που εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά
είδη υπηρεσιών και ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας
που αφορά την κύρια δραστηριότητά της, υποχρεούται να εφαρ-
μόζει τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος ισχύει για
κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία.
Η πρώτη σύγχυση…
Μετά την δημοσίευση της αρχικής εγκυκλίου, το Υπουργείο Οι-
κονομικών εξέδωσε νέα ανακοίνωση με διευκρινίσεις σχετικά με
την εφαρμογή της και η οποία αποσαφηνίζει το ποιοι χώροι θεω-
ρούνται χώροι εστίασης και ποια προϊόντα θεωρούνται τυποποιη-
μένα και θα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή. Σύμφωνα με τη
νέα εγκύκλιο (1208/05-11-2011):
1.
Τα τυποποιημένα προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται με βιο-
μηχανική διαδικασία και διατίθενται για ευρεία κατανάλωση στα
σημεία πώλησης παραμένουν στο μειωμένο
συντελεστή 13%. Υπό αυτή την έννοια συνε-
χίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελε-
στή, ως τυποποιημένα είδη διατροφής που
παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση
και παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης
συσκευασμένα, τα σάντουιτς και οι σαλάτες
λαχανικών ή φρούτων, τα οποία είναι αερο-
στεγώς κλεισμένα και φέρουν επί της συ-
σκευασίας τους τις απαιτούμενες ενδείξεις όσον αφορά στα συ-
στατικά τους και στο χρόνο διατηρησιμότητάς τους (ημερομηνία
παρασκευής και ανάλωσης), με την προϋπόθεση ότι δεν προετοι-
μάζονται κυρίως από τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ή αλυσί-
δες καταστημάτων λιανικής πώλησης, αλλά παρασκευάζονται μέ-
σω μιας βιομηχανοποιημένης διαδικασίας και διατίθενται μαζικά
στα σημεία πώλησης. Σε κάθε περίπτωση τα προσυσκευασμένα
ανωτέρω προϊόντα υπάγονται στον κανονικό συντελεστή 23%,
όταν διατίθενται στον τελικό καταναλωτή μετά την αφαίρεση της
συσκευασίας για οποιοδήποτε λόγο, π.χ., ζέσταμα ή ψήσιμο, κα-
θώς και όταν καταναλώνονται επιτοπίως.
2.
Εκτός των τριών περιπτώσεων κατά αποκοπή διαχωρισμού
ανά συντελεστή ΦΠΑ της ενιαίας τιμής που εισπράττουν ξενοδο-
χειακές επιχειρήσεις και λοιπά καταλύματα, για την από μέρους
τους παροχή πολλών υπηρεσιών που αναφέρονται στην ΠΟΛ.
1182/26.8.2011, περαιτέρω γίνεται δεκτό ότι
στην περίπτωση διαμονής με πρωινό και δύο
γεύματα (full board) έναντι ενιαίας τιμής, υπό
την προϋπόθεση ότι δεν είναι εφικτός ο δια-
χωρισμός της αντιπαροχής στους επί μέ-
ρους συντελεστές, το 25% της ενιαίας τιμής
υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ,
ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το
πρωινό και τα δύο γεύματα.
46
'
Στην προσπάθειά τους οι
επιχειρήσεις εστίασης να
αντεπεξέλθουν στη μείωση
των εσόδων, προχωρούν στην
υιοθέτηση νέων τεχνικών
μείωσης κόστους.
FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
story