Page 65 - HOTEL

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
65
πους στον κόσμο που κατέχουν ταυτόχρο-
να τους τίτλους του Master of Wine και του
Master Sommelier. «Η χώρα σας παράγει
πολύ όμορφα κρασιά και σύντομα αυτά θα
είναι παγκοσμίως γνωστά», ολοκλήρωσε ο
κ. Φροστ.
Κοινές δράσεις για την
αναβάθμιση της Ελληνικής
Φιλοξενίας
Προς όφελος της ενίσχυσης της ελληνι-
κής φιλοξενίας κινείται η νέα συνεργασία
μεταξύ του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου
(ΣΕΟ) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρί-
ου Ελλάδας (ΞΕΕ). Με κεντρικό άξονα την
προώθηση της Ελληνικής Φιλοξενίας, το
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της
43ης έκθεσης xenia, πραγματοποιήθηκε με
μεγάλη επιτυχία η διακήρυξη και η υπογρα-
φή της συνεργασίας μεταξύ του Συνδέ-
σμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και του Ξενο-
δοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ)
διά των προέδρων τους, κ. Άγγελου Ρού-
βαλη και κ. Γιώργου Τσακίρη αντίστοιχα.
Και οι δύο φορείς θεωρούν ότι το κρασί εί-
ναι πάνω απ’ όλα ένα πολύτιμο πολιτιστικό
αγαθό που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι
της φυσιογνωμίας, της αυθεντικότητας και
της ιστορίας κάθε τόπου. Έτσι, η οινική
εμπειρία είναι καθοριστική για τη δημιουρ-
γία αξιόλογης τουριστικής εμπειρίας στην
Ελλάδα και για την εδραίωση ποιοτικής ει-
κόνας για τη χώρα και για κάθε τοπικό προ-
ορισμό της. Σε αυτήν την κορυφαία και πιο
επίκαιρη από ποτέ –λόγω της δύσκολης
αναπτυξιακής συγκυρίας για τη χώρα–
πράξη για την αναβάθμιση του συνόλου
των υπηρεσιών της Ελληνικής Φιλοξενίας,
συμφωνήθηκαν μεταξύ άλλων οι εξής ση-
μαντικές δράσεις:
1.
Κοινό πλαίσιο συνεργασίας που θα ενη-
μερώνει σε εθνικό, περιφερειακό και το-
πικό επίπεδο όλα τα μέλη του ΞΕΕ και
του ΣΕΟ μέσω τακτικών εκδηλώσεων.
2.
Τακτική ετήσια παρουσίαση από τα μέλη
του ΣΕΟ προς τα μέλη του ΞΕΕ των κρα-
σιών και των εσοδειών που κυκλοφο-
ρούν.
3.
Διοργάνωση τακτικών εκπαιδευτικών σε-
μιναρίων που θα απευθύνονται σε όλους
τους εργαζομένους σε μονάδες–μέλη
του ΞΕΕ.
4.
Συμφωνία για την ανάδειξη της τοπικό-
τητας των κρασιών από τις ξενοδοχεια-
κές μονάδες κάθε περιοχής.
5.
Δέσμευση των μελών του ΣΕΟ για τη
δωρεάν διάθεση επώνυμων ελληνικών
κρασιών σε σημαντικές ξενοδοχειακές
εκδηλώσεις, οργανωμένες από το ΞΕΕ
εντός και εκτός Ελλάδας.
6.
Συνεργασία των μελών του ΞΕΕ και του
ΣΕΟ σε τοπικό επίπεδο ώστε στα εποχια-
κά δώρα που προσφέρονται από τα μέλη
του ΞΕΕ να περιλαμβάνονται και επώνυ-
μα ελληνικά κρασιά.
7
. Συνεργασία των μελών του ΞΕΕ και του
ΣΕΟ με την περιφερειακή/τοπική αυτοδι-
οίκηση, προκειμένου να αναπτυχθούν δί-
κτυα και δράσεις οινοτουρισμού.
Παράλληλα με την υπογραφή του Πρω-
τόκολλου Συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε
η εκδήλωση Η Ελλάδα μετά την κρίση: ανα-
συνθέτοντας το εθνικό μας προϊόν. Στη συ-
ζήτηση που συντόνισε η κα Μάγια Τσόκλη,
βουλευτής Επικρατείας και πρέσβειρα του
Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού, συμμετεί-
χαν οι ευρωβουλευτές, κ.κ. Γιώργος Χατζη-
μαρκάκης (μέσω μαγνητοσκοπημένου μη-
νύματος) και Σπύρος Δανέλλης, η αντιπερι-
φερειάρχης Κρήτης, κα Θεανώ Βρέντζου–
Σκορδαλάκη, ο πρόεδρος του Σωματείου
Διάζωμα και πρώην υπουργός Πολιτισμού,
Το portal του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού
Από τον Φεβρουάριο του 2011, λει-
τουργεί σε πέντε γλώσσες το νέο
portal για το επώνυμο ελληνικό
κρασί από την Εθνική Διεπαγγελ-
ματική Ένωση Αμπέλου και Οίνου.
Στην πρώτη σελίδα δίνεται έμφαση
στις τέσσερις ποικιλίες πρεσβευτές
του ελληνικού αμπελώνα ( Ασύρτικο, Μοσχοφίλε-
ρο, Ξινόμαυρο και Αγιωργίτικο). Συγχρόνως ο πε-
ριηγητής του site μπορεί να επισκεφθεί όλες τις
αμπελουργικές περιοχές, να μάθει για τα βρα-
βευμένα ελληνικά κρασιά, για το συνδυασμό
τους με τοπικά προϊόντα, να γνωρίσει τις επιλεγ-
μένες ελληνικές ετικέτες κρασιών και να ταξιδέ-
ψει στις οινοτουριστικές περιοχές.
Όπως τονίστηκε, η διαδικτυακή
προώθηση του επώνυμου ελληνι-
κού κρασιού ανοίγει νέους δρό-
μους στην προώθησή του στις διε-
θνείς αγορές, καθώς υπάρχει ένα
ολόκληρος σύμπαν από blogs, site
δημοσιογράφων και οινοκριτικών σε όλο τον κό-
σμο που κατευθύνουν και διαμορφώνουν τάσεις
στον οινικό χώρο. Το ίδιο συμβαίνει και στα διά-
φορα social networks, όπως το Facebook ή το
Τwitter, στα οποία πρέπει να υπάρχει η παρου-
σία των επώνυμων ελληνικών κρασιών.
http://www.newwinesofgreece.com/
O πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Τσακίρης, υπογράφει το
Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου υπό το βλέμμα του προέδρου του, κ.
Άγγελου Ρούβαλη, και της πρέσβειρας του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού, κας Μάγιας Τσόκλη.