FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
36
αποφεύγεται η επανάψυξή τους, καθώς
επιφέρει αλλοιώσεις στην ποιότητα και στη
θρεπτική τους αξία, και να τηρούνται οι
σωστοί όροι μαγειρέματος, δηλαδή η σω-
στή θερμοκρασία και η κατάλληλη ποιότη-
τα και ποσότητα νερού και αλατιού. Τα
φρούτα και τα λαχανικά, βασικές πηγές δι-
αιτητικών ινών και υδατανθράκων, δεν δια-
τρέχουν κανέναν κίνδυνο με τη διαδικασία
της ψύξης–κονσερβοποίησης, αρκεί η επε-
ξεργασία κατάψυξής τους να αρχίζει λίγες
ώρες μετά το κόψιμο (φρέσκα). Με λίγα
λόγια, τα κατεψυγμένα τρόφιμα θεωρού-
νται σχεδόν ισάξια των νωπών σε θρεπτική
αξία, γεύση, χρώμα και άρωμα, γιατί η συ-
ντήρηση με ψύχος αφήνει το τρόφιμο με
τη φυσική του περίπου σύσταση και φρε-
σκάδα.
Προσοχή στα πρόσθετα
Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν πως τα
κατεψυγμένα προϊόντα υποβάλλονται σε
βαριά επεξεργασία. Κι όμως, όχι. Καταψύ-
χοντάς τα, μπορούν να συντηρηθούν χω-
ρίς προσθήκη αλάτων (αυξάνουν την πίεση
του αίματος) ή ζάχαρης (ανεβάζει τα σάκ-
χαρα του αίματος).
Ένα άλλο συχνό ερώτημα είναι το τί
ισχύει για τα λαχανικά με πρόσθετες ου-
σίες (για παράδειγμα, τις έτοιμες σάλτσες
και τα καρυκεύματα, που συχνά περιλαμ-
βάνονται στα κατεψυγμένα λαχανικά).
Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να
αποφεύγονται. Κι αυτό γιατί τα πρόσθετα
έχουν πολύ λίπος, αλάτι και υψηλά επίπε-
δα ζάχαρης, γεγονός που τα κάνει ανθυγι-
εινά (το ίδιο ισχύει και για τα αντίστοιχα
προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λι-
παρά).
Τα όρια… της κατάψυξης
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν πρέπει να
διατηρούνται πολύ καιρό στην κατάψυξη,
αφενός γιατί τα θρεπτικά τους συστατικά
έχουν ορισμένο χρόνο ζωής, αφετέρου
γιατί και η κατάψυξη ενός ψυγείου έχει πε-
ριορισμένες δυνατότητες. Προτού ο κατα-
Το ζεμAΤισμΑ σΤην ΠΡΑΞη
Λαχανικo
Προετοιμασiα
χρoνοσ Ζεματισματοσ
(σε ΛεΠτα)
σπαράγγια
κόψτε το κάτω μέρος του φυτού, που είναι σκληρό.
2
αφαιρέστε το εξωτερικό του κάθε σπαραγγιού με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε.
Φασολάκια
Πλύντε τα και κόψτε τις άκρες. αν έχουν σκληρές «χορδές» στα πλάγια, αφαιρέστε τες
3
με το ειδικό εργαλείο ή με μαχαίρι. αν θέλετε, μπορείτε να τα κόψετε σε μικρότερα
κομμάτια ή να τα αφήσετε ολόκληρα.
Φασόλια σε κέλυφος
αφαιρέστε το κέλυφος και χωρίστε τα κουκιά που είναι μέσα ανά μέγεθος.
1
μπρόκολο
χρησιμοποιήστε μόνο πράσινα, υγιή μπρόκολα. χωρίστε τα άνθη από τα κοτσάνια.
3
Ξεφλουδίστε τα κοτσάνια και κόψτε τα διαγώνια.
Λαχανάκια Βρυξελών
Πλύντε τα και αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα. κόψτε τα κοτσάνια.
3
καρότα
Ξεφλουδίστε τα. κόψτε τα μεσαία και μεγαλύτερα καρότα στη μέση κατά μήκος
2
και μετά σε κομμάτια των 5εκ. τα μικρά καρότα μόνο σε κομμάτια των 5εκ.
κουνουπίδι
χρησιμοποιήστε μόνο υγιή, σφιχτά κουνουπίδια.
2
Διαχωρίστε σε άνθη περίπου 2,5εκ σε διάμετρο και πλύντε τα.
καλαμπόκι ολόκληρο
Βγάλτε τα φύλλα και τα μουστάκια και πλύντε το καλαμπόκι.
6
μπάμιες
χρησιμοποιήστε νεαρές μπάμιες. αφαιρέστε το κοτσάνι.
3
Γογγύλια
αφαιρέστε τις κορυφές, ξεφλουδίστε και κόψτε σε φέτες του 1εκ.
1