκ • 1 κ.γ. κανέλα • 1 κ.γ. γαρίφαλο • 1 κ.γ. σόδα • 2 κ.γ. baking powder • Λίγο αλάτι • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο περισσότερο αν χρειαστεί) ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι • 2 κούπες νερό • 4 κούπες ζάχαρη • Ένα ξύλο κανέλας • Φλούδα πορτοκαλιού για το σερβίρισμα • Καρύδι τριμμένο όσο θέλετε
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=