χρησιμοποιούνται περισσότερο
για την παραγωγή των ξηρών
και γλυκών ενισχυμένων κρα-
σιών. Οι διεθνείς ποικιλίες κερ-
δίζουν έδαφος τα τελευταία
χρόνια σε πολλές περιοχές της
Ισπανίας. Από αυτές οι σημα-
ντικότερες είναι οι λευκές
Chardonnay και Sauvignon
Blanc και οι ερυθρές Cabernet
Sauvignon, Syrah και Merlot.
Περιοχές
n
Upper Ebro:
Η Rioja (Ριόχα),
που αποτελεί την πιο γνωστή
και ιστορική περιοχή της Ισπα-
νίας, πήρε το όνομά της από
τον ποταμό (rio) Οja. Η περιοχή
εκτείνεται στο βορειοανατολι-
κό τμήμα της χώρας γύρω από
την πόλη Λογκρόνο και χωρίζε-
ται σε τρεις ζώνες: Τις Rioja
Alta, Rioja Alavesa και Rioja
Baja. Όταν η φυλλοξήρα κατέ-
στρεψε τους αμπελώνες του
Μπορντό, πολλοί από τους πα-
ραγωγούς και τους εμπόρους
στράφηκαν στη Rioja, φέρνο-
ντας μαζί τους και την τεχνο-
γνωσία τους. Τα κρασιά που
φέρνουν την ένδειξη Rioja
DOCa μπορούν να είναι τόσο
ερυθρά όσο και ροζέ ή λευκά.
Όμως, τα ερυθρά είναι αυτά
που κυριαρχούν στην περιοχή
και έβαλαν την Ισπανία στον
παγκόσμιο χάρτη των ξηρών
κρασιών. Οι ποικιλίες που αρχι-
κά επιτρέπονταν, ήταν οι ερυ-
θρές Tempranillo, Garnacha,
Graciano και Mazuelo και τρεις
λευκές, οι Viura, Garnacha
Blanca και Malvasίa. Από το
2007 σε αυτές προστέθηκαν η
ερυθρή Maturana Tinta και οι
λευκές Temprani l lo Blanco,
Maturana Blanca, Turruntes
Verdejo, Chardonnay και Sau-
vignon Blanc. Τα περισσότερα
κρασιά είναι χαρμάνια των πα-
ραπάνω ποικιλιών με το Tem-
pranillo (η πιο τυπική ποικιλία
της Rioja), καταλαμβάνοντας
το 75% των αμπελώνων της πε-
ριοχής, να κυριαρχεί στα ερυ-
θρά και τη Viura στα λευκά.
Παραδοσιακά τα ερυθρά κρα-
σιά αφήνονταν να ωριμάζουν
για πολλά χρόνια σε μεγάλα
και παλιά δρύινα βαρέλια, εμ-
φανίζοντας μέτριας έντασης
χρώμα, με οξειδωτικό χαρα-
κτήρα και αρώματα που θυμί-
ζουν δέρμα, καραμέλα και
φράουλα. Αρκετοί παραγωγοί
εξακολουθούν να παράγουν
κρασιά τέτοιου τύπου.
Στη μοντέρνα εκδοχή της
Rioja τα κρασιά αφήνονται να
ωριμάσουν για συντομότερο
διάστημα σε νέα βαρέλια και
περισσότερο στη φιάλη. Έτσι,
ο οξειδωτικός χαρακτήρας δί-
νει τη θέση του στα φρουτώδη
αρώματα που θυμίζουν φράου-
λα και δαμάσκηνο, καθώς και
στα αρώματα από τη νέα δρυ,
όπως η βανίλια, η καρύδα και ο
καπνός. Τα «παραδοσιακά»
λευκά κρασιά ωριμάζουν για
εκτεταμένη περίοδο σε δρύινα
βαρέλια, αποκτώντας βαθύ
χρυσό χρώμα και αρώματα ξη-
ρών καρπών, γης και εσκεμμέ-
νης οξείδωσης. Τα μοντέρνα
κρασιά ζυμώνονται και ωριμά-
ζουν σε ανοξείδωτες δεξαμε-
νές και εμφιαλώνονται νεαρά,
ώστε να διατηρηθεί η φρεσκά-
δα και ο φρουτώδης χαρακτή-
ρας τους. Χαρακτηριστικά πα-
ραδείγματα αξιόλογων παρα-
γωγών είναι οι Marques de
Murrieta, Marques de Riscal,
Caceres, Finca Al lende και
Roda, που εισάγονται στην
Ελλάδα, καθώς και οι Allende,
Artadi και La Rioja Alta.
Η Navarra (DO) που βρίσκε-
ται ανατολικά της Rioja, στους
πρόποδες των Πυρηναίων, πα-
ραδοσιακά φημιζόταν για υψη-
λόβαθμα ροζέ κρασιά από
Garnacha που οξειδώνονταν
γρήγορα. Οι επενδύσεις που
έχουν σημειωθεί τόσο στους
αμπελώνες όσο και στα οινο-
ποιεία έχουν αλλάξει το σκηνι-
κό, δίνοντας έμφαση στην πα-
ραγωγή ποιοτικών ερυθρών
κρασιών από Garnacha, με τη
συμμετοχή ποικιλιών, όπως το
Cabernet Sauvignon, το Merlot
και το Temprani l lo. Τα ροζέ
κρασιά εξακολουθούν να είναι
σημαντικά για την περιοχή, αλ-
λά παρασκευάζονται σε πιο
ελαφρύ και φρέσκο ύφος. Τα
λευκά κρασιά αποτελούν μόνο
το 5% της παραγωγής και συ-
νήθως χρησιμοποιείται η Viura,
ενώ οι φυτεύσεις Chardonnay
αυξάνονται συνεχώς. Σημαντι-
κοί παραγωγοί της περιοχής εί-
ναι οι Ochoa, Nekeas και Pa-
lacio de la Vega.
To Somontano (DO), που το
όνομά του σημαίνει «κάτω από
τα βουνά», βρίσκεται στους
πρόποδες των Πυρηναίων, βό-
ρεια της πόλης Σαραγόσα.
Εκτός από το Tempranillo, την
Garnacha και το Macabeo, ση-
μαντική είναι και η παρουσία
των ερυθρών διεθνών ποικι-
λιών Cabernet Sauvignon, Mer-
lot και Pinot Noir, καθώς και
των λευκών Chardonnay, Che-
nin Blanc και Gewurtzraminer,
τα οποία έχουν αντικαταστήσει
τα παραδοσιακά ερυθρά και
ροζέ κρασιά από τοπικές ποικι-
λίες. Οι Enate, Bodegas Piri-
neos και Vinas del Vero εκμε-
ταλλεύονται όλη την οινοπαρα-
γωγή της περιοχής.
n
Catalunia:
Το Penedes (DO)
που βρίσκεται νοτιοδυτικά της
Βαρκελώνης, παρουσίασε ιδι-
αίτερη ανάπτυξη στον αμπε-
λoοινικό τομέα τις δεκαετίες
του ’60 και του ’70, με πρωτο-
πόρο τον παραγωγό Miguel
Torres. Στα πιο ζεστά μέρη της
περιοχής παράγονται πλούσια
ερυθρά κρασιά από Monastrel
και Garnacha, με τα τελευταία
χρόνια να αυξάνεται η παρα-
γωγή κρασιών από Tempra-
nillo, Cabernet Sauvignon, Ca-
bernet Franc και Merlot. Στις
πιο κρύες περιοχές καλλιερ-
γούνται ποικιλίες, όπως οι λευ-
κές Chardonnay, Riesl ing,
Gewurtzraminer και Sauvignon
Blanc, καθώς και η ερυθρή Pi-
not Noir.
Στο Penedes, παράγεται το
μεγαλύτερο ποσοστό των περί-
φημων αφρωδών κρασιών Ca-
va με τη χρήση παραδοσιακών
μεθόδων, ενώ στην παραγωγή
τους αξιοποιούνται οι τοπικές
λευκές ποικιλίες Macabeu,
Xarel–lo και Parellada και το
Chardonnay. Το Pinot Noir και
το Trepat χρησιμοποιούνται για
τις μικρές ποσότητες ροζέ
Cava που παράγονται. Τα κρα-
σιά πρέπει να παραμείνουν στη
φιάλη με τις οινολάσπες για
τουλάχιστον εννέα μήνες για
τα απλά κρασιά, ενώ γι’ αυτά
με την ένδειξη Gran Reserva
απαιτούνται 30 μήνες παραμο-
νής. Οι περισσότερες Cava εί-
ναι ξηρές, με χαμηλή οξύτητα,
μέτριο αλκοόλ με γήινα και
φρουτώδη αρώματα, ενώ λίγα
FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
68
το
κρασί
στο
εστιατόριο
Στο Penedes, παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό των περίφημων αφρω-
δών κρασιών Cava με τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων,