Page 17 - HOTEL

Basic HTML Version

Σύμφωνα με ανακοίνωση του
Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου,
«προκαλεί έκπληξη η στάση
που κρατά το ελληνικό Υπουρ-
γείο Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων για το θέμα της απα-
γόρευσης των φυτεύσεων και
πέραν του 2015. Ως γνωστό, η
Commission έχει αποφασίσει
να καταργήσει την ισχύουσα
απαγόρευση των φυτεύσεων,
αφού δεν έχει νόημα να απαγο-
ρεύονται νέες φυτεύσεις στην
Ευρώπη, την στιγμή που οι τρί-
τες χώρες φυτεύουν χωρίς πε-
ριορισμούς. Αλλά ειδικότερα
για την Ελλάδα, το θέμα αυτό
είναι ακόμη πιο σημαντικό, κα-
θώς η απαγόρευση νέων φυ-
τεύσεων εμποδίζει την ανάπτυ-
ξη της υπαίθρου και του αγρο-
διατροφικού μοντέλου που τό-
σο έχει ανάγκη η χώρα. Οι
αμπελουργοί εμποδίζονται έτσι
να μεγαλώσουν την έκταση του
αμπελώνα τους (το 60% καλ-
λιεργεί αμπέλια μικρότερα από
4 στρέμματα). ενώ καθίσταται
ανέφικτο να δημιουργηθούν νέ-
ου αγρότες– αμπελουργοί. Ο
Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου,
έγκαιρα, από τον Ιούνιο του
2011, έχει ενημερώσει σχετικά
το ΥΠΑΑΤ και επανήλθε με επι-
στολή του στον υπουργό, κ.
Σκανδαλίδη, όπου ανάμεσα στα
άλλα επισημαίνει ότι η Ελλάδα,
από το 1980 μέχρι σήμερα, έχει
χάσει το μισό αμπελώνα της
(από 1.100.000 στα 680.000
στρέμματα), αγγίζοντας ιστορι-
κά χαμηλά επίπεδα. Οι αμπελώ-
νες των 5 στρεμμάτων, που εί-
ναι ο ελληνικός μέσος όρος,
δεν είναι βιώσιμες γεωργικές
εκμεταλλεύσεις και ως εκ τού-
του ο ελληνικός αμπελώνας θα
αφανιστεί, αν δεν δοθεί η δυνα-
τότητα νέων φυτεύσεων σε
αμπελουργούς με δυνατότητα
να συγκεντρώνουν μεγαλύτε-
ρες αγροτικές εκτάσεις.
Aπαγόρευση των
φυτεύσεων του αμπελιού
Διαθλασίμετρα Hanna
Instruments
H Hanna Instruments παρουσιά-
ζει τη νέα σειρά αδιάβροχων
φορητών ψηφιακών διαθλασιμέ-
τρων. Αναλόγως του μοντέλου,
δίνεται η δυνατότητα μέτρησης
των εξής παραμέτρων:
ΗΙ96801 0 έως 85% Brix (μέ-
τρηση σακχάρων)
ΗΙ96802 0 έως 85% βάρους
(μέτρηση φρουκτόζης)
ΗΙ96803 0 έως 85% βάρους
(μέτρηση γλυκόζης)
ΗΙ96811 0 έως 50 Brix (μέτρη-
ση σακχάρων σε μούστο)
ΗΙ96812 0 έως 27 °Baumé
(μέτρηση σακχάρων σε μούστο)
ΗΙ96814 0 έως 27 °Baumé
(μέτρηση σακχάρων σε μούστο)
ΗΙ96821 Συγκέντρωση αλά-
των σε τρόφιμα (υδατικών δια-
λυμάτων)
ΗΙ96822 Αλατότητα θαλασσι-
νού νερού
ΗΙ96831 0 έως 100% αιθυλι-
κής αλκοόλης
ΗΙ96832 0 έως 100% προπυ-
λικής γλυκόλης
Οι εφαρμογές τους είναι πολ-
λές, αφού τα διαθλασίμετρα
της εταιρείας μπορούν να χρη-
σιμοποιηθούν για τη μέτρηση
σε σιρόπι, μέλι, χυμούς, μαρ-
μελάδες, θαλασσινό νερό,
μούστο κ.ά.
Τα διαθλασίμετρα είναι απλά
στο χειρισμό τους και διατίθε-
νται πλήρη προς χρήση.
http:// www.hannagreece.gr