FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
54
την Παρασκευή και το Σαββάτο και τώρα με την προσθήκη του
Sunday Brunch έχουμε αύξηση και τις Κυριακές.»
Περί αντίδρασης
Σε ερώτηση του περιοδικού για το αν και με ποιο τρόπο θα πρέ-
πει να αντιδράσουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, ο κ. Γιώργος
Ταρσούνας, απαντά: «Εννοείται πως ναι. Μπορεί τα «καφέ» να
έχουν ακόμη κόσμο, οι ταβέρνες όμως περνάνε δύσκολη περίοδο.
Κακώς οι ιθύνοντες τοποθέτησαν όλη την εστίαση στο 23%. Αυτό
είναι απαράδεκτο. Αυτόματα, τα εισαγόμενα προϊόντα έγιναν
ανταγωνιστικά, μειώθηκε η αγοραστική και πιστωτική ικανότητα
των εστιατόρων, μειώθηκε ο αριθμός των υπαλλήλων, κόπηκαν
λειτουργικά έξοδα όπως η μηχανογράφηση της παραγγελίας κ.α.
Αυτά είναι ορισμένες παρατηρήσεις που χαρτογραφούν την τωρι-
νή κατάσταση, τα σημάδια του Οκτωβρίου δεν ήταν ικανοποιητικά,
ειδικά τώρα που ο ελληνικός τουρισμός στηρίζεται στον εγχώριο.
Ο τουρισμός έχει ανάγκη το καλό φαγητό, που είναι δείκτης πο-
λιτισμού και χρήζει ανάλογης προσοχής και όχι εξαθλίωσης.» Μία
άλλη διάσταση στο θέμα δίνει ο κ.Αθανάσιος Τζαγκάτζης ο οποίος
λέει: «Είναι αυτονόητο πως οι εστιάτορες πρέπει να αντιδράσουν
στην υπέρμετρη αύξηση του ΦΠΑ. Ολόκληρος ο κλάδος της
εστίασης δέχεται καθημερινά πλήγμα με την μείωση των πελατών.
Κατ’ επέκταση σημειώνονται αρνητικά αποτελέσματα και σε άλ-
λους τομείς, επί παραδείγματι στο εμπόριο καθότι τα εισαγόμενα
προϊόντα γίνονται ανταγωνιστικότερα.
Παρουσιάζονται περικοπές και μειώσεις στο μισθό των υπαλλή-
λων, καθώς και απολύσεις και μειώσεις προσλήψεων. Αυτά είναι
ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα που σκιαγραφούν την κα-
τάσταση που επικρατεί. Κρίνεται απαραίτητο να υπάρξουν αλλα-
γές, βελτιώσεις και υποστήριξη στο χώρο της εστίασης, που κατ’
επέκταση θα επηρεάσει θετικά και τον τουρισμό μας, καθότι το
φαγητό αποτελεί ζωτικό κομμάτι του τουρισμού.»
Και ο τουρισμός στο χορό…
Οι εξελίξεις στον επισιτιστικό κλάδο επηρεάζουν άμεσα και την
τουριστική βιομηχανία της χώρας, η οποία όπως όλοι αναγνωρί-
ζουν μπορεί να αποτελέσει κύρια, αν όχι την κυριότερη πηγή εσό-
δων της Ελλάδας. Έτσι, προτού ακόμη οριστικοποιηθεί η εφαρμο-
γή του μέτρου, πολλοί τουριστικοί φορείς της χώρας απηύθυναν
εκκλήσεις στην ελληνική βουλή για αναστολή του. Ειδικότερα ο
Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος σε ανακοίνωσή
του (την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΕ κ.
Ανδρέας Ανδρεάδης και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέ-
τσος) στις 6 Ιουνίου 2011, αναφέρει: «Η μετάταξη της εστίασης
και πιθανόν άλλων υπηρεσιών που επηρεάζουν τον τουρισμό στο
συντελεστή 23% όχι μόνο θα εξανεμίσει τα οφέλη που προέκυψαν
από τη μείωση του συντελεστή στη διαμονή, αλλά και, κυρίως θα
μειώσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊό-
ντος για τα επόμενα χρόνια». Στη επιστολή επισημαίνεται επίσης
ότι η αύξηση κατά 10% του συντελεστή στην εστίαση θα αυξήσει
κατά 2-3% το συνολικό κόστος του τουριστικού πακέτου, όταν οι
ανταγωνιστές μας διατηρούν το ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό
τους πακέτο μεταξύ 5% και 7%. Η επιστολή καταλήγει: «Με δεδο-
μένη τη δυνατότητα του τουρισμού να βοηθήσει καθοριστικά στην
έξοδο της χώρας από την κρίση, η Κυβέρνηση πρέπει να προχω-
ρήσει το ταχύτερο στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις κλίμα-
κες 5% για διαμονή και μεταφορά, 10% για σίτιση και 20% για λοι-
πές υπηρεσίες, αντί στη λογική ενός αμφίβολου και πρόσκαιρου
εσόδου να υπονομεύσει μακροχρόνια τον δυναμικότερο μας το-
μέα.» Ομοια είναι η τοποθέτηση και του
Ξενοδοχειακού Επιμελη-
τηρίου Ελλάδος
(ΞΕΕ), για το ίδιο θέμα: «Η αύξηση των έμμεσων
φόρων κατανάλωσης επιβαρύνει το κόστος παραγωγής και υπονο-
μεύει την αναπτυξιακή προσπάθεια. Τομείς της παραδοσιακής οι-
κονομίας, όπως ο τουρισμός που δεν έχουν περιθώρια βελτίωσης
της παραγωγικότητας μέσω της υιοθέτησης τεχνολογικών νεωτε-
ρισμών, πλήττονται ιδιαίτερα από την αύξηση του πληθωρισμού,
ειδικά όταν ο ρυθμός ανόδου των τιμών είναι υψηλότερος από τις
χώρες προέλευσης των τουριστών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι
συντελεστές του ΦΠΑ, θα πρέπει να μειωθούν. Επιπλέον, ο ΦΠΑ
θα πρέπει να παραμείνει στο χαμηλότερο συντελεστή για όλες τις
υπηρεσίες που σχετίζονται με την τουριστική δραστηριότητα συ-
μπεριλαμβανόμενης και της εστίασης, δηλαδή, 6,5% ώστε η χώρα,
να μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστική στην διεθνή τουριστική
αγορά. Από τα προηγούμενα καθίσταται σαφές ότι τα περιθώρια
άντλησης φορολογικών εσόδων έχουν εξαντληθεί. Κάθε προσπά-
θεια αύξησής τους, αποδομεί τον παραγωγικό ιστό και γι’ αυτό
δεν αποδίδει τα αναμενόμενα έσοδα.»
<
story
Ε.Βενιζέλος: «Άδικη η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση»
Μέτρο «αναγκαίο προσωρινά, άλλα
ούτε δίκαιο, ούτε λογικό» χαρακτήρι-
σε την αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση και
τα αναψυκτικά ο υπουργός Οικονο-
μικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βε-
νιζέλος, σε συνέντευξή του σε ρα-
διοσταθμό, μίλησε για επανεξέταση
του ζητήματος στο νέο φορολογικό
που καταρτίζεται, τονίζοντας όμως
ότι «στην κατάσταση που είμαστε
πρέπει να είμαστε συνεπείς» αναφε-
ρόμενος στη σχετική υποχρέωση
που απορρέει από το Μεσοπρόθε-
σμο, όπου έχουν προβλεφθεί έσοδα
300 εκατ. ευρώ για φέτος και 700
εκατ. ευρώ για το 2012 από τη συ-
γκεκριμένη πηγή.
Επίσης συνάρτησε την όποια μείωση
των συντελεστών με βελτίωση των
εισπράξεων από ΦΠΑ που σήμερα
διαφεύγουν, αφού «όταν ο ΦΠΑ δεν
εισπράττεται κάποιοι επιβαρύνονται
με υψηλότερο συντελεστή». «Εφόσον
συμφωνήσουμε σε ένα απλό μηχανι-
σμό είσπραξης του ΦΠΑ, μπορούμε
να μιλήσουμε για συντελεστές» είπε
ο υπουργός παραπέμποντας στο
διάλογο για την αναμόρφωση του
φορολογικού. Το γεγονός ότι ο συ-
ντελεστής ΦΠΑ στο 23% στην εστία-
ση είναι ιδιαίτερα... «αλμυρός» παρα-
δέχθηκε μιλώντας σε ραδιοφωνικό
σταθμό ο υπουργός Οικονομικών
Ευάγγελος Βενιζέλος, αφήνοντας
ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίη-
σης της επίμαχης απόφασης που θα
υλοποιηθεί από το Σεπτέμβριο.
Όπως τόνισε, κατανοεί πως ο ΦΠΑ
στο 23% είναι υψηλός για την εστία-
ση, αλλά πρέπει η χώρα να είναι συ-
νεπής σε όσα συμφώνησε.
Όπως πρόσθεσε πάντως, το θέμα θα
εξεταστεί στον διάλογο για το εθνικό
φορολογικό, καθώς και το θέμα των
μηχανισμών είσπραξης αφού «όταν ο
ΦΠΑ δεν εισπράττεται κάποιοι επι-
βαρύνονται με υψηλότερο συντελε-
στή».