FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
8
πλάνο
Σε πρόσφατο δημοσίευμα του
αμερικανικού περιοδικού Na-
tion’s Restaurant News, γίνεται
εκτενής αναφορά στη μεσογει-
ακή κουζίνα και στην επικράτη-
ση αυτής στη διεθνή αγορά
της μαζικής εστίασης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευ-
μα, οι καταναλωτές σήμερα
φαίνεται να στρέφουν το εν-
διαφέρον τους στα παραδο-
σιακά μενού, στα οποία συν-
δυάζουν τη γεύση με την υγιει-
νή διατροφή.
Η Mary Chapman, διευθύντρια
της Technomic Inc, της εται-
ρείας που εκπόνησε την εν λό-
γω έρευνα, δηλώνει χαρακτη-
ριστικά: «Με βάση την έρευνά
μας, διαπιστώνουμε ότι πλέον
κάθε τύπου εστιατόρια, προ-
σθέτουν στα εδεσματολόγιά
τους, στοιχεία από τη μεσογει-
ακή κουζίνα. Εκτιμούμε ότι αυ-
τή η τάση θα συνεχισθεί και θα
ενταθεί, καθώς η ευαισθητο-
ποίηση των καταναλωτών για
την υγιεινή διατροφή αυξάνε-
ται». Μεταξύ των ευρημάτων
της έρευνας της Technomic
Inc για τη μεσογειακή διατρο-
φή περιλαμβάνονται ακόμη τα
εξής:
n
Eξι στους δέκα ερωτηθέντες
υποστηρίζουν ότι θα προτι-
μούσαν να παραγγείλουν ένα
μενού το οποίο θα αποτελού-
νταν από μεσογειακά πιάτα.
n
Για το 2010, τα εστιατόρια
με ελληνική, ισπανική και ανα-
τολίτικη κουζίνα έχουν αυξήσει
τις πωλήσεις τους κατά 1,7%
σε σύγκριση με το 2009.
n
Τα αμερικανικά εστιατόρια
στο σύνολό τους, δηλώνουν
ότι προτιμούν να χρησιμοποι-
ούν πρώτες ύλες οι οποίες
έχουν τις ρίζες τους στη μεσο-
γειακή κουζίνα, όπως είναι το
ελληνικό γιαούρτι. Παράλλη-
λα, πιάτα όπως είναι η ελληνι-
κή χωριάτικη σαλάτα εμφανί-
ζονται τακτικότερα στα εδε-
σματολόγια των εστιατορίων.
n
HΠΑ
Η Μεσογειακή διατροφή στα μενού του κόσμου!
Ο μπακαλιάρος είναι το πιο δη-
μοφιλές ψάρι στη χώρα των
Βάσκων με τους Ισπανούς να
καταναλώνουν περισσότερα
από τέσσερα κιλά ο καθένας
ετησίως. Όμως, όπως υποστη-
ρίζει πρόσφατο δημοσίευμα σε
ισπανική εφημερίδα, οι Ισπανοί
φαίνεται να εξαπατήθηκαν σε
ό,τι αφορά το είδος του ψαρι-
ού που κατανάλωναν. Συγκε-
κριμένα, επιστημονική έρευνα
που εκπόνησε η διεθνής επι-
τροπή των ερευνητών-δημο-
σιογράφων (International Con-
sortium of Investigative Journa-
lists), υποστηρίζει ότι ένα στα
δέκα ψάρια που πωλήθηκαν σε
ισπανικά σουπερμάρκετ, έφε-
ραν ψευδή σήμανση. Έτσι, τα
αλιεύματα που οι έμποροι υπο-
στήριζαν ότι άνηκαν στην κατη-
γορία του μπακαλιάρου, στην
πραγματικότητα ήταν γατόψα-
ρα από το Βιετνάμ και γρενα-
διέροι από τον Ειρηνικό Ωκεα-
νό. Στα ανωτέρω έρχεται να
προστεθεί η διαπίστωση άλλης
διεθνούς έρευνας, η οποία
αναφέρει ότι το 40% των ψα-
ριών που διατίθενται σε αγο-
ρές της Ισπανίας ανήκουν σε
άλλη κατηγορία απ’ αυτή που
δηλώνονται. Όπως επισημαίνε-
ται στο ίδιο άρθρο, η αγορά
τού μπακαλιάρου είναι ιδιαίτε-
ρα επικερδής για την Ισπανία,
με τις πωλήσεις του να ξεπερ-
νούν το ένα δισ. ευρώ ανά
έτος.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι
οι ψευδείς σημάνσεις σε αλιεύ-
ματα είναι ένα φαινόμενο πα-
γκόσμιας εμβέλειας. Ο περι-
βαλλοντικός οργανισμός Ocea-
na, μόλις τον περασμένο Μάιο
έφερε στη δημοσιότητα στοι-
χεία που αποδεικνύουν ότι σε
διάφορες χώρες του κόσμου
–όπως είναι η Νέα Ζηλανδία
και η Νότιος Αφρική– διαθέ-
τουν στις αγορές τους είδη με
ψευδείς ονομασίες σε ποσο-
στό 25-70%.
n
ΙΣΠΑΝΙΑ
Το «κόλπο» του μπακαλιάρου
Ψευδείς
σημάνσεις σε
αλιεύματα.
Έξι στους δέκα
καταναλωτές
προτιμούν τη
μεσογειακή
κουζίνα.