FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
30
T
α τελευταία είκοσι
χρόνια η παγκόσμια
βιομηχανία οίνου γί-
νεται συνεχώς πιο
διεθνοποιημένη. Σε
αντίθεση με τη βιομηχανία των
αλκοολούχων ποτών, όπου πε-
ρισσότερο από το 85% της πα-
ραγωγής προέρχεται από επτά
μεγάλες εταιρείες, η αγορά
του κρασιού είναι κατακερματι-
σμένη. Ποιες ήταν οι επιδόσεις
του κλάδου τη χρονιά που πέ-
ρασε και ποια η σημερινή εικό-
να της βιομηχανίας οίνου; Το
Food Service μελέτησε τους
αριθμούς και παρουσιάζει τα
συμπεράσματά του, προσπα-
θώντας ταυτόχρονα να κάνει
τις πρώτες εκτιμήσεις για το
μέλλον.
Στην Ευρώπη παράγεται η
μεγαλύτερη ποσότητα κρασι-
ού, καταναλώνεται, εισάγεται
και εξάγεται το περισσότερο
κρασί από κάθε άλλη ήπειρο. Η
οικονομική κρίση που ταλαιπω-
ρεί τη Γηραιά Ήπειρο τα τελευ-
ταία χρόνια έχει επηρεάσει ση-
μαντικά και την οινική βιομηχα-
νία και, καθώς η ευρωπαϊκή εί-
ναι η σημαντικότερη αγορά του
κόσμου, συμπαρασύρει και την
παγκόσμια οινοβιομηχανία.
Οι κυρίαρχοι του
κρασιού
Η παγκόσμια παραγωγή οί-
νου το 2006 ήταν 28,7 δισ. λί-
Σε μία χώρα που είναι ταυτισμένη με τα ερυθρά ξηρά κρασιά που παράγο-
νται σε όλη την επικράτεια, αλλά και τα ενισχυμένα κρασιά από το Jerez, η
πρόοδος και η βελτίωση της ποιότητας των κρασιών τα τελευταία χρόνια εί-
ναι θεαματική.
Το κρασί με αριθμούς
το
κρασί
στο
εστιατόριο
Καμία εταιρεία
ανά την υφήλιο
δεν κατέχει
ποσοστό
μεγαλύτερο από
το 1% της
διεθνούς οινικής
παραγωγής.
της Mαριάννας
Μακρύγιαννη AIWS
Οινολόγου και κατόχου
Diploma από το WSET
Μία ανασκόπηση στην
πορεία του κλάδου