FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
34
Π
αρ’ όλα αυτά, όμως, υπάρ-
χουν ακόμα κάποιοι διατρο-
φικοί μύθοι και κάποια τρόφι-
μα που για διάφορους λό-
γους μπορούν να χαρακτηρι-
στούν «παρεξηγημένα». Είτε γιατί θεωρού-
νται πιο υγιεινά από ό,τι είναι, είτε γιατί δεν
είναι τόσο «ελαφρά» και χαμηλοθερμιδικά
όσο νομίζουμε, είτε, τέλος, γιατί δεν κά-
νουν τόσο καλό ή κακό στον οργανισμό
μας, όσο πιστεύουμε.
Ένας από αυτούς τους μύθους είναι και
ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν συγκρί-
νονται με τα φρέσκα: ο σύγχρονος τρόπος
ζωής, αλλά και γενικότερα η ζωή στις με-
γαλουπόλεις, μάς αναγκάζει συχνά να κα-
ταφεύγουμε στην κατανάλωση κατεψυγμέ-
νων λαχανικών. Οι περισσότεροι κατανα-
λωτές, ρίχνοντας μία ματιά στο ψυγείο
τους οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, θα
διαπιστώσουν πως είναι γεμάτο με κατε-
ψυγμένα φρούτα και λαχανικά. Αυτό συμ-
βαίνει, όχι μόνο γιατί κερδίζουν χρόνο και
χρήματα, ειδικά το χειμώνα που τα φρέσκα
προϊόντα είναι λιγοστά, αλλά κυρίως διότι
μπορούν ανά πάσα στιγμή να έχουν προϊό-
ντα που είναι ιδιαίτερα υγιεινά. Δεν είναι λί-
γοι, ωστόσο, οι καταναλωτές που θεωρούν
ότι τα φρέσκα προϊόντα είναι καλύτερα,
αλλά είναι αποδεδειγμένο με επιστημονι-
κές μελέτες ότι τα κατεψυγμένα προϊόντα
είναι ακόμα πιο πλούσια σε θρεπτικές ου-
σίες. Και αυτό γιατί τη στιγμή που συλλέ-
γεται ένα προϊόν αρχίζει να χάνει τις θρε-
πτικές του ουσίες. Αντίθετα, καταψύχο-
ντάς το, η διαδικασία αυτή επιβραδύνεται.
Υγιεινές & Αξιόπιστες
προτάσεις
Λαχανικά όπως τα φασολάκια, το σπανά-
κι, ο αρακάς και τα μανιτάρια, συχνά αντι-
μετωπίζονται με δυσπιστία, διότι θεωρού-
νται χαμηλότερης θρεπτικής αξίας από τα
φρέσκα. Ο σωστός τρόπος συντήρησης,
συσκευασίας και κατάψυξης από μεγάλες
και αξιόπιστες εταιρείες, καθιστούν τα λα-
χανικά αυτά υγιεινές επιλογές για τη δια-
τροφή, που μπορεί ακόμα και να υπερέ-
χουν των φρέσκων, αν τα τελευταία έχουν
εκτεθεί σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία, θέρ-
μανση ή κακή συντήρηση, που καταστρέ-
φουν, για παράδειγμα, τις βιταμίνες που
Κατεψυγμένα λαχανικά
Θρεπτικά
και οικονομικά!
Tα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη πληροφόρηση σχε-
τικά με τη διατροφή μας. Διαβάζουμε, ακούμε και μαθαίνουμε για το τι πρέπει
να τρώμε, ποια θρεπτικά στοιχεία περιέχονται σε κάθε τρόφιμο, ποιες τροφές
είναι υγιεινές και ποιες μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό μας.
Έρευνα–Ρεπορτάζ:
Λυγερή Αγγελάκη