Page 39 - HOTEL

Basic HTML Version

παραδοσιακά ζυμαρικά και πίτες από πολ-
λές περιοχές της Ελλάδας), αλλά και να
γνωρίσουν τους παραγωγούς. Επιπλέον,
το Thessaloniki Food Festival έδωσε την
ευκαιρία στους επισκέπτες να δηλώσουν
συμμετοχή σε εργαστήρια γεύσης, σε
master classes από γνωστούς chef και να
παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες συζητή-
σεις για την πορεία και το μέλλον της γα-
στρονομίας της Θεσσαλονίκης. Κατά τη
διάρκεια του ίδιου διημέρου πραγματοποι-
ήθηκε εργαστήριο γεύσης για παιδιά, για
το μέλι και το τσουρέκι, αλλά και ανοιχτή
συζήτηση με θέμα τη γαστρονομία της
Θεσσαλονίκης, όπου δημοσιογράφοι γεύ-
σης, chef και επαγγελματίες της γαστρονο-
μίας συζήτησαν για το χθες, το σήμερα και
το αύριο της γαστρονομίας της Θεσσαλο-
νίκης. Το τριήμερο 18, 19 και 20 Νοεμβρίου
το φεστιβάλ φιλοξένησε την Παγκρήτια
Έκθεση Προϊόντων Ποιότητας του Δήμου
Χανίων με τα κρητικά προϊόντα να έχουν
την τιμητική τους. Ακόμη, την Κυριακή 20
Νοεμβρίου έλαβε χώρα η γιορτή Τα Παιδιά
Στην Κουζίνα, με στόχο την ολοκληρωμένη
γνωριμία των παιδιών με τη γαστρονομία.
Χάρτης των Γεύσεων
Η αυλαία του Φεστιβάλ Γαστρονομίας
Θεσσαλονίκης έπεσε στις 3 και 4 Δεκεμβρί-
ου, θέτοντας υπό την αιγίδα του την έκθε-
ση κρασιών και αποσταγμάτων Χάρτης των
Γεύσεων, που τα τελευταία εννέα χρόνια
διοργανώνεται στην Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι.
Στο ετήσιο ραντεβού των φίλων του κρασι-
ού, οινοποιοί και αποσταγματοποιοί από
όλη την Ελλάδα, αλλά και από διάσημες
αμπελουργικές περιοχές παγκοσμίως, πα-
ρουσίασαν τις δημιουργίες τους. Ακόμη,
την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιή-
θηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Οίνοι
Βορείου Ελλάδος η ημερίδα–συζήτηση Σή-
μα Ποιότητας στα εστιατόρια – Η θέση του
κρασιού, ένα θέμα που απασχολεί τους
επαγγελματίες της εστίασης, αλλά και τους
καταναλωτές.
Ημέρες γεύσης στις
βιβλιοθήκες
Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες συμμετείχαν
στη γαστρονομική γιορτή φιλοξενώντας με-
γάλο αριθμό εκδηλώσεων για μικρούς και
μεγάλους στο πλαίσιο του προγράμματος
Ημέρες Γεύσης στις Βιβλιοθήκες. Για τους
μικρούς φίλους των παιδικών βιβλιοθηκών
κάθε γειτονιάς του Δήμου Θεσσαλονίκης,
από τις 5 έως τις 25 Νοεμβρίου διοργανώ-
θηκαν εκδηλώσεις απόλυτα συνυφασμένες
με το Food Festival. Τα παιδιά είχαν την ευ-
καιρία να πλάσουν ήρωες παιδικών βιβλίων
με υλικά μαγειρικής, αλλά και να μετέχουν
σε πλήθος δραστηριοτήτων και παιχνιδιών.
Για τους μεγαλύτερους επισκέπτες των δη-
μοτικών βιβλιοθηκών, κάθε Δευτέρα του
Νοεμβρίου πραγματοποιούνταν παρουσιά-
σεις μαγειρικών βιβλίων, αλλά και μαγειρι-
κών blogs, μαθήματα και διαγωνισμοί μα-
γειρικής. Παράλληλα με τις παρουσιάσεις
των μαγειρικών βιβλίων και τα μαθήματα
μαγειρικής, έλαβε χώρα ο διαγωνισμός
Chef της Γειτονιάς, όπου ειδήμονες της
κουζίνας βαθμολόγησαν και βράβευσαν το
καλύτερο πιάτο της γειτονιάς.
Γεύση & Εικόνα
Στο εικαστικό σκέλος του φεστιβάλ, η
ενότητα Γεύση & Εικόνα αφορούσε εκθέ-
σεις φωτογραφίας με θέματα εμπνευσμένα
από τη γαστρονομία. Ειδικότερα, εκθέσεις
φωτογραφίας και ζωγραφικής πραγματο-
ποιήθηκαν σε εστιατόρια και καφέ της πό-
λης, με τους επισκέπτες τους να έχουν την
ευκαιρία να θαυμάσουν πρωτότυπες «γευ-
στικές εικόνες», δημιουργίες γνωστών Ελ-
λήνων καλλιτεχνών.
<
FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
39
Τρίτη βράδυ τρώμε έξω
Στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης συμμετείχαν και
οι χώροι εστίασης της πόλης. Έτσι, στο πλαίσιο της δράσης
Τρίτη βράδυ τρώμε έξω, κάθε Τρίτη του Νοεμβρίου εστιατό-
ρια και café της πόλης πρότειναν στους επισκέπτες τους με-
νού με 10
, δίνοντάς τους την ευκαιρία για γευστικές δοκιμές
και πρωτότυπα γαστρονομικά δείπνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της μεγάλης συμμετοχής, η
δράση Τρίτη βράδυ τρώμε έξω παρατείνεται μέχρι τα τέλη Φε-
βρουαρίου του 2012, με τα εστιατόρια που επιθυμούν να συμ-
μετέχουν να μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο
2310–877912 ή στο e–mail foodfestival@thessaloniki.gr.
Πρωτότυπες δημιουργίες από τους διεθνείς chef που συμμετείχαν στο 1o Thessaloniki Food
Festival.