Οι κηπουροί του MEGA
91
Φύτευση στο μποστανάκι σας
1
Εμπλουτίστε το χώμα με κο-
μπόστ.
2
Ανοίξτε έναν μικρό λάκκο με
το χέρι σας.
3
Βγάλτε προσεχτικά το σπορό-
φυτο από το σακουλάκι.
4
Φυτέψτε το, κλείστε την τρύ-
πα με χώμα και πατήστε το
καλά.
5
Επαναλάβετε στην επόμενη
θέση σε απόσταση περίπου
25-30
εκ.
6
Ποτίστε προσεκτικά.
Αν προμηθευτείτε έτοιμα σπορόφυτα από κάποιο φυτώριο, κάντε χώρο
στο μποστανάκι σας για να είναι έτοιμο να τα υποδεχτεί.
Είδη και
ποικιλίες
Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες μα-
ρουλιού. Ενδεικτικά αναφέρουμε κά-
ποιες:
Τύπου Ρομάνα
Είναι αυτά που χρησιμοποιούμε πιο
πολύ στην ελληνική κουζίνα. Έχουν
κεφαλή όρθιας ανάπτυξης, με επίμη-
κες σχήμα και με σκούρο πράσινο
χρώμα.
Σαλάτες
Με χαλαρά φύλλα χωρίς κεφαλή. Εί-
ναι κατσαρά σε αποχρώσεις του
πράσινου.
Λεία κεφαλωτά
Με σφαιρική κεφαλή και φύλλα λεία
και μαλακά.
Άισμπεργκ
Με σφαιρική κεφαλή, όπως τα λεία
κεφαλωτά, αλλά με φύλλα κατσαρά
και τραγανά.
Ιστορικά
στοιχεία
Σύμφωνα με αναφορές σε ιστορικά
βιβλία, η καλλιέργεια του μαρουλιού
ήταν γνωστή από τα ρωμαϊκά χρόνια,
ενώ τόπος καταγωγής του είναι η
Ασία. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει
με το όνομα θρίδαξ και το όνομα
lactuca προέρχεται από τη λατινική
λέξη για το γάλα. Πριν από τη βικτο-
ριανή εποχή το θεωρούσαν παυσίπο-
νο και ηρεμιστικό βότανο. Σε ό,τι
αφορά την καλλιέργειά του, η Αμερι-
κή κρατά τα ηνία με τη μεγαλύτερη
παραγωγή και ακολουθούν η Κίνα και
η Ισπανία.
ΚΟΛΠΑΚΙ
Για να έχουμε όλο το χρόνο παραγωγή, μπορούμε να φυτεύουμε
νεαρά μαρούλια ανά 15 ημέρες.