που παράγονται και έχουν συ-
ντελέσει στο να συγκαταλέγε-
ται η Ισπανία στις σπουδαιότε-
ρες οινοπαραγωγικές χώρες
του κόσμου.
Νομοθεσία
Όπως σε όλες τις χώρες της
Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και
στην Ισπανία, τα κρασιά κατα-
τάσσονται σε δύο μεγάλες κα-
τηγορίες, στους Επιτραπέζιους
Οίνους και στους Οίνους Ποιό-
τητας. Οι επιτραπέζιοι οίνοι πε-
ριλαμβάνουν τις υποκατηγο-
ρίες Vino de Mesa (αντίστοιχο
του Επιτραπέζιου Οίνου) και
Vino de la Tierra (Τοπικοί Οί-
νοι–ΠΓΕ). Οι Οίνοι Ποιότητας
περιλαμβάνουν τέσσερις υπο-
κατηγορίες: Vinos de Calidad
con Indicaciόn Geogrάf ica
–VCIG (νέα κατηγορία περιο-
χών που φέρουν αυτή την έν-
δειξη προτού πάνε στην κατη-
γορία DO), Denominaciόn de
Origen–DO (Ονομασία Προέ-
λευσης–περισσότερες από 65
DO), Denominaciόn de Origen
Calificada–DOCa (Ονομασία
Προέλευσης Προστατευόμενη)
και Vino de Pago (δίνεται σε
συγκεκριμένα κτήματα που πα-
ράγουν εξαιρετικά κρασιά από
ιδιόκτητα αμπέλια). Εκτός από
τις κατηγορίες οίνων, τα ισπα-
νικά κρασιά φέρουν διάφορες
ενδείξεις ανάλογα με τη διάρ-
κεια της παλαίωσης. Τα κρασιά
με την ένδειξη Joven είναι κρα-
σιά τα οποία έχουν ωριμάσει
σε βαρέλια για μικρό χρονικό
διάστημα προτού εμφιαλωθούν
ή δεν έχουν ωριμάσει καθόλου
σε βαρέλια, ενώ πρέπει να κα-
ταναλώνονται φρέσκα. Πρόκει-
ται για καθημερινά κρασιά που
μοιάζουν στο στυλ με τα Beau-
jolais της Γαλλίας. Τα ερυθρά
κρασιά Cr ianza πρέπει να
έχουν ωριμάσει 24 μήνες, εκ
των οποίων οι έξι σε βαρέλια
χωρητικότητας έως 330 λίτρα,
τα Reserva έχουν διάρκεια ωρί-
μανσης συνολικά 36 μήνες με
12 τουλάχιστον μήνες παραμο-
νή σε βαρέλια και τα Gran
Reserva με 60 μήνες ωρίμαν-
σης συνολικά και παραμονή σε
βαρέλια κατ’ ελάχιστον 18 μή-
νες. Τα λευκά και ροζέ Crianza
πρέπει να ωριμάζουν συνολικά
12 μήνες, τα Reserve 24 μήνες
και τα Gran Reserve 48 μήνες
με τουλάχιστον έξι μήνες πα-
ραμονής τους σε βαρέλια και
για τις τρεις κατηγορίες. Ο
ελάχιστος χρόνος παλαίωσης
μπορεί να διαφέρει λίγο σε κά-
ποιες περιοχές, για παράδειγ-
μα, στη Rioja και στο Priorat.
Ποικιλίες
Στην Ισπανία υπάρχουν πε-
ρισσότερες από 600 διαφορε-
τικές ποικιλίες, εκ των οποίων
οι 20 καταλαμβάνουν το μεγα-
λύτερο μέρος του αμπελώνα.
Η ερυθρή ποικιλία Tempranillo,
που συχνά καλείται Cencibel ή
Tinto Fino, θεωρείται ως η κα-
λύτερη και διασημότερη ποικι-
λία. Η Tempranillo εμφανίζει
βαθύ χρώμα, αρώματα φράου-
λας, δαμάσκηνου, μπαχαρικών,
δέρματος και καπνού, μέτρια
προς χαμηλή οξύτητα, υψηλό
αλκοόλ και έχει μεγάλη δυνα-
τότητα παλαίωσης. Η Garna-
cha (το Grenache της Γαλλίας)
είναι η πιο πολυφυτεμένη ερυ-
θρή ποικιλία. Εμφανίζει μέτριο
χρώμα, υψηλό αλκοόλ και συ-
χνά χρησιμοποιείται για την
παραγωγή ροζέ κρασιών. Το
Graciano δίνει κρασιά με βαθύ
κόκκινο χρώμα, πολύ έντονα
αρώματα, γεμάτο σώμα και
ταννίνες και μεγάλη δυνατότη-
τα παλαίωσης. Η ερυθρή Cari-
nena (Carignan στην Γαλλία) ή
Mazuelo, όπως αλλιώς λέγεται,
παρουσιάζει βαθύ χρώμα και
υψηλά επίπεδα οξύτητας και
ταννινών. Το Monastrell (Mour-
vedre), μία ακόμη διαδεδομένη
ερυθρή ποικιλία, δίνει κρασιά
με βαθύ χρώμα, έντονα αρώ-
ματα μπαχαρικών, σχετικά
υψηλό αλκοόλ και υψηλό επί-
πεδο ταννινών. Από τις λευκές
ποικιλίες, η Airen που καταλαμ-
βάνει το 25% της καλλιεργήσι-
μης έκτασης (και είναι η πιο
πολυφυτεμένη ποικιλία παγκο-
σμίως, παρ’ όλο που καλλιερ-
γείται μόνο στην Ισπανία – και
κυρίως στην La Mancha), χρη-
σιμοποιείται ευρέως ως οίνος
βάσης για την παραγωγή των
μπράντι , αλλά και άλλων
απλών καθημερινών κρασιών.
Η Viura ή Macabeo δίνει κρα-
σιά με φρουτώδη αρώματα και
μέτρια οξύτητα. Η Parellada,
όταν καλλιεργείται σε φτωχά
εδάφη, παράγει κρασιά υψη-
λής ποιότητας με έντονα αρώ-
ματα μήλων. Τo Albarino, που
αγαπά τα ψυχρά κλίματα, πα-
ρουσιάζει έντονα αρώματα
εσπεριδοειδών, αλλά και άλ-
λων φρούτων με μέτριο αλκο-
όλ, τραγανή οξύτητα και σχετι-
κή δυνατότητα παλαίωσης. Η
Malvasίa δίνει πλούσια και γε-
μάτα λευκά ξηρά, αλλά και
γλυκά κρασιά. Το Verdejo πα-
ράγει αρωματικά κρασιά με
έντονη φυτικότητα, γεμάτο σώ-
μα και δυνατότητα παλαίωσης.
Tα Palomino και Pedro Jime-
nez είναι λευκές ποικιλίες που
το
κρασί
στο
εστιατόριο
FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
67
Τα κρασιά με την ένδειξη Joven είναι κρασιά τα οποία έχουν ωριμάσει σε βαρέλια για μικρό χρονικό διάστημα
προτού εμφιαλωθούν ή δεν έχουν ωριμάσει καθόλου σε βαρέλια, ενώ πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα.