φίλερο και ξινόμαυρο. Στην εκδήλωση έγι-
νε λόγος για πολλά ελληνικά προϊόντα.
Όσον αφορά στα ελληνικά κρασιά, ιδιαίτε-
ρη μνεία έγινε στις ελληνικές ποικιλίες και
στα κρασιά terroir, που αποτελούν την «ελ-
ληνική απάντηση στη διεθνή ομογενοποίη-
ση της ποιότητας των κρασιών».
Υπήρξε επίσης αναφορά στη σύνδεση
της παραγωγής, της οινικής κουλτούρας
και των οινοπαραγωγικών περιοχών με την
ανάπτυξη οινοτουρισμού υψηλής ποιότη-
τας, όπου μπορεί να διακριθεί η Ελλάδα,
προσελκύοντας επισκέπτες υψηλού εισο-
δήματος.
Την καλύτερη εντύπωση για το ελληνικό
κρασί δημιούργησε και το βίντεο που έχει
φτιάξει η ΕΔΟΑΟ για τα νέα κρασιά της
Ελλάδας. Η υψηλή ποιότητα του βίντεο
αποδείχθηκε πρώτης τάξεως εργαλείο για
την προβολή τους. Χαρακτηριστικό είναι
ότι οι εισαγωγείς ελληνικών κρασιών εξέ-
φρασαν γι’ αυτό ευμενέστατα σχόλια και
βρήκαν τον τρόπο που παρουσιάζει τις κυ-
ριότερες ελληνικές ποικιλίες αμπέλου ελ-
κυστικό, όπως γίνεται μέσα από περιηγή-
σεις στους τόπους καλλιέργειάς τους.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διανε-
μήθηκε το έντυπο της ΕΔΟΑΟ,
New wines
of Greece, Yours to discover.
Μεταξύ των
προσκεκλημένων ήταν εκπρόσωποι από
την Επιτροπή Εμπορίου της Σαγκάης
(Shanghai Municipal Commission of
Commerce), το Επιμελητήριο Εισαγω-
γών–Εξαγωγών (Shanghai Chamber of
Commerce for Imports & Exports), το Επι-
μελητήριο Διεθνούς Εμπορίου του
Shanghai–Pudong CCPIT, καθώς και δημο-
σιογράφοι γεύσης, οίνου και ευζωίας, αγο-
ραστές μεγάλων καταστημάτων τροφίμων
και ποτών εισαγωγείς, χονδρέμποροι, ιδιο-
κτήτες, εξειδικευμένων καταστημάτων
(όπως κάβες), εκπρόσωποι σχολών μαγει-
ρικής και σχολών τουριστικών επαγγελμά-
των, ιδιοκτήτες ελληνικών εστιατορίων, λέ-
σχες οινόφιλων, σύμβουλοι εταιρειών, εκ-
πρόσωποι ελληνικών εταιρειών που δρα-
στηριοποιούνται στην Κίνα κ.ά. (παρέστη-
σαν 170 άτομα).
Οι Νορβηγοί δοκιμάζουν το
αγιορείτικο!
Οι τουριστικοί φορείς της χώρας φαίνε-
ται να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη συ-
νεργασία του κρασιού με τον τουρισμό.
Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια οι προ-
σπάθειες των δύο μερών ολοένα πληθαί-
νουν. Σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγμα-
τοποιήθηκε στην κατοικία του πρέσβη της
Ελλάδας στη Νορβηγία, κ. Αντώνιου Βλα-
βιανού, με στόχο την ενίσχυση των ελληνι-
κών εισαγωγών στο κρατικό μονοπώλιο,
συμμετείχε μεταξύ άλλων ο Οργανισμός
Τουριστικής Ανάπτυξης Προ του Άθω, με
σκοπό να συνταιριάσει την προώθηση των
αγιορείτικων και τοπικών οίνων με το γα-
στρονομικό και οινολογικό τουρισμό, κα-
θώς και με τον τουρισμό υγείας και ευε-
ξίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας,
έξι Έλληνες παραγωγοί κρασιών συνάντη-
σαν αντιπροσώπους του Vinοmonopolet
AS, δημοσιογράφους οινογνωσίας, αλλά
και εισαγωγείς–sommeliers των καλύτερων
εστιατορίων. Επιπλέον, ένας από τους πλέ-
FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
63