Page 64 - HOTEL

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
64
ον γνωστούς διαιτολόγους της Νορβηγίας,
ο ελληνικής καταγωγής
Dr Fedon Lidberg,
έδωσε διάλεξη, με τίτλο «Η μεσογειακή
τροφή και το ελληνικό κρασί: Καλό για τη
γεύση, καλό για την καρδιά». «Είναι πράγ-
ματι μεγάλος ο αριθμός των Νορβηγών
που κάθε χρόνο κάνει διακοπές στην Ελλά-
δα», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος
του ΔΣ του Οργανισμού, κ. Ελευθέριος
Μελετλίδης. «Ολοένα περισσότεροι ανακα-
λύπτουν ότι το ελληνικό κρασί ξέφυγε από
το μοντέλο ρετσίνα–ούζο ή από το επιτρα-
πέζιο κρασί της ταβέρνας. Το ελληνικό
κρασί εξελίχθηκε, έγινε άκρως ανταγωνι-
στικό και συνέβαλε ακόμη και στη δημι-
ουργία εθνικής γαστρονομικής εικόνας!
Με δεδομένη αυτήν την παράμετρο, ο
Οργανισμός αποφάσισε να συμμετάσχει
στην προαναφερόμενη εκδήλωση, προκει-
μένου το τοπικό και το αγιορείτικο κρασί
να συνεισφέρουν στη γαστρονομική διείσ-
δυση της περιοχής στην αγορά μίας πολύ
εύπορης χώρας.»
Ανοίγουν οι αγορές του
εξωτερικού για τα ελληνικά
κρασιά
Σημαντική η διείσδυση του επώνυμου
ελληνικού κρασιού στην αγορά της Αμερι-
κής. «Έξω πάτε καλά», φέρεται να δήλω-
σαν στους Έλληνες οινοπαραγωγούς πε-
ρισσότεροι από 30 Αμερικανοί, Καναδοί
και Ρώσοι επαγγελματίες που βρέθηκαν
στην Ελλάδα για να επισκεφθούν τον ελλη-
νικό αμπελώνα και να συμμετάσχουν σε
ημερίδα που οργάνωσε τον Ιούνιο στο
Ναύπλιο η Εθνική Διεπαγγελματική Οργά-
νωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) σε συ-
νεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Εξω-
τερικού Εμπορίου (ΟΠΕ). Οι ξένοι επαγ-
γελματίες από τους χώρους της εμπορίας
κρασιού (εισαγωγείς, διανομείς, καβίστες),
της εστίασης (ιδιοκτήτες εστιατορίων και
οινοχόοι), της εκπαίδευσης (σχολές τουρι-
στικών επαγγελμάτων και οινοχοΐας) και
της ενημέρωσης (δημοσιογράφοι οίνου),
αναφέρθηκαν εκτενώς στη νέα αντίληψη
που έχει εδραιωθεί, ειδικά στις ΗΠΑ, σε
ό,τι αφορά το επώνυμο ελληνικό κρασί.
«Εσείς μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά
αυτή τη στιγμή όλα τα καλά εστιατόρια της
Νέας Υόρκης –όχι μόνο τα ελληνικά!–
σπεύδουν να τοποθετήσουν ελληνικά κρα-
σιά στις λίστες τους, γιατί αυτά είναι της
μόδας», είπε στην ημερίδα ο Στηβ Όλσεν,
ένας από τους πιο γνωστούς γευσιγνώ-
στες των ΗΠΑ και επίσημος Greek Wine
Ambassador.
Tο συμπόσιο ήταν το αποκορύφωμα της
επίσκεψης στην Ελλάδα σημαντικών οινι-
κών προσωπικοτήτων από τις τρεις μη ευ-
ρωπαϊκές αγορές–στόχους για το ελληνικό
κρασί, μία δράση του προγράμματος προ-
ώθησης ελληνικών κρασιών σε τρίτες χώ-
ρες, στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης
Αγοράς (ΚΟΑ) Οίνου, το οποίο βρίσκεται
στο δεύτερο έτος εκτέλεσής του. Οι σύνε-
δροι είχαν την ευκαιρία να δουν το νέο
45λέπτο βίντεο για το ελληνικό κρασί όπου
παρουσιάζονται στα Αγγλικά τα Νew
Wines of Greece, με το σλόγκαν «Yours to
discover», ομπρέλα κάτω από την οποία γί-
νεται πλέον οργανωμένα η προβολή και η
προώθηση του ελληνικού κρασιού στο
εξωτερικό. «Αυτή, ναι, είναι η χώρα μου»,
δήλωσε, ενθουσιασμένος από την προβο-
λή της ταινίας ο νέος διευθύνων σύμβου-
λος του ΟΠΕ, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.
«Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο», δή-
λωσε από την πλευρά του ο Σωτήρης Ιω-
άννου, πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ. «Είναι η
πρώτη φορά που ξένοι επαγγελματίες δεν
αρκούνται στο να μας επαινέσουν για την
ποιότητα των κρασιών που παράγουμε, αλ-
λά έρχονται να μας διαβεβαιώσουν ότι το
ελληνικό κρασί έχει αποσπάσει πραγματι-
κά μερίδια αγοράς στις χώρες τους και
αποτελεί πλέον μετρήσιμη οντότητα.»
Τα θετικά αυτά αποτελέσματα οφείλο-
νται στις αλλεπάλληλες ενέργειες προβο-
λής που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε
στοχευμένες αγορές του εξωτερικού, με
καινοτόμους δράσεις, όπως είναι η θέσπι-
ση των
Greek Wine Ambassadors
, δηλα-
δή, διεθνούς κύρους οινικές προσωπικότη-
τες που μεταφέρουν τον ενθουσιασμό τους
για το ελληνικό κρασί στους καταναλωτές
της πατρίδας τους, αλλά και με πιο συμβα-
τικά μέσα, όπως η επίσημη διαδικτυακή πύ-
λη www.NewWinesofGreece.com.
Για διείσδυση του ελληνικού κρασιού στο
Κεμπέκ και στο Οντάριο του Καναδά, μίλη-
σαν οι εκεί Πρεσβευτές,
Βερονίκ Ριβέστ
και
Τζον Zάμπο
αντίστοιχα, ενώ για την ταχύ-
τατα αναπτυσσόμενη αγορά της Ρωσίας,
όπου το ελληνικό κρασί έχει πολύ θετική ει-
κόνα, αναφέρθηκε ο επίσης Πρεσβευτής
Μπίσο Ατανάσωφ.
Όλοι οι ξένοι ειδικοί αναφέρθηκαν με έμ-
φαση στο «δυνατό χαρτί» της οινικής Ελλά-
δας, που δεν είναι άλλο από τις γηγενείς
ποικιλίες αμπέλου της χώρας. «Η ιδέα να
προωθήσει η Ελλάδα όλα τα κρασιά της με
αιχμή του δόρατος τις τέσσερις πιο γνω-
στές ποικιλίες, δηλαδή, το ασύρτικο, το μο-
σχοφίλερο, το αγιωργίτικο και το ξινόμαυ-
ρο, είναι εκπληκτική», δήλωσε ο
Νταγκ
Φροστ,
ένας από τους τρεις μόνο ανθρώ-
'
Σημαντική η διείσδυση
του επώνυμου
ελληνικού κρασιού στην
αγορά της Αμερικής.