Page 18 - Οι Κηπουροί του Mega τ. 2 preview

Basic HTML Version

146
Οι κηπουροί του MEGA
Εποχιακά...
και άλλα
Πριν από τον τρύγο
Οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν συνδεθεί εδώ και χρόνια με τα πρωτοβρό-
χια και την εποχή του τρύγου. Λίγες ημέρες νωρίτερα, o αμπελουργός κάνει επανα-
λαμβανόμενες δειγματοληψίες στο αμπέλι του συλλέγοντας ρώγες. Οι ρώγες του
σταφυλιού, που αποτελούν και την πρώτη ύλη του κρασιού, περιέχουν σάκχαρα, ορ-
γανικά οξέα και νερό (πάνω από 70%). Η περιεκτικότητα σε αυτές τις ουσίες εξαρτά-
ται κάθε φορά από την ποικιλία, το υπέδαφος, τις κλιματικές συνθήκες, αλλά και από
τη χρονική στιγμή της ωρίμανσης του σταφυλιού. Τη δειγματοληψία μπορεί να την
κάνει κανείς είτε μόνος του δοκιμάζοντας τις ρώγες είτε πηγαίνοντας το δείγμα σε
κάποιο οινολογικό εργαστήριο, όπου με τη χρήση κατάλληλων οργάνων και συγκε-
κριμένων αναλύσεων μπορεί να προβλεφθεί η πιθανή ημερομηνία του τρύγου, σε συ-
νάρτηση πάντα με τις καιρικές συνθήκες.
Μετά τον τρύγο
Αφού έρθει η κατάλληλη ημερομηνία, ο αμπελουργός θα τρυγήσει όλα τα σταφύλια
και θα τα πάει στο οινοποιείο της περιοχής του. Αν όμως πρόκειται για ερασιτέχνη
αμπελουργό, τότε εκείνος θα τα πατήσει με τη χρήση ειδικών, πλέον, οινοποιητικών
μηχανημάτων, των οποίων το κόστος είναι αρκετά χαμηλό. Από εκεί και έπειτα, ο
αμπελουργός ή ερασιτέχνης φίλος του κρασιού θα πάρει δείγμα από το μούστο του
και θα το πάει την ίδια ημέρα κιόλας στο οινολογικό εργαστήριο της περιοχής του
για περαιτέρω ανάλυση και καθοδήγηση. Η επίσκεψη στο οινολογικό εργαστήριο κρί-
νεται απαραίτητη, καθώς κάθε χρονιά δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Επιπλέον,
πολλές φορές υπάρχουν επιπλοκές στη διαδικασία, όπως ημιτελείς ζυμώσεις, πικρή
γεύση, μυρωδιά αυγού ή το γνωστό σε όλους μας… βαρύ κρασί. Αξίζει να σημειωθεί
εδώ ότι η παλιά λογική που υποστήριζε ότι δεν προσθέτουμε χημικές ουσίες στο
κρασί έχει αρχίσει και ξεπερνιέται, αφού τα σύγχρονα οινολογικά εργαστήρια απαρ-
τίζονται πλέον από οινολόγους με κατάλληλες σπουδές πάνω στα νέα οινολογικά δε-
δομένα. Αρκετά οινολογικά σκευάσματα έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν και επι-
πλέον υπάρχει κατηγοριοποίηση αυτών σε αλλεργιογόνα και μη σκευάσματα.
Η επίσκεψη στο οινολογικό εργαστήριο πρέπει να είναι σχέση γιατρού-ασθενούς.
Επιλογή του κατάλληλου οινολογικού εργαστηρίου και εμπιστοσύνη στον οινολόγο,
λοιπόν, διότι εκείνος είναι που θα εξασφαλίσει το καλό και ελαφρύ κρασί καθ’ όλη τη
διάρκεια του έτους και φέρει την ευθύνη για το τελικό αποτέλεσμα. •
Η Ελλάδα έχει βαθιά παράδοση
στην αμπελουργία και στο κρασί.
Αυτό τον καιρό βρισκόμαστε λοιπόν
και επίσημα στην εποχή του τρύγου.
Το αμπέλι έχει φτάσει στο σημείο
όπου είναι πλέον έτοιμο να μας
δώσει τους καρπούς του. Σε πολλά
μέρη της Ελλάδας ο τρύγος έχει
ήδη ξεκινήσει με τις πρώιμες
ποικιλίες, ενώ ένα μεγάλο μέρος
του αναμένεται να ολοκληρωθεί
μέσα στο μήνα που διανύουμε.
• Κατά την εξαγωγή του
μούστου επιβάλλεται η αφαίρεση των
κοτσανιών (αποβοστρύχωση) του
τσαμπιού, καθώς αυτά είναι επιζήμια
στην τελική γεύση του κρασιού.
• Η παραδοσιακή μέθοδος της σύν-
θλιψης με τα πόδια έχει σχεδόν εγκα-
ταλειφθεί.
INFO
Έφτασε ο τρύγος!