ποιώντας τις προκλήσεις
(Maximizing
opportunities-Minimizing challenges). Στο
εν λόγω άρθρο, ο Müller «προβλέπει» τις
τάσεις που κατά τη γνώμη του θα επικρα-
τήσουν το προσεχές διάστημα στην εστια-
τοριακή σκηνή. Όπως υποστηρίζει ο συγ-
γραφέας, η πολυπλοκότητα του περιβάλ-
λοντος είναι αδιαμφισβήτητη και αυτός εί-
ναι ο λόγος που οι επιχειρήσεις θα πρέπει
να δρουν (ή να αντιδρούν) άμεσα προκει-
μένου να προσαρμόζονται στις συνεχώς
μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ο ίδιος αναφέ-
ρει επίσης: «Συχνά οι καταναλωτές μας
ρωτούν γατί τα πράγματα δεν μπορούν να
είναι όπως ήταν παλαιότερα. Η αλήθεια εί-
ναι ότι τα πράγματα δεν μπορούν να μεί-
νουν ίδια γιατί σήμερα ο κόσμος αλλάζει
σε μόλις 24 ώρες. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει
και άλλη μια αλήθεια: Tα πράγματα συνεχί-
ζουν να ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ίδια, καθώς οι αλλαγές
αυτές σε όλο τον κόσμο είναι τόσες πολλές
που δύσκολα μπορούν να τις αντιληφθούν
όλοι σε καθημερινή βάση. Ραγδαίες αλλά
δύσκολα αντιληπτές αλλαγές για μένα ση-
μαίνει ότι εμείς ως επαγγελματίες του κλά-
δου εστίασης, πρέπει να εξετάσουμε το
πώς οι μακροπρόθεσμες τάσεις σε αυτόν
θα δημιουργήσουν πολλαπλά οφέλη για τις
επιχειρήσεις».
Όσον αφορά στις προβλέψεις του πρύ-
τανη της Βοστόνης για τη μαζική εστίαση
αυτές είναι οι ακόλουθες:
n
Aσύρματη τεχνολογία:
Οι κάθε τύπου
ασύρματες τεχνολογίες θα είναι για τον
Μüller ένας καταλυτικός παράγοντας στην
εξέλιξη των επισιτιστικών επιχειρήσεων με
τους καταναλωτές να αποκτούν περισσότε-
ρο έλεγχο στο εν λόγω περιβάλλον.
n
Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα:
Ο
Müller θεωρεί ότι η λύση στην έλλειψη τρο-
φίμων και στον συνεχώς αυξανόμενο πλη-
θυσμό, είναι τα γενετικά μεταλλαγμένα εί-
δη διατροφής. Από την άλλη, ο συγγραφέ-
ας προβλέπει ότι η έρευνα για τα μεταλ-
λαγμένα τρόφιμα θα συνεχίσει να υφίστα-
ται πολιτικές πιέσεις καθώς με αυτή τη νέα
διατροφική πρόταση αναμένεται να απαγο-
ρευθούν τα χημικά πρόσθετα στα τρόφιμα.
n
Κλίμα:
Ουσιαστικά, εδώ ο Müller, μιλά
για αλλαγές στη διεθνή κοινότητα οι οποίες
θα προκύψουν από την έλλειψη βασικών
τροφίμων, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει
ως μια αναμενόμενη για το 2012 πρόκληση
για όλη την υφήλιο. Σύμφωνα με τον
Müller, μια μεγάλη διατροφική κρίση θα λά-
βει χώρα το 2012, η οποία θα συντελέσει,
στο να κατανοήσουν οι ηγέτες των χωρών
ότι η διαχείριση της διάθεσης των τροφί-
μων θα πρέπει να γίνει με συνεργασία όλων
των κρατών και όχι ανά χώρα.
n
Αστικές μικροκαλλιέργειες:
Ο συγ-
γραφέας προβλέπει την δημιουργία φάρ-
μες μικρού μεγέθους μέσα σε πόλεις τη
διαχείριση των οποίων θα έχουν οι τοπικές
διοικήσεις. Απώτερος στόχος αυτής της
κατά κάποιο τρόπο επιχειρηματικής ιδέας
είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
αλλά και η αξιοποίηση και αναβάθμιση υπο-
βαθμισμένων αστικών περιοχών. Σε πλήρη
ανάπτυξη και λειτουργία αναμένεται να εί-
ναι τέτοιου τύπου φάρμες μέχρι το 2020 σε
πόλεις όπως είναι το Lagos, το Detroit, το
Μεξικό, η Μανίλα, η Μόσχα και το Κάιρο.
n
Υδατοκαλλιέργεια:
Για το συγγραφέα,
αυτή η μορφή καλλιέργειας θα εξελιχθεί σε
ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο διε-
θνώς. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο ίδιος:
«Τα βιοκαύσιμα που παράγονται από τα
απορρίμματα μέσω των υδατοκαλλιεργει-
ών, θα χρησιμοποιούνται για την ενεργεια-
κή τροφοδότησή τους. Έτσι, πολύ σύντο-
μα, αυτές οι καλλιέργειες θα είναι πλήρως
αυτοσυντηρούμενα συστήματα που δεν θα
επιβαρύνουν το περιβάλλον».
n
Σύγκλιση της προσφοράς:
Λόγω της
εξέλιξης της τεχνολογίας, οι περιορισμοί
που τίθενται στη διανομή των προϊόντων
στο τμήμα των logistics, φαίνεται να προ-
σπερνιούνται. Ο Μüller «βλέπει» ότι σύντο-
μα, η παραπάνω εξέλιξη θα συντελέσει στη
δημιουργία ενός νέου τύπου αγροτικών συ-
νεταιρισμών με πιο εμπορικά χαρακτηριστι-
κά τα οποία θα διαθέτουν προς πώληση
στην αγορά φρέσκα προϊόντα.
n
Άνιση κατανομή του πλούτου:
Για τον
Müller, η τάση αυτή αφορά στην περαιτέρω
εξάπλωση και επέκταση της ταχείας εστία-
σης ενώ κάνει διάκριση σε καταναλωτές
φτωχούς σε διαθέσιμο χρόνο και πλούσι-
ους σε διαθέσιμο χρόνο. Όπως δηλώνει ο
ίδιος οι καταναλωτές της πρώτης κατηγο-
ρίας θα εξυπηρετούνται από τα εστιατόρια
γρήγορης εστίασης ενώ της δεύτερης από
τα κλασικά εστιατόρια πολυτελείας.
n
Εναλλακτικές πηγές ενέργειας:
Αέ-
ρας, υδρογόνο, νερό και ήλιος σύμφωνα
με τον Müller είναι μία ευκαιρία για ανάπτυ-
ξη στο άμεσο μέλλον σε όλους τους κλά-
δους της οικονομίας στο διεθνές περιβάλ-
λον.
<
FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
75
H Αnuga το 2013
H διεξαγωγή της επόμενης έκθεσης Anuga έχει
προγραμματιστεί στην Κολωνία της Γερμανίας
από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου 2013.
Σημείωση:
Το πλήρες κείμενο της μελέτης είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα:
http://www.cafe-
future.net/ebooks/anuga2011/flipviewerxpress.html