Οι κηπουροί του MEGA
111
Ποικιλίες
Όταν αγοράζουμε
κεράσια…
Οι ποικιλίες της κερασιάς κατατάσσονται σε δύο μεγάλες
κατηγορίες, με βάση την τραγανότητα της σάρκας τους:
σε σκληρόσαρκες και σε μαλακόσαρκες. Οι πιο γνωστές
ποικιλίες κερασιάς είναι οι εξής:
Τραγανά Εδέσσης
Είναι από τις πιο γνωστές ποικιλίες που καλλιεργούνται
σήμερα. Ο καρπός έχει μεγάλο μέγεθος και σφαιρικό σχή-
μα, η σάρκα είναι κατακόκκινη, συνεκτική και τραγανή.
Ωριμάζει κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Bigarreau Napoleon
Ο καρπός της έχει μεγάλο, σφαιρικό σχήμα και ο φλοιός
της κιτρινωπό χρώμα και ανοιχτό ρόδινο στα σημεία που
τον βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα του καρπού έχει κιτρινωπό
χρώμα, είναι συνεκτική και έχει ελαφριά υπόξινη γεύση.
Φράουλα Βόλου
Η καλλιέργειά της ξεκίνησε από το Πήλιο, απ’ όπου πιθα-
νότατα και κατάγεται. Η σάρκα της είναι λευκή, μετρίως
συνεκτική και ελαφριά υπόξινη. Τα σημεία του φλοιού που
βλέπει ο ήλιος αποκτούν ρόδινη απόχρωση.
Grossa Rossa
Ο καρπός της έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος και έχει σφαι-
ρικό σχήμα έως καρδιόσχημο. Ο φλοιός έχει κιτρινωπό
χρώμα και πιο ρόδινο στα σημεία που βλέπει ο ήλιος. Η
ποικιλία αυτή ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του
Ιουνίου.
Lambert
Ο καρπός έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό έως
καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι βαθυκόκκινος και η σάρκα
είναι κόκκινη και μέτρια συνεκτική. Η ποικιλία αυτή ωριμά-
ζει κατά τα μέσα Ιουνίου.
1.
Προσέχουμε εξωτερικά να είναι λείος ο φλοιός τους
και γυαλιστερός.
2.
Δεν θα πρέπει να έχουν σκισίματα και τραυματισμούς.
3.
Δεν θα πρέπει να είναι μουχλιασμένα ή ζαρωμένα και
αφυδατωμένα.
4.
Θα πρέπει να έχουν το χαρακτηριστικό χρώμα της ποι-
κιλίας τους.
5.
Ιδανικά θα πρέπει να παίρνουμε όση ποσότητα χρειαζό-
μαστε, έτσι ώστε να καταναλώνονται άμεσα, για να είναι
φρέσκα.
6.
Θα πρέπει να τα πλένουμε σχολαστικά προτού τα κατα-
ναλώσουμε.
Απαιτήσεις και φροντίδες
Η καλλιέργεια της κερασιάς έχει ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά
την επικονίασή της. Στους κερασεώνες γίνεται φύτευση διαφο-
ρετικών ποικιλιών έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής γονι-
μοποίηση των ανθέων. Αν θέλουμε να έχουμε μόνο ένα δέντρο
στον κήπο μας το οποίο να καρποφορεί επαρκώς, τότε θα πρέ-
πει να επιλέξουμε και κατάλληλη ποικιλία (αυτογονιμοποιούμε-
νη), που να μη χρειάζεται γονιμοποίηση από τη γύρη άλλων δέ-
ντρων συμβατής ποικιλίας. Η κερασιά είναι ένα αρκετά ανθεκτι-
κό δέντρο στο ψύχος κατά το χειμώνα, αφού φυσιολογικά βρί-
σκεται σε λήθαργο, ενώ το καλοκαίρι προτιμά τα δροσερά κλί-
ματα. Κατάλληλα εδάφη θεωρούνται αυτά που κρατούν ένα ικα-
νοποιητικό ποσοστό υγρασίας, αλλά χαρακτηρίζονται από καλή
αποστράγγιση. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται αυτά που
είναι βαριά, συνεκτικά και με υψηλό ποσοστό σε ασβέστιο. Οι
ανάγκες της κερασιάς σε νερό είναι σχετικά αυξημένες, ιδιαίτε-
ρα το καλοκαίρι, που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Τα πο-
τίσματα πρέπει να ξεκινούν νωρίς την άνοιξη και να συνεχίζο-
νται τους θερινούς μήνες. Με την έλευση του φθινοπώρου και
λίγο προτού αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα της η όμορφη κερασιά,
σταματούν σταδιακά και τα ποτίσματα. Σε ό,τι αφορά τη λίπαν-
ση, επιθυμητή είναι η προσθήκη ενός πλήρους λιπάσματος που
έχει και ιχνοστοιχεία, έτσι ώστε να μπορέσει να έχει πλούσια αν-
θοφορία και κατ’ επέκταση να σχηματίζει ικανοποιητική ποσότη-
τα καρπών.