Page 57 - FS108_free

SEO Version

ή με πιο εμπορικούς όρους, με τους υπάρ-
χοντες και δυνητικούς πελάτες του. Συχνά
είναι αδύνατον να καταλάβει κανείς αν έχει
προσλάβει συγγραφείς-φαντάσματα ή ενη-
μερώνει ο ίδιος τους λογαριασμούς του,
εκτός και αν ο ίδιος επιλέξει να το κοινοποι-
ήσει. Είναι και αυτό στο παιχνίδι της... κοι-
νωνικής επικοινωνίας. Ορισμένοι από τους
μεγαλύτερους chef του πλανήτη μοιράζο-
νται με τους θαυμαστές τους τα πάντα,
από τα πολύ σοβαρά ως τα πολύ... καθημε-
ρινά. Νέες συνεργασίες, αμείλικτες απα-
ντήσεις σε θέματα που τους αφορούν σε
προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο δίνο-
νται σε πραγματικό χρόνο. Πολλοί chefs σε
όλο τον κόσμο, έχουν αγκαλιάσει τα κοινω-
νικά μέσα δικτύωσης καθώς τους επιτρέ-
πουν ακόμη και με μία λέξη ή μία φωτογρα-
φία να φθάνουν στη στιγμή στις οθόνες
εκατομμυρίων θαυμαστών. Όσο πιο συχνά
οι chefs ανανεώνουν τους λογαριασμούς
τους, τόσο πιο στενή σχέση «καλλιεργούν»
με τους θαυμαστές τους.
Παρακολουθώντας τους
chefs…
Ένας από τους chefs, των οποίων το λο-
γαριασμό εντόπισε το «Food Service» στο
Twitter, είναι ο Jamie Oliver. Ο βρετανός
chef, γνωστός για τη δράση του αναφορικά
με την υγιεινή διατροφή των παιδιών, χρη-
σιμοποιεί το Twitter για να επικοινωνεί τα-
κτικά με τους θαυμαστές του αλλά και με
τις νοικοκυρές οι οποίες προσπαθούν να
μεταφέρουν τις συμβουλές του στην κουζί-
να τους. Ο Οliver, χρησιμοποιεί το Twitter
για να δίνει νέες συνταγές, αλλά και συμ-
βουλές στους περισσότερους από
1.500.000 followers. Για παράδειγμα, στις
10 Οκτωβρίου o chef μοιράστηκε με τους
θαυμαστές του τη στιγμή που εμπνεύστηκε
μια νέα συνταγή για μπιφτέκι αγελάδας
γράφοντας στον «τοίχο» του: «Mόλις μου
ήρθε μία καταπληκτική ιδέα για την Παρα-
σκευή εξαιρετικού μπέργκερ αγελάδας! Η
συνταγή ακολουθεί». Από την άλλη, θέλο-
ντας να δείξει και μία άλλη πτυχή του χα-
ρακτήρα του, ο Βρετανός chef στις 15
Οκτωβρίου ενημέρωσε τους followers του
για μία εξαιρετική ανατολή του ηλίου, ανε-
βάζοντας ταυτόχρονα στον τοίχο του μία
σχετική φωτογραφία από το κινητό του.
Άλλοι chefs πάλι χρησιμοποιούν το
Twitter προκειμένου να περιγράψουν τις
καθημερινές τους δραστηριότητές τους και
τις οικογενειακές τους στιγμές, δίνοντας
λεπτομέρειες για το πού βρίσκονται κάθε
λεπτό της ημέρας. Παράλληλα όμως δεν
ξεχνούν να προβάλουν και τη δουλειά
τους. Ένας εξ αυτών είναι και o Gordon
Ramsay, ο γνωστός από τη Σκωτία «αθυρό-
στομος» διεθνούς φήμης chef, ο οποίος
στο Twitter έχει περίπου 17.000 ακόλου-
θους (στον ένα μόνο λογαριασμό του κα-
θώς ο συγκεκριμένος chef έχει περισσότε-
ρους από τρεις λογαριασμούς στο Twitter).
Ο chef, με τα 14 αστέρια Michelin και με
αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές στο ενερ-
γητικό του όπως το Ηell’s Kitchen, Τhe F
Word, Ramsay’s Best Restaurant και
Ramsay’s Kitchen Nightmares δεν φαίνεται
να ανανεώνει συχνά τον τοίχο του.
Όταν όμως επιθυμεί να «ανεβάσει» ειδή-
σεις και σχόλια στο Twitter, αυτά αφορούν
στη δουλειά του τόσο στα εστιατόρια όσο
και στην τηλεόραση, ενώ δεν ξεχνά να σχο-
λιάσει και την επικαιρότητα. Πρόσφατα, ο
αλαζόνας για πολλούς chef ενημέρωσε
τους ακόλουθούς του στο Twitter ότι θα
μαγειρέψει στη γυναίκα του δείπνο και θα
καθαρίσει το φούρνο μικροκυμάτων!
Αντίθετα, σε κάποια άλλη στιγμή μάλλον
αυτοκριτικής ο Ramsay γράφει στο Twitter:
«Νομίζω ότι ο φετινός κύκλος του Hell’s
Kitchen ήταν για τα σκουπίδια». Σε άλλη
του ενημέρωση και σε μια στιγμή μάλλον
αυτοθαυμασμού αυτή τη φορά, ο Ramsay
δηλώνει ευθαρσώς ότι: «Είμαι ο καλύτερος
chef στον κόσμο, βραβευμένος με αστέρια
Michellin και το φαγητό μου είναι απλώς
υπέροχο».
Επίσης, στους chefs, που χρησιμοποιούν
το Twitter για την επικοινωνία με το ευρύ κοι-
νό αλλά και για την προβολή της δουλειάς
τους συμπεριλαμβάνεται και ο Bobby Flay,
ιδιοκτήτης και executive chef δώδεκα εστια-
τορίων στις ΗΠΑ αλλά και με μεγάλη τηλεο-
πτική καριέρα στο ενεργητικό του. Ο διάση-
μος chef είναι μεταξύ εκείνων των χρηστών
του Twitter που αρέσκονται να παρέχουν
συμβουλές μαγειρικής μέσω αυτού. Έτσι,
στις 15 Οκτωβρίου, το Food Service βρίσκει
τον Bobby Flay να προσφέρει στους ακό-
λουθούς του μία νέα συνταγή για πολέντα
με παρμεζάνα. Την ίδια στιγμή ο chef πλη-
ροφορεί τους followers του ότι προσγειώθη-
κε στο Las Vegas όπου θα υπογράψει αντί-
τυπα του καινούριου του βιβλίου. Ο Emeril
Lagasse, ο Αμερικανός chef βραβευμένος
με το «James Beard Award», συγγραφέας,
τηλεπαρουσιαστής και ιδιοκτήτης εστιατο-
ρίων με ετήσια έσοδα περίπου στα 150 εκα-
τομμύρια δολάρια, κάνει tweets (ανακοινώ-
σεις στο Twitter) φέρνοντας τους followers
του (360.000 περίπου) ακόμα πιο κοντά στον
ίδιο. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Lagasse
μοιράζεται με τους ακόλουθούς του τις οι-
κογενειακές του στιγμές όπως για παρά-
FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
57
Ο Βρετανός Jamie Oliver θεωρείται από τους πλέον δημοφιλείς chef στο Twitter συγκεντρώνοντας
1.500.000 ακόλουθους (followers).